Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




29 de desembre 2013

SI a la independència de CAT (3ª sessió) A. Bordas

Cicle d’INFORMACIÓ I DEBAT 2013-2014

El divendres 27 de desembre, es va celebrar a l’Auditori Espai Cultura de l’antiga Caixa de Sabadell la tercera conferència del cicle “SÍ A LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA”, que organitzà l’Associació Sabadell Memorial amb la col·laboració de la Unió Catalanista de Sabadell. Així mateix, les delegacions locals de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural ajudaren a la difusió de l’acte. Aquesta segona conferència es va desenvolupar sota el títol:

"Arguments per al SÍ & SÍ"

La conferència fou desenvolupada magistralment pel Sr. Agustí Bordas i Cuscó, alt funcionari del govern canadenc. Llicenciat en Ciències Polítiques per la UAB i amb Masters en gestió i administració pública pel Programa Interuniversitari d’Esade-UFP-UAB i de la Universitat de Carleton (Ottawa).

L’espai de l’auditori fou totalment insuficient pel nombrosíssim públic que va assistir, amb gent asseguda als passadissos i amb més de 200 persones que no van poder accedir a la sala, i a les quals volem des d’aquí demanar disculpes. Els assistents van seguir l’exposició del conferenciant amb molt interès. L`acte es va cloure amb forts aplaudiments i amb crits d’independència que van sorgir espontàniament des de la primera fins la darrera fila de la Sala d’Actes, amb el públic dempeus i aplaudint. A continuació oferim un breu resum dels arguments que va donar el Sr. Agustí Bordas i Cuscó per votar SÍ & SÍ el proper 9 de novembre:
  • Cal informar bé dels nostres arguments i deixar que la comunitat internacional decideixi qui té més credibilitat.
  • La nostra eina és la democràcia. Insistim-hi.
  • Volem un Estat que defensi els nostres legítims interessos econòmics, el nostre benestar social i la nostra llengua pròpia.
  • No es creguin les falsedats explicades pels que es beneficien del statu quo. Cal convèncer els indecisos, les persones que en el fons del seu cor saben que l’Estat espanyol no canviarà. Els qui han pres nota, gràcies a l’experiència de l’Estatut de 2006, que l’Estat espanyol no compleix els pactes ni pretén blindar el finançament ni les competències.
  • La comunitat internacional no castigarà Catalunya amb sancions comercials per apostar per la democràcia. Catalunya no està pas desenvolupant armament atòmic com l’Iran.
  • Catalunya no és com el Quebec, és com la combinació del Quebec en termes culturals i Alberta en termes econòmics, i el dèficit fiscal català és tres vegades el d’Alberta.
  • Ningú al Canadà podria ni somniar amb menystenir els quebequesos com els espanyols ho fan amb Catalunya.
  • Catalunya és la sisena zona industrial més important d’Europa. Algú es pot creure que la UE deixarà que se li escapi de les mans?
  • Si Espanya és l’únic estat successor i continuador després de la separació, també tindrà la responsabilitat exclusiva del deute. I que dir del nombre de vots i els eurodiputats a la UE?
  • Segons les enquestes, el suport per al moviment d’independència a Catalunya ha superat els registres històrics tant d’Escòcia com els del Quebec.
  • Com observà Juan Rosell, president de la CEOE, molts empresaris, com els presents avui, han virat cap al sobiranisme i l’independentisme.
  • Si hi ha mandat democràtic explícit darrere del procés català la UE no tindrà altra opció que reconèixer l’Estat català.
  • Qui ha de interpretar els tractats de la UE, no és la Comissió Europea, sinó El Tribunal Internacional de Justícia de la UE, a Luxemburg.
  • Quina ha estat l’evolució econòmica de l’Estat espanyol? Després de 6 anys de crisi, l’economia s’ha estabilitzat dins la gravetat. No vol dir que hagi sortit de la UCI. Encara s’observen nivells inèdits de morositat, una taxa d’atur elevadíssima i moltes dificultats per accedir al crèdit. S’en van els immigrants i els joves preparats han d’emigrar. Aquesta és una fugida de cervells.
  • Hem observat una devaluació interna a l’Estat espanyol, ja que l’Estat espanyol no controla la divisa. S’ha produït una baixada de salaris i una precarització de les condicions laborals per guanyar competitivitat i aconseguir augmentar les exportacions. No obstant, l’administració central de l’Estat no ha realitzat les necessàries reformes estructurals.
  • Si una potència nuclear com França ha decidit reduir la despesa militar en un 50% per als propers anys, per què Espanya no ho ha fet?. Espanya ha augmentat el pressupost militar en un 15% aquest any respecte els PGE originals de 2013, mentre feia retallades en altres camps. I a sobre per què? Per a submarins que no suren…
  • La comunitat internacional observa amb preocupació el canvi cap a l’autoritarisme del Govern espanyol amb lleis com les impulsades per Fernández Díaz, l’aparició d’informes fantasma en campanya electoral o l’expulsió sense proves de Noureddine Ziani per part de l’espionatge espanyol.
  • Espanya diu que nosaltres estem parlant d’una història de fa 300 anys? Però quan el tema és Gibraltar denuncien el Tractat d’Utrecht .
  • Referint-se al PP: Quin altre país del món té un jutge President de la Cort Suprema / Tribunal Constitucional que ha amagat la seva pertinença a un partit polític?
  • Fa 20 anys fins i tot el Diari El Mundo afirmava: “defendemos el inalienable derecho de autoderminación de los pueblos” si eren processos nets i democràtics. I ara diuen que no podem votar…
  • Actualment, el govern del PP impulsa una agenda legislativa recentralitzador i homogeneïtzadora.
  • Esperar una configuració més favorable del sistema polític espanyol, amb UPyD i Ciudadanos ocupant l’espai de PP i PSOE, és una utopia. No hi ha 3eres vies ni se les espera.
Associació Sabadell Memorial
Si voleu accedir al vídeo complert de la conferència cliqueu aquí: