Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




14 de gener 2016

Cal explicar bé la independència.

"Us demano que expliqueu bé allò que fem, no renuncieu a res i sigueu fidels a la idea de fer les coses el màxim de bé". Aquestes paraules del flamant President de la Generalitat als consellers del seu govern, ofereixen pistes de per on aniran els esforços de l’executiu en l’etapa constituent que ara s’enceta. Cal eixamplar la massa crítica dels independentistes i per això és important anar casa per casa, barri per barri i poble per poble explicant les bondats de tenir un Estat propi. Comencem doncs i aprofitem totes les aportacions que segur es faran des de tots els àmbits (xarxes, mitjans, govern, etc.) explicant aquests avantatges. En el nostre Blog publiquem avui l’escrit d’un economista on exposa de forma molt planera i entenedora d’on venim i cap on volem començar a caminar. Continuarem publicant tots els articles que trobem a la xarxa i que puguin fer rumiar als indecisos per anar-los decantant cap a posicions independentistes.

Cal explicar bé la independència.

Al debatre sobre l’Estat Català, em segueixo trobant amb el desconeixement de quina és la nostra situació actual i cap a on anem si continuem dins d’Espanya .. I veureu que la independència és un acte de supervivència i no d'atac als espanyols, en tot cas, tot el contrari.

Primer explicarem la situació actual, perquè aquells que encara ens diuen insolidaris, siguin mes conscients que no diuen la veritat si afirmen tal cosa.

Dels tributs de Catalunya l'estat espanyol en fa 3 "bosses": Una de més de 16.000 milions que mai retorna a Catalunya. Una altra per a les competències no cedides i part proporcional de despeses de l'estat, i que mai ha complert (de fet, en infraestructures, que són llocs de treball directes, tan sols ha complert el 30% en els últims 15 anys, quan la següent CCAA en incompliment és Cantàbria amb un 102%). I una tercera bossa per la Generalitat, és a dir, per a les competències cedides d'Educació, Benestar, Sanitat i part de seguretat ... Aquesta bossa ha estat retallada per l'estat en 8.900 milions (no per part de la Generalitat, ja que aquesta només pot gestionar els diners rebuts) De fet aquesta tercera bossa sempre s'ha denunciat que és insuficient.

Ara veurem que ha anat fent al llarg dels darrers anys l'Estat espanyol:

L'estat espanyol va crear l'anomenat tram autonòmic. Llavors en lloc de "no emportar-se" tants diners va dir que els catalans podíem tributar un 2.5% més i que aquest import compensaria el que faltava .... Resultat: un català tributa un 2.5% més que, per exemple, un madrileny.

2006: nou Estatut amb nova fórmula de finançament. El PP el va denunciar al Constitucional i el PSOE també ho va fer utilitzant al Defensor del Pueblo. Resultat: L'estatut retallat en dues terceres parts i sense finançament.

Es va fer la proposta de Pacte fiscal i ja ni entraren a negociar-la. Un NO rotund. Hem de tenir en compte que TOTS els partits del Parlament van denunciar que es necessitava un nou sistema de finançament .. A cap d’ells van fer-li cas.

A tot això li hem de sumar que el combustible entra majoritàriament pel port de Tarragona i que els catalans paguem el 38% de la seva distribució a Espanya (fent que s'encareixi tot el que consumim i pagant el combustible més car que ningú). Que hem de pagar peatges on el 42.5% va destinat a infraestructures d'altres llocs on desconeixen que és un peatge. Que som els que més cares paguem les taxes universitàries i els que rebem menys beques (per cada andalús es reben 16.34 euros de beques, cada català només 0.35 cts).

Vist tot plegat, no és que siguem solidaris, és que ens tenen espoliats. Li explicaran ells a un aturat o a un pensionista català que ha de tributar més que ningú, pagar-ho tot mes car i rebre menys que ningú?

Arribat a aquest punt cap unionista ni cap seguidor de Podemos pot dir res més que la típica frase de: "s'ha de solucionar, és cert aquest maltractament" Doncs cap a la solució anem ... Ja veiem que els partits estatals no tenen cap voluntat de solucionar res (cap vaig veure que parlés d'això ... ni esmentar-ho) ... Però és que tampoc poden ...

Espanya té un deute del 100% del PIB, no pot endeutar-se més (de fet, si a USA pugen els tipus d'interès un 1% no podrà pagar el deute i haurà de ser rescatada) ... I té 61.000 milions de dèficit públic cada any, és a dir, gasta de més aquesta quantitat. Si traslladem aquesta situació a l'economia familiar .. Resulta que no ens donen mes préstecs, cobrem 2000 i gastem 3000, és evident que hem de retallar les nostres despeses en 1000...

Amb el que s'ha explicat abans, algú em pot dir si l'Estat espanyol té alguna possibilitat de resoldre aquesta situació? La resposta és: no, ja que si ha de retallar 61.000 milions, implica perdre la sanitat i l'educació publica gratuïtes, etc .... Algú em pot dir, si fins ara hem pagat més que ningú i ens han retallat més que a ningú, damunt de qui caurà la major part de les retallades d'aquests 61.000 milions? .. Doncs a sobre del catalans ..

Per això la independència és la fugida de tot aquest maltractament i una qüestió de supervivència.

Jordi Mas Font
Biòleg i economista

Comentari publicat a Facebook el dijous 14 de gener del 2016