Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




01 de juny 2010

Entrevista a Manel Pagès i Panadès

El periodista sabadellenc Josep Gamell ha parlat recentment amb un dels membres fundadors de la nostra associació, en Manel Pagés i Panadès, entrevista que fou publicada al Diari de Sabadell el dijous dia 20 de maig de 2010 en l’espai LA GASETA DEL DIJOUS.

En la llarga conversa mantinguda, el periodista qualifica en Manel Pagès de “sabadellenc i catalanista de soca-rel, un roc de la terra absolutament típic, inconfusible, personalíssim, indestructible que porta les quatre barres i l’escut de Sabadell a la sang”.

Per començar en Manel Pagès, responent les preguntes del periodista, fa un recorregut vital per la seva biografia, des dels records de la seva infantesa, passant pels seus jocs de nen i les seves primeres passes per l'escola i pels estudis de música al Conservatori. També recorda la seva vinculació amb l'Escola Industrial de Sabadell, primer com alumne i mes tard com a professor de física i matemàtiques. Desprès fa esment dels seus anys a l'Escola Industrial de Terrassa com estudiant de Peritatge i més tard la seva entrada al mon del treball, primer a l'empresa ASEA-CES i al cap d'uns any com a responsable de la nova fàbrica de ABB Motors a Sant Quirze

Més endavant el periodista vol esbrinar la seva vinculació amb Unió Catalanista de Sabadell i Pagès li diu que “després d’un llarg període de reflexió, un grup de sabadellencs, el 29 de maig del 2.008 vam constituir la Unió Catalanista de Sabadell. En aquesta reunió, també vam aprovar el document Manifest i Bases, amb el qual definíem el nostre moviment i que prefigura un nou catalanisme. Només ens guia l’afany de servir a la nostra Pàtria, de mantenir la nostra llengua i com objectiu final, la consecució d’un Estat propi que ens defensi com a Nació. La Unió Catalanista de Sabadell és un enunciat obert que vol donar resposta als reptes i les transformacions observades al llarg d’aquests darrers temps en la nostra societat. Per definició hi cap tothom, però això no implica haver de renunciar a les pròpies conviccions ni a les idees que hom pot tenir sobre la manera d’enfocar-ho i les lògiques implicacions polítiques que comporta. Som els catalans nacionalistes que per responsabilitat i patriotisme hi hem de donar contingut i força.”

El periodista li demana a l’entrevistat com veu el nacionalisme català al tombant del segle XXI i en Manel Pagès li comenta: “A Catalunya vivim un d’aquells rars moments en que la història avança d’una forma accelerada i els canvis són profunds i radicals. (...) Durant la transició ningú es va prendre seriosament la via independentista. En tot cas, era una opció minoritària sense cap mena de suport social. Doncs bé, en aquests moments l’opció independentista està agafant una força impensable fas ben poc i sotragueja el panorama polític català. Deixa en evidència els partits unionistes que són incapaços de donar-hi cap resposta mínimament coherent.”

A la pregunta de quins son concretament els objectius que la Unió Catalanista de Sabadell vol aconseguir i propagar, en Manel Pagès respon: “Determinar la història de Catalunya com a base de la nostra llegua. El català com a idioma oficial a Catalunya. El catalanisme com a motor social i polític. La Nació, la llibertat i la democràcia, fonaments ideològics i finalment l’Estat Català com a objectiu final i absolut”.

Si voleu llegir l’entrevista completa, podeu demanar-la a la nostra adreça de correu electrònic

unicatsabadell@gmail.com

i us serà enviada tot seguit en format PDF.

Secretariat de la Unió Catalanista de Sabadell