Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




30 d’abril 2012

Sagnia crònica

Quan ens costa ser catalans ?

El programa radiofònic “El Món a Rac-1” va posar en antena fa uns dies un recull que ha elaborat el periodista Jofre Llombart on analitza la diferència entre els impostos pagats i els serveis rebuts a Catalunya i a diferents llocs de l’estat. Per fer aquest llistat s’han fet servir dades absolutament oficials i contrastables. El que sí ha estat discrecional ha estat l’elecció dels paràmetres. És cert que es podrien haver emprat altres impostos −com l’IBI o l’IAE− i altres serveis. Però es considera que aquests seleccionats són prou gràfics. El resultat revela les enormes diferències i el greuge de Catalunya que, a més, s’ha posat al capdavant de les retallades per aturar la sagnia del dèficit.

Impostos:
Catalunya és on hi ha una retenció més gran de l’IRPF: 56 per cent per a les rendes altes, 40 per les mitjanes i 24,75 a les baixes.

Balances fiscals:
Per cada 1000 euros que paga un català en impostos, rep de l’Estat en serveis 870. Per cada 1000 euros que paga en impostos, un extremeny en rep de l’estat 1170. La diferència és de 300 euros.

Metro i bus:
A Barcelona, el bitllet senzill val 2 euros. A Madrid, 1’5 euros. Els abonaments multi transport són més barats a la capital catalana que a l’espanyola. La T-10 barcelonina val 9,25 euros i la Metrobús madrilenya 12. Tot i que es diu així no permet transbordament. Això sí, el metro de Madrid arriba fins a Barajas i a Barcelona no arriba al Prat.

Rodalies Renfe:
El servei de Cercanías Madrid és molt millor que Rodalies Catalunya. No és una impressió. Per un territori molt més petit, l’àrea metropolitana de Madrid té 367 quilòmetres de vies, només cent menys que la catalana i això sí quasi tota en via doble. Hi ha 900 mil usuaris de Cercanías Madrid per només 400 mil de Rodalies Catalunya.

Peatges:
A Catalunya de cada 100 quilòmetres d’autopistes, 67 són de peatge i 33 de franc. A Madrid, són 96 gratuïts i 4 de peatge. A Andalusia el percentatge és de 87 de franc contra 13 de pagament i a Extremadura no hi ha un sol peatge.

Aeroports:
A Madrid-Barajas es paguen 7,73 euros de taxes aeroportuàries per cada enlairament. A Barcelona-El Prat es cobren 6,81 per enlairament. Però des de Madrid hi ha 55 vols transoceànics i des de Barcelona només 15.

Inversions Foment:
Per aquest 2012, el govern espanyol ha retallat un 45 per cent les inversions a Catalunya. És la retallada més important de l’Estat. La tisorada al País Valencià i Andalusia és del 34 per cent. A Castella la Manxa un 7 per cent mentre que a Galícia i al País Basc, on s’hi farà arribar l’AVE les inversions creixeran un 9 i un 17 per cent respectivament.

Escoles bressol:
Per aquest curs, a Barcelona hi ha 7.400 places públiques per una població de 1.630.000 habitants. A Sevilla: 22.000 places per una població de 703.000 persones.

Ordinadors:
A Catalunya hi ha un ordinador per cada 5 alumnes. A Extremadura un per cada 2.

Universitats:
Estudiar un curs d’alguna carrera d’Humanitats val, a la Complutense de Madrid, entre 700 i 811 euros depenent dels estudis. A l’Autònoma de Barcelona no baixa de 910 euros. Infermeria a Madrid, 1088 euros, a l’Autònoma 1.423euros.

Retallades Sanitat:
Fa dos anys, el pressupost de sanitat a Andalusia era de 1180 euros per habitant. Aquest any és de 1174 euros. La retallada és de 6 euros. A Madrid, per un pressupost similar la retallada ha estat de 4 euros. A Catalunya, fa dos anys s’hi destinaven 1.298 euros per habitant. Ara 1128, és a dir 170 euros menys.

Medicaments:
Amb l’euro per recepta i el copagament per a pensionistes, a mateix tractament, un jubilat català pagarà en fàrmacs 277 euros i un de la resta de l’Estat en pagarà 216.

Òpera:
Anar al Liceu sí surt més barat que anar al Teatro Real de Madrid. Els abonaments surten més econòmics depenent de la butaca. El millor seient del Liceu val a l’any 1.491 euros mentre que al Real és 1.543. També els abonaments populars són més econòmics.

Sous funcionaris:
Els funcionaris de la Generalitat cobraran un 5% menys aquest any: un 3 a la paga doble de l’estiu i un 2 a la de Nadal. Als funcionaris de l’Administració General de l’Estat només se’ls ha congelat el sou aquest any.

IPC:
Els preus han augmentat un 2,2 per cent des del març del 2011 al març del 2012. Només s’han incrementat més a Castella-Lleó. La mitjana estatal és de 1,9, però és que a Andalusia només s’han apujat un 1,6. Dit d’una altra manera: en només un any, comprar a Catalunya s’ha encarit sis dècimes respecte Andalusia.

Veient tot això, potser és hora de dir:   "JA NI HA PROU!!"