Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




20 d’agost 2015

Elecció de President de la Generalitat

Antonio Baños, candidat de la CUP a les eleccions del 27S, ha explicat en una entrevista al 324 que si els vots de la CUP són necessaris i decisius per fer una majoria parlamentaria, s’implicaran amb Junts Pel Sí i donaran suport a un govern de concentració ─on no participaran─ amb tres condicions: forçar un escenari de ruptura immediata amb l’estat espanyol i les polítiques de la Troika, encetar un procés constituent i bastir un pla de xoc social. Sobre la possibilitat d’investir president Artur Mas, Baños ha puntualitzat que no faran Artur Mas president “d’una manera automàtica i prèvia”. Amb aquesta perspectiva, cal recordar els passos legals que son necessaris per l’elecció de President de la Generalitat que podeu veure en el nostre Blog. Un cop estudiats veureu que, arribat el cas que la llista del Junts Pel SÍ no assolís la majoria absoluta, però la suma d'escons d'aquesta candidatura i els de la CUP fos superior a la de la resta de partits, no caldria el vot favorable de la CUP a la investidura del President Mas. Amb l’abstenció dels “cupaires” en una segona volta el President seria investit.

Elecció de President de la Generalitat

L'elecció del president de la Generalitat ve establerta pels articles 152.1 de la Constitució espanyola i l'article 36.1 de l'Estatut d'Autonomia, i queda desplegada per la Llei 3/1982 dita LLEI DEL PARLAMENT, DEL PRESIDENT I DEL CONSELL EXECUTIU DE LA GENERALITAT i que en els seus articles del 49 al 52 diu:

Article 49
El President de la Generalitat és elegit pel Parlament d'entre els seus Diputats.

Article 50
Dins dels deu dies següents a la constitució del Parlament, o en els altres supòsits en què sigui procedent, el President del Parlament, prèvia consulta als representants dels partits i grups polítics amb representació parlamentària, proposarà a la Cambra un candidat a la Presidència de la Generalitat.

Article 51
El candidat presentarà el seu programa de govern, i després d'un debat sobre aquest
programa es procedirà a la votació. Perquè resulti investit haurà d'obtenir els vots de la
majoria absoluta. Aquesta elecció comportarà al hora l'aprovació del programa de govern.

Article 52
Si no aconseguia aquesta majoria, el mateix candidat podrà sotmetre's a un segon debat i a una segona votació quaranta-vuit hores després de l'anterior, en la qual serà suficient la majoria simple.

Per tant segons aquests articles, l’elecció i proclamació del President de la Generalitat es realitza en tres fases:

1ª fase
Un cop realitzades les eleccions, i constituït el Parlament, el President del Parlament de Catalunya realitza un torn de consultes amb els diferents representants dels grups polítics i proposa un candidat a la presidència de la Generalitat, que obligatòriament ha de ser membre del Parlament escollit.

2ª fase
El candidat proposat ha d'exposar el programa de govern i sol•licitar la confiança del Parlament, en una sessió plenària anomenada Debat d'investidura. En acabar el debat, es procedeix a la votació, on el candidat és investit, sempre que obtingui un nombre de vots afirmatius igual o superior a la majoria absoluta de la cambra. En cas que això no s'assoleixi, es passaria a una segona volta on el candidat quedaria investit per majoria simple. En el cas, que el candidat no aconsegueixi la confiança del Parlament, el President hauria de presentar nous candidats de forma successiva amb el termini màxim de dos mesos, sobrepassats els quals el Parlament es dissoldria i s'haurien de convocar noves eleccions.

3ª fase
El president del Parlament ha de comunicar la decisió del Parlament al rei d'Espanya.