Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




11 de febrer 2013

Les relacions Catalunya - Espanya

Cicle d’INFORMACIÓ I DEBAT 2012-2013

L’Associació Sabadell Memorial amb la col·laboració de la Unió Catalanista de Sabadell, va programar el proppassat dijous 7 de febrer, i a la Sala d’Actes de l’Acadèmia Catòlica de Sabadell, la quarta conferència del Cicle “LES RELACIONS CATALUNYA ESPANYA”, sota el títol:

“Les infraestructures de Catalunya”

El ponent de la conferència fou el Sr. Pere Puig i Ysern, empresari del sector logístic i responsable de la Comissió d’Urbanisme, Infraestructures i Transport de la Cambra de Comerç de Sabadell. Va presentar al conferenciant, el Sr. Antoni Mª Brunet i Berch, President de la Cambra de Sabadell, entitat que representa en aquests moments a més de 30.000 empreses de la comarca.

Podeu llegir tot seguit un breu resum de la brillant i documentada exposició del Sr. Pere Puig, que cal dir fou molt aplaudida per la nombrosa concurrència que va aplegar-se a la Sala d’Actes de l’Acadèmia.

El Sr. Puig va començar la seva exposició destacant que Catalunya aporta el 12% del seu PIB, més de 22.000 M€ cada any a l’estat espanyol que premeditadament utilitza aquests diners per fer tota classe d’infraestructures inútils i absurdes als llocs on menys es necessiten. Ha malbaratat els recursos que detreu dels catalans, construint més vies ràpides que França i Alemanya juntes. Autovies gratis i sense cotxes i aeroports sense avions. Tot seguit va analitzar la política centralitzada, radial, discriminatòria i econòmicament ruïnosa, que dificulta a les empreses catalanes que es puguin desenvolupar i ser rendibles doncs una empresa mal comunicada, mai podrà ser competitiva.

Va aprofundir també en el desenvolupament de les infraestructures a la comarca del Vallés, destacant la polèmica arran de la anomenada Ronda del Vallès, coneguda també com el Quart Cinturó. Ara que per motius econòmics s’han aplaçat les obres d’aquesta infraestructura, el Sr. Pere Puig va comentar la posició de la Cambra de Comerç sobre aquesta infraestructura, explicant que per aquesta entitat la Ronda del Vallès ha de ser en un futur una via interpolar que ha de servir per la comunicació dels diversos polígons industrials de la zona i també per alliberar al centre de Sabadell del trànsit de connexió. Va lamentar també el retard de l’acabament de la línia del Metro del Vallès que perjudica tant el transport ferroviari de la comarca com la urbanització dels espais exteriors del Passeig i demés zones afectades.

A continuació va entrar a estudiar el tema dels aeroports i la excessiva dependència de l’espai aeri espanyol que està encadenat a un organisme com AENA que no és homologable en cap altre país europeu. El conferenciant va comentar el protagonisme de l’aeroport de Sabadell, un dels més importants d’Espanya. Va afirmar que els beneficis dels aeroports catalans, serveixen per subvencionar els aeroports sense avions d’Espanya, com també els beneficis dels ports de Catalunya s’utilitzen per millorar els ports deficitaris espanyols, que ens fan la competència. És de sentit comú, que les carreteres i els trens s’han de fer allà on es necessiten, com fan tots els governs del món. L’Estat espanyol prefereix fer les infraestructures al mig del no res, allà on no fan falta. Pren les decisions en funció de la seva ideologia nacionalista i xovinista, mai pensant en la rendibilitat de les inversions.

Finalment el Sr. Puig va considerar que la única possibilitat de disposar d’infraestructures adequades, de poder decidir sobre les inversions necessàries i d’evitar l’espoli econòmic a que estem sotmesos, es aconseguir un Estat propi, que defensi els nostres interessos. Som els catalans, els que hem de decidir que fem amb els diners que recaptem. Quines obres, infraestructures i serveis són els que necessitem. Només amb la independència, podrem sortir de la crisi i assegurar el benestar de tots els ciutadans de Catalunya.

Per acabar es va fer un animat col·loqui entre els assistents i el conferenciant que fou acomiadat amb molts aplaudiments.