Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




04 de març 2010

ACTE D'ESTAT

Dimecres al vespre la Faràndula va penjar el cartell de complet. Més d’un miler de persones van omplir a vessar el teatre municipal, amb molts problemes d’organització inclosos, per veure com les diferents sensibilitats de l’independentisme català es donaven la mà en un objectiu comú: aconseguir un estat propi. “Cal deixar de costat les ideologies pròpies per aconseguir allò que tots volem”, va afirmar el doctor Joan Carretero, un dels ponents de l’acte d’estat.

I és que l’excessiva atomització de l’independentisme va ser posada sobre la taula des d’un primer moment. “Fem feliç a l’enemic tantes vegades amb les nostres divisions internes, és que mira que ens agrada barallar-nos”, va manifestar Joel Joan, presentador de l’acte. A més de donar-se la mà en una voluntat comuna, la iniciativa impulsada des de la campanya I’m catalan, I love freedom, també es va fer una reflexió sobre el camí que cal seguir per separar-se d’Espanya.

Alfons López Tena, el primer ponent a pujar a l’escenari municipal, va assegurar que actualment és possible convocar un referèndum d’autodeterminació “dins del març estatutari i constitucional espanyol” i va recordar a les “més de 250.000 persones que a hores d’ara ja han votat sí a la independència de Catalunya” amb les consultes populars. Unes preguntes que per a Oriol Junqueras són “gimnàstica autodeterminista”. El portaveu d’ERC al Parlament europeu també va afirmar que actualment tenim “el context més favorable dels últims 3 segles per a aconseguir la independència”, comentant que per primera vegada en molt de temps totes les accions per caminar cap a un estat propi van deixant “sediment”.

Un dels moments més esperats de l’acte va ser l’anunciada intervenció de Joan Laporta. El president del FC Barcelona, però, es va limitar a donar el seu suport als organitzadors de l’acte a través d’un enregistrament molt curt. Per part del doctor Carretero, a més demanar treballar plegats va garantir que no s’aconseguirà un estat català “si al Parlament no hi ha cap diputat que realment vulgui fer un pas efectiu cap a la independència”, tornant a comentar que la seva aposta és per un estat “normal”, és a dir, entre d’altres amb un exèrcit “que guanyi”, amb “magatzems residuals del que sigui” i infraestructures. “Dient no a tot no aconseguirem la independència”, va afegir.

Finalment va tornar a escena l’escriptor valencià Josep Guia. Recordant els llaços d’unió entre València i Catalunya, Guia va demanar a tots els assistents a l’acte que dibuixessin “el mapa complet dels Països Catalans en totes les activitats patriotes”. I és que segons la seva valoració l’independentisme arribarà a les corts valencianes “quan es produeixi l’emancipació desacomplexada del Principat”.

Al final, una foto inèdita a menys de mig any de les eleccions catalanes: Alfons López Tena, Oriol Junqueras, Joan Carretero i Josep Guia junts a dalt l’escenari.

Cristina Farrés
La Faràndula

Notícia publicada al diari digital ASABADELL.cat el dijous 4 de març de 2010