Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




26 de gener 2012

Cicle d'informació i debat 2011-12, “Passat, present i futur de Sabadell, en la formació de Catalunya”

Els Museus de Sabadell

En les tres primeres conferències del Cicle d'informació i debat 2011-2012, “Passat, present i futur de Sabadell, en la formació de Catalunya” s’ha evidenciat el divorci entre la cultura i els diferents consistoris que aquests últims 75 anys han desfilat per la Ciutat, sense pena i encara menys glòria. La falta d’interès pels orígens i la història de Sabadell, ha quedat llargament superada per la desorientació cultural dels poders fàctics –amb molt de poder i poc cervell- que han emmordassat la llibertat creadora i altruista de molts sabadellencs. La degradació dels Museus Municipals i la inexistència d’un Museu Tèxtil, en són el paradigma. El creixent poder econòmic municipal i el seu intervencionisme polític, han afeblit la Societat Civil Sabadellenca i han propiciat la desaparició de símbols emblemàtics de la ciutat.

Si no es modifica el seu rumb, Sabadell s’acabarà convertint en una ciutat dormitori, suburbial i sense identitat. Davant la incapacitat de la burocràcia municipal, un veritable pes mort, només una Societat Civil no intervinguda, pot salvar-nos del desastre. El Museu de Paleontologia, el del Gas i els Amics de l’Òpera, entre d’altres exemples, ens assenyalen el bon camí. Hem de prestigiar les virtuts de l’esforç, de la tenacitat, del treball i també el de la catalanitat, si volem recuperar el temps perdut, aturar la degradació cultural i elevar el nivell intel•lectual. Desitgem una Ciutat culta, amb personalitat, emprenedora i amb llum pròpia.

El futur depèn de les nostres decisions. Tots hem de contribuir –en la mesura de les nostres possibilitats- al redreçament de Sabadell i per això us proposem la 4ª conferència del Cicle, que tindrà lloc al Casal Pere Quart, el proper dijous 2 de febrer  a 2/4 de 8 del vespre amb el títol :

“Els Museus de Sabadell”

"Museus d'Història i d'Art, Institut de Paleontologia, altres aspectes del patrimoni i de les institucions culturals de la ciutat"

A càrrec d’En Miquel Crusafont i Sabater

Doctor en Història i en Enginyeria. President de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics de l’Institut d’Estudis Catalans i ex director del Museu d’Història de Sabadell.