Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




11 de desembre 2008

La presentació de UCS al Diari Sabadell


L’associació vol promoure una renaixença per l’Estat Català.

Més de dos centenars de persones van assistir a la presentació de la Unió Catalanista de Sabadell celebrat el passat dijous al Casal Pere Quart. La majoria d'assistents era d'edat madura. L'acte va comptar amb la presència de diversos regidors i ex regidors de Convergència i Unió (CiU).

La nova associació té com a objectiu la constitució de l'Estat Català com a fita irrenunciable, l'oficialitat única de la llengua catalana, la història com a base de la identitat, el catalanisme com a motor social i polític, i la nació, la llibertat i la democràcia com a fonaments ideològics.

Història i autoestima

Miquel Crusafont, doctor en Història i membre de l’Institut d'Estudis Catalans (IEC), va impartir la conferència "El catalanisme del segle XXI i la Unió Catalanista a Sabadell". Després de denunciar el poc coneixement que tenen els catalans de la seva història va realitzar una dissertació sobre les diferències de mentalitat entre catalans i castellans, producte de la història i la tradició.

Esforç contra picaresca

Mentre a la Catalunya medieval el poder era compartit pel rei i una oligarquia comercial, a Castella ho era pel rei i la noblesa. Aquest és el motiu que explica per què aquí ha arrelat una cultura de l'esforç i del diàleg enfront de la picaresca i l'autoritarisme típic dels castellans.

Crusafont va lloar el sistema fiscal i el règim municipal de l'Edat Mitjana, que va considerar més democràtic que l'actual. També va assegurar que Catalunya va tenir el primer parlament del món, un exemple que van imitar els anglesos.
Igualment va tributar elogis a la tasca dels prohoms de la Renaixença i va afirmar que ara haurien d'encetar una segona Renaixença.

Nou i vell catalanisme

Segons Manel Pagès, president de l'Associació Sabadell Memorial, membre de l'IEC i ex regidor de CiU, Catalunya és un país ocupat i sotmès per un Estat que "ens roba i vol destruir la nostra identitat". Va considerar que l'autonomia ha fracassat i que cal pensar en la independència.

Va criticar durament els partits que s'anomenen catalanistes i que en realitat es comporten com un apèndix del nacionalisme espanyol. Tampoc va estalviar crítiques a la Unió Europea i va manifestar "sentir-se estafat per Europa" que rebutja totes les iniciatives catalanes.

Només Putin

A Europa, assegurà, només Vladimir Putin, que va estiuejar durant anys a la costa d'Alacant, és coneixedor i simpatitzant de les reivindicacions catalanes. "Aquesta és una possibilitat", afirmà. Pagès va declarar estar disposat a "aliar-se amb el diable" per tal d'aconseguir la independència de Catalunya.

L'acte es va tancar amb un torn d'intervencions del públic que va mostrar-se d'acord amb Crufasont i Pagès. Alguns participants van palesar el seu desencís pel comportament dels par¬tits catalans i van dir que ja no sabien a qui votar.

Crònica publicada al Diari Sabadell el 10 de desembre del 2008 amb el títol : Presentació de la Unió Catalanista