Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




05 d’abril 2016

Des del meu més profund menyspreu

Jordi Évole va fer diumenge “LA ENTREVISTA” al president Mariano Rajoy, així en majúscules. La cita va ser a la Moncloa. S’esperava molt d’aquest “cara a cara” entre el periodista i un President en hores baixes i tot plegat no va decebre. Molts diran ─ja ho estan dient─  que Rajoy va sobreviure a l'entrevista d'Évole, que se li va escapar entre els dits, que, amb la seva habitual murrieria, va desarmar al periodista. Que va guanyar el combat. Mentida. L'entrevista va ser un triomf d'Évole. Proporciona  les claus per entendre, no ja la personalitat del president dels sobresous, gens difícil d'entendre, sinó la seva supervivència al capdavant del govern. És l'entrevista que revela la veritat d'aquest sorprenent fenomen que una suposada banda de lladres, dirigida per un presumpte corrupte, cobrador de diners en negre, governi "una gran nació" i tingui expectatives de seguir fent-ho. Llegiu en el nostre Blog, l’article titulat “Des del meu més profund menyspreu” que, fa unes poques setmanes, va escriure amb la seva esmolada ploma en Ramón Cotarelo i on semblava preveure ja el final de cicle de l’actual president Mariano Rajoy que esperem, pel bé de tots, faci mutis d’una vegada de l’escena política espanyola.

Des del meu més profund menyspreu

Sembla que, per fi, vostès se’n van. Vostè, aferrat a la poltrona com una paparra, resistint-se amb totes les seves forces i disposat a que el país s'enfonsi abans d'anar-se’n del seu lloc a La Moncloa, en el que vostè no ha fet més que dany a la immensa majoria dels espanyols. Mentider, altiu, autoritari i servil amb els de dalt, presumpte corrupte i protector de corruptes i lladres, fals, inculte, vulgar i pretensiós, realment és vostè una vergonya per a qualsevol país civilitzat. I la banda de lladres a la qual anomena vostè partit, tallada a la seva imatge i semblança. O a l'inrevés, tant se val.

No han deixat vostès ni un euro públic sense ficar-se'l a la butxaca; han robat en pràcticament tots els càrrecs públics que han exercit. Cal només veure València. Han malversat, malgastat o simplement trincat en totes les activitats de l'administració pública, en les adjudicacions, licitacions, contractes, concessions i subvencions. S'han apropiat  de diners públics de tot arreu, des de les institucions més solemnes a les escoles de nens i els programes de solidaritat internacional, des de les dotacions d'infraestructures fins als contractes de subministraments als hospitals. No és que no tinguin vostès el mínim sentit de la llei moral kantiana; és que són vostès una banda de brètols.

Va constituir vostè des del començament un govern d'analfabets, imbècils, psicòpates, corruptes, mastega-parenostres, cínics sense escrúpols, ultra-reaccionaris, aprofitats i inútils, tots, és clar, molt atents a lo que poguessin afanar i com podien amargar la vida a la gent despullant-la de tot. Han provocat vostès una involució democràtica única, segons els seus cànons neofranquistes. Han reprimit els drets i les llibertats, suprimit la democràcia en els espais públics. Han esclavitzat als treballadors, empobrit a la gent i obligant-la  a emigrar, augmentat la quantitat d'aturats sense prestació, robat als pensionistes, privat d'ajudes als dependents i plomat l'erari públic.

Han corromput l'Estat de baix a dalt, han omplert l'administració de funcionaris venals, familiars, endollats, parents, afins o simples pilotes; han destruït l'objectivitat dels mitjans de comunicació públics, empleats sistemàticament com aparells d’agitació i propaganda , d'aquest feixisme "amable" i somrient que els caracteritza i que anomenen vostès "liberalisme"; tenen periodistes-provocadors directament a sou de les grans empreses com el Corte Inglés (i ves a saber quantes més), enganyant a tota la ciutadania, veritables esbirros com la col·lecció de pocavergonyes que segons sembla han cobrat sobresous o han estafat a València, Galícia, Madrid , etc.

I han destruït vostès el país per la seva infinita cobdícia, barrejada amb la seva incompetència i irreductible estupidesa. Els catalans se’n van i fan bé perquè ningú amb una mica de dignitat pot suportar estar governat per una colla de pocavergonyes, corruptes i lladres.

Un desastre que durarà molts, molts anys i el principal responsable és vostè, el dels sobresous. Marxin ja d’una vegada, envoltats tots de l'oprobi, el ludibri i el menyspreu dels seus conciutadans. Peró abans passeu per caixa, torneu el diner robat i presenteu-vos al jutge.

Ramon Cotarelo
Politòleg  i Catedràtic.

Article publicat en el Blog “Palinuro” de l’autor el 4 de febrer del 2016.