Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




09 de juny 2009

Presentació a Sabadell del III Congrés Catalanista


Sota els auspicis de l’Associació Sabadell Memorial, la Unió Catalanista de Sabadell va proporcionar el seu suport organitzatiu a la presentació a Sabadell del 3er. Congrés Catalanista.

Catalunya no es defineix i, fins que no ho faci, estarem en un estat d'indefinició col·lectiva que no ens portarà enlloc. Si el que volem és un Estat propi, Catalunya ha de passar per una operació d'urgència i solucionar els seus problemes. Aquestes són algunes de les conclusions que es podrien extreure de l'acte que el Tercer Congrés Catalanista va oferir al Casal Pere Quart el dia 2 de juny. Diferents representants de l'organisme van passar per Sabadell per explicar quin hauria de ser el futur de Catalunya.

"El Congrés és una resposta a la situació d'emprenyament de la situació actual que tenim els catalans", va dir Manel Pagès, moderador de la xerrada. El va seguir de prop Josep Espar, secretari general del Congrés, segons el qual a Catalunya es necessiten dues paraules: "prou i cal". "Com a poble, no podem continuar de la manera que estem. Hem de dir prou i cal, urgentment, fer alguna cosa. Es parla de federalisme, confederalisme, autonomisme, independentisme, separatisme... però ningú fa res", va apuntar Espar.

Amb les eleccions europees com a teló de fons, Espar va destacar la necessitat de portar un Estat propi a Europa. Per la seva banda, Jordi Cuixart, vicepresident de l'àmbit d'Economia i Innovació del Congrés, va dir que el que calia era "fer-se un lloc entre les nacions del món". "El discurs, en qualsevol cas, sempre ha de ser esperançador, pensar en el que podem fer per salvar el país", va explicar.

Patricia Gabancho, vicepresidenta de l'àmbit de Política, va donar especial importància a l'espai de reflexió que significa aquest Congrés, especialment en l'aspecte polític. "La tasca de l'àmbit de Política és informar els ciutadans amb papers i no amb actes presencials", va destacar Gabancho.

Als anys 1880 i 1883, en els prolegòmens de l’empenta catalanista de finals del segle XIX i de principis del segle XX, es van convocar el primer i el segon congressos catalanistes que van enfortir la necessitat d’un catalanisme obertament polític a més del catalanisme cultural: memorial de Greuges (1885), Bases de Manresa (1892), eleccions de 1901, Mancomunitat de Catalunya (1909) hi estan relacionats. Valentí Almirall, Prat de la Riba i més tard Cambó i Macià aprofitaren els seus plantejaments i les seves conclusions. Aquest Congrés Catalanista és continuació dels congressos que van tenir lloc a finals del segle XIX.

Ara ens trobem en un món que canvia vertiginosament. Nous problemes, nous reptes a nivell europeu i mundial apareixen quan la realitat de Catalunya, sempre en construcció, no ha culminat els processos de recuperació ja desvetllats aleshores. Continuem tenint la necessitat d’enfortir els nostres factors identitaris, les nostres estructures de poder. Ens cal una adaptació als nous temps.

El Tercer Congrés Catalanista va començar el novembre de 2008 i acabarà a finals d'any. Per aquestes dates, ja haurà recorregut totes les províncies catalanes explicant el que breument es va dir ahir a Sabadell davant gairebé un centenar de persones. Aquest 3r Congrés Catalanista tindrà la finalitat de fer una reflexió en profunditat que analitzi què som i què tenim els catalans i catalanes i es plantegi serenament cap on volem anar.

Si voleu conèixer amb més detall les idees, motivacions i activitats que duen a terme els organitzadors del Tercer Congrés Catalanista, podeu entrar a la seva web:

http://www.congrescatalanista.cat/index.html

Secretariat de la Unió Catalanista de Sabadell