Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




09 de març 2013

El nou Alcalde de Sabadell

Sabadell ja té nou alcalde. Desprès de totes les anades i vingudes per teles, ràdios i diaris de l’anterior alcalde, el transparent Manuel Bustos, en Joan Carles Sánchez (1971) ha estat investit aquest dimarts per 13 vots a favor i 14 vots nuls ja que l’oposició ha votat coordinadament de forma nul·la. Sánchez assegura que arriba amb la “mà estesa i humilitat”. Per convèncer el ciutadans de Sabadell, cal que el nou batlle faci un gir de 180 graus a la política feta des de l’ajuntament, foragitant d’arrel l’anomenat “estil Bustos”. Per això trobem molt adient la carta oberta que li ha tramès l’ex-regidor de l’Entesa, en Ferran Izquierdo i que podeu trobar tot seguit.

CARTES DELS LECTORS

Benvolgut Sr. Sánchez,

Li escric amb la preocupació de qui fa anys que no viu a Sabadell, però se sentia orgullós de ser sabadellenc i s’estima la seva ciutat de naixement. Encara no em dirigeixo a vostè com a senyor Alcalde perquè, com ha demostrat la diferència entre l’alcalde Farrés i el senyor Bustos, per a ser alcalde no n’hi ha prou amb tenir els vots dels regidors, cal guanyar-se el respecte de la ciutat. Vostè ja ha tingut el vot, ara li ha arribat el moment de guanyar-se la legitimitat, però no ho tindrà fàcil.

Fa poc vaig tenir l’ocasió d’escoltar-lo en un acte cultural al Principal. Allí, vostè va intentar distanciar-se de la brutícia que està sobreeixint de les clavegueres de l’ajuntament, però li farà falta més que discursos per a guanyar-se la confiança de qui estima Sabadell. Hi ha alguns passos imprescindibles que ha de fer ràpidament perquè marcaran el futur seu i nostre.

El primer pas té relació amb la part més visible del clima corromput a la ciutat, la part judicial. La lectura de les pàgines obertes del sumari del cas Mercuri ens permet veure que vostè no es va voler embrutar amb els tripijocs dels imputats. Ens en congratulem tots, i coneixent-lo ens hauria sorprès el contrari.

No obstant això, durant molt de temps no va veure el que estava passant en una àrea que era de la seva responsabilitat, la qual cosa és molt greu. Jo només hi puc trobar dues explicacions: o va prestar molt poca atenció a la seva feina, o va desviar la mirada per no veure la brutícia. Cap de les dues explicacions el deixa ben parat. Si n’hi ha una tercera cal que la faci pública immediatament! I el primer pas per a què el creiem és cessar els càrrecs imputats i exigir la dimissió dels regidors. Mentre no ho faci serà l’hereu del senyor Bustos, no l’alcalde de Sabadell. I no val amagar-se darrera la presumpció d’innocència. Aquest és un concepte jurídic, vàlid per als tribunals, no per a la política. La política i la gestió dels afers públics s’ha de basar en l’ètica, i aquesta fa temps que es va perdre a Sabadell amb “l’estil Bustos”.

El diccionari de l’IEC, entre d’altres, dóna les següents definicions de l’acció de corrompre: “Alterar (una substància) tornant-la putrescent, insana”; i “Alterar la sanitat, la bondat, la integritat, la puresa, (de l’ànima, de la consciència, dels costums)”. A Sabadell la corrupció va arribar molt abans que als Jutjats. L’estil Bustos ha corromput la vida sabadellenca durant massa temps. Estic convençut, també perquè el conec, que aquest no serà el seu estil, però novament ens haurà de convèncer. I, un cop més,el primer pas és exigir la dimissió dels regidors imputats, la primera la del senyor Bustos. Els socialistes de Sabadell han acceptat anys i anys el seu estil. Alguns militants del PSC, molts dels històrics, en converses privades en malparlaven, el menyspreaven i fins i tot l’insultaven, però dins el seu partit i a la ciutat van acceptar el seu lideratge i estil perquè guanyava eleccions. I també van acceptar càrrecs i prebendes. Van oblidar l’ètica. El problema és que, excepte l’Entesa per Sabadell, la majoria de grups municipals d’una manera o altra en algun moment també s’han deixar tocar poc o molt per l’estil Bustos. La poma podrida té aquesta propietat, acaba contaminant a qui no se n’allunya el suficient. Per a tothom ha arribat el moment d’aprofitar l’ocasió per a recuperar l’ètica a la política!

Sr. Sánchez, és el moment de fer neteja, de llençar les pomes podrides, i vostè en té la millor oportunitat perquè està al lloc més adequat. Tinc l’esperança que ben aviat ens podrem dirigir a vostè com a Sr. Alcalde. Està a les seves mans.

Cordialment,

Ferran Izquierdo
Professor a la UAB i ex-regidor de l’Entesa per Sabadell


Carta publicada al diari digital iSabadell.cat el dimecres 6 març del 2013