Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




26 de febrer 2013

Sánchez-Camacho, la victimista

“Alícia Sánchez-Camacho és ja un cadàver polític que no té prou talent ni tan sols per retenir els votants del seu partit”. Això ho manifesta en el seu article en Víctor Alexandre. I nosaltres afegiríem que la Quematxo té un morro que se'l trepitja i que ha quedat ben retratada amb tot l’afer del ram de flors i l’espionatge al restaurant La Camarga. I ella encara vol fer creure als seus, que s'empassen tot el que ella els hi dona, que ella és la víctima. Sentir-la parlar com una metralleta disparant les paraules a tort i a dret sense respirar ni pensar, cau damunt dels catalans com les bombes de l'Espartero. Si voleu llegir l’article sobre aquesta lideresa vinguda a menys, podeu fer-ho tot seguit.

Sánchez-Camacho, la victimista

Alícia Sánchez-Camacho ha esdevingut el polític més desacreditat de Catalunya. Així ho indica el Baròmetre d’Opinió Política, del Centre d’Estudis d’Opinió, que situa la dirigent del Partit Popular amb només 2,04 punts en la consideració dels catalans. És a dir, que, de tots els polítics suspesos, entre els quals hi ha Duran i Lleida i Pere Navarro, la senyora Camacho és l’última de la fila. I això malgrat que l’estudi es va tancar tot just a les primeries del descobriment de la seva famosa conversa en un restaurant barceloní, el 7 de juliol de 2010, en el decurs d’un dinar –de dues úniques persones– que, segons El Periódico, hauria tingut un cost de 3.800 euros (!). Un dinar, a més, durant el qual, presumptament, hauria explicat les seves desorbitades despeses en bosses de cocodril de 900 euros. L’estudi, per tant, deixa clar que el descrèdit de Sánchez-Camacho té a veure amb la buidor argumental del seu discurs polític.

S’entén, consegüentment, que defensi el govern espanyol en la seva descarada ofensiva per desacreditar el procés sobiranista de Catalunya i tapar l’abominable política governamental del Partit Popular. Una política d’ultradreta, contraria a la dignitat humana, benefactora de les classes més riques i benestants i menyspreadora dels sectors socials més desafavorits o al llindar de la pobresa. Amb unes xifres d’atur escandaloses, amb una precarietat laboral esfereïdora, amb un índex colpidor de suïcidis de persones abocades a la misèria, amb una catalanofòbica política per deslocalitzar empreses radicades a Catalunya i traslladar-les a Madrid i amb unes deficitàries i immorals obres faraòniques en autovies, aeroports i trens d’alta velocitat sense usuaris, el Partit Popular es dedica a imposar, a subvencionar i a definir com a “bé d’interès cultural” la tortura d’éssers vius en recintes anomenats “places de braus”.

Davant d’això, la buidor argumental de la senyora Camacho a què al·ludíem es fa palesa quan nega una evidència, l’abocament de fons reservats del govern espanyol per desestabilitzar l’independentisme a Catalunya, i quan fa declaracions com aquesta: “El victimisme, ja no els serveix de res, als independentistes. Se’ls ha acabat la justificació que tot és un atac al procés sobiranista”. Les eines intel·lectuals d’aquesta senyora s’aturen aquí i, talment com un vulgar desemmascarat, es veu obligada a recórrer al manual segons el qual, en cas de no saber què dir, cal intentar desqualificar l’adversari. Cal acusar de victimista l’oprimit, perquè l’opressió continuï; cal titllar de gemegaire el subjugat, perquè el jou persisteixi; cal escarnir la revolta, perquè res no canviï. El problema és que fins i tot per a l’ús d’aquest recurs cal un mínim de talent. Talent indesitjable, sí, però talent. I Alícia Sánchez-Camacho, que ja és un cadàver polític, no té prou talent ni tan sols per retenir els votants del seu partit. La prova és que, d’acord amb el Baròmetre d’Opinió, el PP perdria ara mateix a Catalunya tres diputats en favor de Ciudadanos.

Ja fa dies que molts catalans aprenen que és el victimisme escoltant les declaracions de la senyora Camacho, són classes magistrals que s’intensificaran encara més en un futur immediat.

Víctor Alexandre
Escriptor i periodista. 

Article publicat a elSingulardigital.cat el dimarts 26 de febrer del 2013.

19 de febrer 2013

Espies i comptes a Suïssa

Aquests dies moltes persones comenten que no pot ser casual que totes les trames de corrupció, espionatge, suposades evasions de diners a paradisos fiscals, etc. etc. sorgeixin només a Catalunya. Molts ho relacionen amb el nou escenari que s’està obrint arran de les demandes de sobirania del poble català. No van pas errats. Val la pena llegir les reflexions que al voltant d’això fa la periodista Anna Figuera en l’article “Corrupció per aturar el procés sobiranista?” que podeu llegir tot seguit.

Corrupció per aturar el procés sobiranista?

Res és casual. Catalunya comença un procés sobiranista que ha de culminar, el 2014, amb una consulta sobre si vol romandre o no a dins l’Estat espanyol, i comencen a publicar-se casos i més casos de suposada corrupció, d’espies i d’escoltes il•legals que empastifen la majoria de partits del Parlament català. Al mateix temps, a Espanya, Mariano Rajoy també està sota sospita per haver cobrat en negre, diuen, d’una suposada caixa B que custodiava en Bárcenas, l’espavilat tresorer del PP especialista en portar diners a l’estranger. Algunes males llengües com les d’Ansón preguen a sant José María Aznar que torni a liderar el PP, davant d’un Rajoy tan tou que no pot ni redreçar la política econòmica espanyola ni tampoc pot fer passar per l’adreçador els il·luminats catalans que creuen que el dret a decidir és un dret de tots els pobles.

Res és casual. Fa ja alguns mesos, hom es preguntava com el serveis secrets de l’Estat podien haver deixat passar la manifestació de l’11 de setembre sense que hagués passat res. Com s’havia permès que més d’un milió i mig de catalans sortissin al carrer tan alegrement, sense aldarulls, simplement il·lusionats per haver deixat enrere l’eterna i pesada dialèctica Catalunya-Espanya per apostar per aquell pis nou que es diu “Catalunya, nou Estat d’Europa”. La resposta que et donaven des de les més altes esferes sempre era la mateixa: “Tot arribarà. Aviat sortirà molta merda...”. Ja ha arribat. Tràfic d’influències, evasió d’impostos, prevaricació, espionatge... Res és casual, per què... la corrupció es produeix només a Catalunya? Dit això: cal que surti a la llum pública tot allò que dirigents polítics o partits sencers han amagat durant anys. I no només cal que es conegui sinó que, a més, és del tot necessari que hi hagi neteja, assumpció de responsabilitats i arribar fins el final de tot aquest entrellat.

Res és com abans. Aquesta no és la primera vegada que coneixem casos de corrupció. Han arribat, hem posat el crit al cel i s’han esfumat com si no hagués passat res, a l’espera d’una sentència que arribarà, amb una mica de sort, en una o dues dècades. D’exemples en podríem posar a cabassos. Resulta, però, que en aquests moments, a Catalunya tenim una crisi econòmica de cavall, amb centenars de desnonaments al dia, amb un 24% d’atur i milers de ciutadans que ja no cobren la prestació i viuen de la pensió dels avis. Res, si està mal fet, pot quedar impune.

Res és com abans. De la mateixa manera que els ciutadans demanem transparència a la política, també cal posar una mica de seny en tot el que els mitjans de comunicació publiquem d’aquesta teranyina que empastifa personatges de la vida pública, la policia, detectius privats i el poder judicial. No tot s’hi val. No ens interessa viure en el dubte permanent ni en la desconfiança, però tampoc podem basar les nostres informacions amb especulacions, murmuris, informacions no contrastades o informes que no se sap si són certs o falsos... simplement per guanyar el titular de portada d’un dia. Hores d’ara ja és difícil destriar entre informacions verídiques i les que no ho són. Perquè jugant a aquest joc estem fent mal a la democràcia, a nosaltres mateixos. Els polítics han de ser nets i honestos. Però la premsa també.

Anna Figuera
Professora a la URL Blanquerna i periodista

Article publicat a elSingulardigital.cat el dimarts 19 de febrer del 2013

16 de febrer 2013

Les xiulades a l’himne espanyol

Darrerament la presència del Borbó a les finals de Copa s’està convertint en una manifestació de protesta popular contra la desprestigiada monarquia espanyola i l'himne que la representa. La darrera fou en el Buesa Arena de Gasteiz a la final de copa de bàsquet on les aficions catalana i basca van manifestar el seu ferm rebuig cap a la monarquia i l'himne espanyol en forma de sonora xiulada. Davant d'aquests, la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, ha demanat mesures i sancions per evitar que es tornin a produir situacions similars en el futur. L’escriptor Víctor Alexandre en un interessant article,que podeu llegir tot seguit, compara aquesta situació amb les prohibicions del franquisme o les actuacions de la policia davant el moviment independentista.

Ara volen prohibir que xiulem

Una frase molt popular durant la dictadura va ser “más de dos, no!”. La deia la policia franquista, presa d’una paranoia conspiradora, en veure més de dues persones parlant al mig del carrer. I és que en aquell règim tota persona era sospitosa. Més tard, quan l’Estat espanyol va ser governat pel PP, partit fundat per un feixista històric, la paraula diàleg va tornar a ser criminalitzada. “Parlar de pau amb ETA és terrorisme”, deien. I també deien que era terrorisme que un nen de catorze anys demanés per Internet l’etiquetatge en català.

Avui dia, aquella gent dóna carta blanca a la policia espanyola per apallissar els qui porten una estelada –com li va passar al jove Jordi Mascort a Madrid, durant la final de la Copa del Rei de futbol, fa nou mesos-, i ara, ebris d’absolutisme, volen prohibir-nos xiular. Així ho ha demanat María Dolores de Cospedal, secretària general del PP, enrabiada perquè el món està veient el rebuig de catalans i bascos al rei i a l’himne espanyols. El director de La Razón, Paco Marhuenda, fins i tot ha dit, sense enrojolar-se, que xiular un rei o un cap d’estat és “una mostra de totalitarisme”.

L’enyor que senten els hereus ideològics del franquisme pels temps de “más de dos, no!” i de la Copa del Generalísimo els fa dir aquestes coses. Quins temps, aquells, oi? No com ara, que en la final de la Copa del Rei de bàsquet a Vitòria, entre el Barça i el València, el públic ha tornat a xiular l’himne i el rei espanyols. I ho seguirà fent, ja que està en el seu dret, perquè no hi pot haver cap llei democràtica que impedeixi que el públic xiuli en el decurs d’un espectacle pel qual ha pagat entrada. I en el cas del rei o de l’himne espanyols, encara hi té més dret. En el cas del rei, perquè és aquest qui viu a costa del públic i no pas a l’inrevés; i en el cas de l’himne, perquè es tracta d’un símbol d’opressió de pobles. Però ja se sap, l’opressor no reflexiona mai sobre aquestes coses ni tampoc no es pregunta si no deu ser per la seva opressió que la gent el rebutja. L’opressor sempre reacciona amb més opressió.

Víctor Alexandre
Escriptor

Article publicat a NacióDigital.cat el dissabte 16 de febrer del 2013

11 de febrer 2013

Les relacions Catalunya - Espanya

Cicle d’INFORMACIÓ I DEBAT 2012-2013

L’Associació Sabadell Memorial amb la col·laboració de la Unió Catalanista de Sabadell, va programar el proppassat dijous 7 de febrer, i a la Sala d’Actes de l’Acadèmia Catòlica de Sabadell, la quarta conferència del Cicle “LES RELACIONS CATALUNYA ESPANYA”, sota el títol:

“Les infraestructures de Catalunya”

El ponent de la conferència fou el Sr. Pere Puig i Ysern, empresari del sector logístic i responsable de la Comissió d’Urbanisme, Infraestructures i Transport de la Cambra de Comerç de Sabadell. Va presentar al conferenciant, el Sr. Antoni Mª Brunet i Berch, President de la Cambra de Sabadell, entitat que representa en aquests moments a més de 30.000 empreses de la comarca.

Podeu llegir tot seguit un breu resum de la brillant i documentada exposició del Sr. Pere Puig, que cal dir fou molt aplaudida per la nombrosa concurrència que va aplegar-se a la Sala d’Actes de l’Acadèmia.

El Sr. Puig va començar la seva exposició destacant que Catalunya aporta el 12% del seu PIB, més de 22.000 M€ cada any a l’estat espanyol que premeditadament utilitza aquests diners per fer tota classe d’infraestructures inútils i absurdes als llocs on menys es necessiten. Ha malbaratat els recursos que detreu dels catalans, construint més vies ràpides que França i Alemanya juntes. Autovies gratis i sense cotxes i aeroports sense avions. Tot seguit va analitzar la política centralitzada, radial, discriminatòria i econòmicament ruïnosa, que dificulta a les empreses catalanes que es puguin desenvolupar i ser rendibles doncs una empresa mal comunicada, mai podrà ser competitiva.

Va aprofundir també en el desenvolupament de les infraestructures a la comarca del Vallés, destacant la polèmica arran de la anomenada Ronda del Vallès, coneguda també com el Quart Cinturó. Ara que per motius econòmics s’han aplaçat les obres d’aquesta infraestructura, el Sr. Pere Puig va comentar la posició de la Cambra de Comerç sobre aquesta infraestructura, explicant que per aquesta entitat la Ronda del Vallès ha de ser en un futur una via interpolar que ha de servir per la comunicació dels diversos polígons industrials de la zona i també per alliberar al centre de Sabadell del trànsit de connexió. Va lamentar també el retard de l’acabament de la línia del Metro del Vallès que perjudica tant el transport ferroviari de la comarca com la urbanització dels espais exteriors del Passeig i demés zones afectades.

A continuació va entrar a estudiar el tema dels aeroports i la excessiva dependència de l’espai aeri espanyol que està encadenat a un organisme com AENA que no és homologable en cap altre país europeu. El conferenciant va comentar el protagonisme de l’aeroport de Sabadell, un dels més importants d’Espanya. Va afirmar que els beneficis dels aeroports catalans, serveixen per subvencionar els aeroports sense avions d’Espanya, com també els beneficis dels ports de Catalunya s’utilitzen per millorar els ports deficitaris espanyols, que ens fan la competència. És de sentit comú, que les carreteres i els trens s’han de fer allà on es necessiten, com fan tots els governs del món. L’Estat espanyol prefereix fer les infraestructures al mig del no res, allà on no fan falta. Pren les decisions en funció de la seva ideologia nacionalista i xovinista, mai pensant en la rendibilitat de les inversions.

Finalment el Sr. Puig va considerar que la única possibilitat de disposar d’infraestructures adequades, de poder decidir sobre les inversions necessàries i d’evitar l’espoli econòmic a que estem sotmesos, es aconseguir un Estat propi, que defensi els nostres interessos. Som els catalans, els que hem de decidir que fem amb els diners que recaptem. Quines obres, infraestructures i serveis són els que necessitem. Només amb la independència, podrem sortir de la crisi i assegurar el benestar de tots els ciutadans de Catalunya.

Per acabar es va fer un animat col·loqui entre els assistents i el conferenciant que fou acomiadat amb molts aplaudiments.