Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




20 d’octubre 2014

Conferència inaugural

Cicle d’INFORMACIÓ I DEBAT 2014-2015

El proppassat dijous 16 d’octubre i a la Sala d’Actes de l’Acadèmia Catòlica de Sabadell, es va celebrar la primera conferència del cicle d’INFORMACIÓ I DEBAT , que organitzen les associacions Unió Catalanista de Sabadell i Sabadell Memorial. Aquest any el cicle s'ha cregut convenient organitzar-lo sota una perspectiva diferent de l'emprada en els quatre cursos precedents. Donada la complexitat del moments que viu el nostre país, en que cada dia els esdeveniments son canviants i es precipiten, la Junta Directiva de les nostres associacions, no ha cregut oportú fer una programació a llarg termini de les conferències previstes durant el curs, sinó que cada mes escollirà el tema que en aquell moment sigui de més actualitat i, d'acord amb això, també cercarà el millor ponent per desenvolupar-lo. Seguint aquest criteri, la conferència que es va escollir per inaugurar el curs 2014-2015 fou la que es va desenvolupar aquest dijous sota el títol:

“Reflexions jurídiques entorn al 9N: Volem Votar i Votarem”

La conferència va anar a càrrec de la Directora General de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la Generalitat de Catalunya, la senyora Dolors Feliu i Torrent. Nascuda a Roda de Ter, llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, amb mestratge en Dret Públic de Catalunya i postgrau en Hisenda Autonòmica i Local, fou des de 1994 fins a 2011 advocada de la Generalitat davant del Tribunal Constitucional i va participar en la defensa de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006. Des de 1999 fins a 2011 va ser professora associada de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra. També és membre del Col·lectiu Praga i autora del llibre “Manual per la independència"

Tot seguit podeu trobar un breu resum de la seva documentada i brillant exposició, que fou seguida amb molt interès pels nombrosos assistents.

La Sra.Dolors Feliu va començar la seva conferència, constatant que a Catalunya estem vivint uns moments molt especials afirmant que, a parer seu, els darrers mesos hem viscut, més que una història dels molts "no" que ens han llençat des del govern central, una història dels molts "SÍ+SÍ" amb que Catalunya ha respost a totes aquestes continuades negacions, emprant les eines de que disposava a cada moment, lluitant amb la democràcia i la legitimitat que ens dona la raó de les nostres reivindicacions, enfront de las lleis i la Constitució que, dia si i dia també, ens llencen a sobre des de Madrid.

Ara els esdeveniments es precipiten. El Govern fa tràmits per fer una consulta, i el Govern de Madrid amb l’inestimable ajuda del Tribunal Constitucional, òrgan polititzat i a les ordres del govern central, va tombant-ho tot. Sempre ens diuen que no hi podem fer res. Al 1714 ja ho sabíem que no hi podíem fer res i durant la dictadura franquista tampoc podíem fer res. Però mai ens han vençut. Els catalans som com un jonc que quan ve una rierada es doblega, però tot seguit s'adreça. Caiem però sempre ens tornem aixecar. Com es deia abans, sempre lluitem amb les eines al nostre abast. En temps de guerra amb les armes a la mà, en l’actualitat amb les noves tecnologies, la democràcia i el dret.

El motor del nacionalisme són les ànsies d’autogovern i no pas l’economia. La Sra. Feliu va dir que, amb els seus coneixements de Dret Internacional, ha pogut estudiar a fons les resolucions del Tribunal Internacional de Justícia i ha comprovat que aquest alt tribunal en cap moment ha dit que el pobles no puguin exercir el dret d'autodeterminació. També el Consell d’Europa, recomana als Estats que reconeguin les nacions que engloben. Han de ser multinacionals si volen evitar conflictes. Per ser reconeguts com a Nació només estableixen quatre condicions: tenir un poble, tenir un territori, una autoritat sobre el territori i tenir un control efectiu sobre aquest territori.

Tot seguit la conferenciant va analitzar el procés català en comparació amb el que va viure fa uns anys el Quebec, on després de dos intents fallits els anys 1980 i 1995 per assolir la independència del Canadà , en les eleccions generals del Quebec del 2012, el Partit Quebequès que era netament independentista, va guanyar la majoria dels seients de l'Assemblea Nacional, formant un govern minoritari. En el discurs del dia de les eleccions, els guanyadors van plantejar la possibilitat de convocar un nou referèndum per la independència en expressar el seu desig que el Quebec es converteixi en un país independent i la seva convicció que això succeirà: "Volem un país i el tindrem", van dir. Això mateix ha de ser el que succeeixi a Catalunya en els propers mesos. Va fer la comparació del procés independentista amb la llei d'Arquimedes que va dir que amb una palanca (la democràcia) i un punt de suport (el poble), aixecaré el món (aconseguirem la independència).

Finalment la Sra.Dolors Feliu va exposar les dificultats amb que s'ha enfrontat el Govern català per eludir les prohibicions per poder fer el referèndum i més tard la consulta, assegurant que el camí que ha trobat el President Mas per poder celebrar la consulta del 9 de novembre, ha estat d'una astúcia infinita, donant un gir espectacular a totes aquestes prohibicions, per poder satisfer les demandes i aspiracions del poble català.

Per acabar la conferenciant va esperonar a tothom dient que el 9N cal anar a votar. És un pas previ i necessari per arribar a la independència. Tota la seva exposició fou una lliçó magistral sobre la problemàtica jurídica actual, entenedora i amena. Les intervencions en el col·loqui i els forts aplaudiments, van constatar l’interès dels assistents pel tema desenvolupat.