Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




13 de juliol 2015

Plebiscit sobre el plebiscit

Si en una qüestió sembla que tothom està d'acord, és que per aconseguir la independència és imprescindible la unitat dels catalans. Unitat dels catalanistes, sense interferències ideològiques o partidistes. També necessitem la intel·ligència per aconseguir que les properes eleccions autonòmiques tinguin un caràcter plebiscitari. En les properes eleccions veurem qui són els enemics de la independència i per tan de Catalunya: tots els partits i grups que en la seva propaganda neguin aquest caràcter plebiscitari. L'altre gran perill que tenim i que pot fer descarrilar el procés, és el sectarisme rampant d'alguns col·lectius, que es proclamen independentistes, però que anteposen la seva ideologia a la independència. Introdueixen propostes aparentment unitàries, però que en realitat pretenen apartar la principal força política de Catalunya i per tan desencisar una gran quantitat de votants. Volen guanyar unes eleccions, prescindint del President Mas, que és el principal actiu de que disposem per guanyar-les. Amb aquestes propostes forassenyades, no es poden guanyar unes eleccions i a més dificulten el reconeixement internacional de la nostra independència que és l'únic que podrem comptar. Dit això, tothom sap que quan es convoca un referèndum es fa sempre per guanyar-lo. El contrari seria de imbècils. Anar a unes plebiscitàries que no estem en absolut preparats per guanyar es absurd, i ens pot costar fer un ridícul de dimensions siderals. Una pena, perquè ho tenim a tocar. Gràcies, Oriol Junqueras, gràcies ERC, gràcies també David Fernández, per culpa vostra podem perdre un cop mes una oportunitat històrica. I el perill de ridícul es mantindrà i fins i tot s'incrementarà més enllà del 27-S. PSC, PP i Ciutadans ja tenen a punt tota mena d'oferiments sarcàstics per al debat d'investidura. Els del "Sí se puede" ja ho tenen tot pactat i repartit. Llegiu si voleu en el nostre Bloc un article de la Montserrat Nebrera on qüestiona l’oportunitat de convocar el 27S les eleccions.

Plebiscit sobre el plebiscit

Diu David Fernàndez (amb aquesta veu que em recorda els dolents de les pel·lis abans de començar a fer mal) que el debat sobre les llistes per concórrer a les eleccions del 27-S no es pot convertir en un plebiscit sobre Artur Mas. Amarga ironia fora un plebiscit sobre el plebiscit, però el cert és que la discussió no va d’això; és molt més trist i miserable. La proposta que ha fet la CUP sobre una llista “de país” sense polítics, obre tantes incògnites de present i de futur que el millor fora no comentar-la. Tanmateix no ens hi cap altra: la discussió sobre el perfil de les persones que no generarien anticossos a uns o a altres se sembla al que sempre han produït les llistes tancades i bloquejades dels partits: “aquest!!???”; “jo no voto una llista on surti aquesta”; “però com és que no han posat a...?”. I no parlem de l’eventualitat de perdre les eleccions, amb una llista de “no polítics” fent política pedestre al costat de Miquel Iceta, Sánchez-Camacho y Albert Rivera.. fenomen viral cada sessió de diàleg de sords. Tot aquest debat, que a aquestes alçades del mes de juliol ja hauria de ser tancat, resulta que es posposa al sorprenent de discutir si qui ha fet totes les accions necessàries per arribar fins aquí ha de ser o no a la llista que ell mateix ha proposat a la vista de la desfeta que s’albira en la desunió electoral dels partits independentistes.

Bé, la CUP no vol el debat sobre Mas, però en part és la causa del debat, perquè acceptant la proposta del president li fa una esmena: en la proposta de la CUP no hi ha polítics.. ah, no? ¿I qui no ho és a aquestes alçades de la vida de l’ANC o d’Omnium, ja no direm de l’AMI, on tot per necessitat són polítics? ¿Tothom que avui és al Parlament ha quedat condemnat a no sortir a la llista? ¿I qui hi hagi estat durant un metafòric quart d’hora de la seva vida, també està per definició exclòs?, o es veu sanat d’aquesta malaltia que es diu condició política pel fet d’haver-se apartat estratègicament una temporadeta? I Joan Laporta, que ha estat en el Barça i a l’Ajuntament i, havent sortit del segon, ara vol tornar al primer, si ho aconsegueix, és polític o no? Està expulsat de la cursa i al seu lloc millor col·locar en Freixa, que no haurà estat ni una cosa ni l’altra? Alguns responen que s’ha de fer una llista asèptica, sense polítics i sense patums, com si no fóssim els humans sempre afamats de símbols, de referents, d’ídols. Com si no fos aquesta gana immensa de veure’s reflectit en un ideal el que fa consumir noticies, tafaneries i les pròpies conteses electorals. Com si no s’hagués mai escrit la història amb els noms que són al vèrtex dels icebergs socials.

La qüestió de la llista sense polítics és tan ridícula com impossible, però a més pateix d’una ineficàcia estructural i alarmant, perquè demostra que qui ho proposa pensa que això de ser diputat en realitat és una qüestió postural, que no s’ha de saber gaire per tenir l’honor d’integrar el legislatiu d’aquest país, la qual cosa diu ben poc d’uns i altres. I a més malauradament és veritat, sols cal veure una sessió parlamentària per comprendre que el que cal és tenir sentit de la tàctica, dir alguna “boutade” oportuna, si pot ser amb joc de paraules, i encertar l’hora del telenotícies.

Ja fa temps que vaig dir que si jo fos el president no convocaria eleccions el 27-S, recolzant la decisió en una màxima jurídica: “rebus sic stantibus”, que significa que les promeses s’han de complir sempre i quan les condicions es mantinguin. I aquí res és ja com era; més encara perquè la qüestió que està en joc és d’una rellevància política inusitada. Més aviat fora bo, com s’ha començat a plantejar, esperar a veure el resultat de les eleccions generals i comprovar si al menys per anar a les Corts, hi ha possibilitat d’un front (frontissa) català unitari (i per unitari ja s’entén que no de tots, però si d’un bon grapat dels partits)

Perquè si l'única oportunitat de jugar aquesta partida es perd entre la banalitat, l’enveja, les misèries humanes i la incapacitat de transcendir, és que no val la pena ni jugar-hi (perquè es perdrà), i ni tan sols aconseguir l’inversemblant victòria, perquè haurem demostrat, amb plebiscit sobre plebiscit sobre plebiscit i etc., que no la mereixem. I ja no tornarem, al menys a mi que no m’esperin, a parlar d’aquest assumpte.

Montserrat Nebrera
Advocada i magistrada

Article publicat al digital elSingular.cat el diumenge 12 de juliol del 2015