Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




29 de juliol 2016

Els peperos estan atrapats

Ja està armada!! La Soraya Sáenz de Santamaría activa el TC, que es reunirà d'urgència el dilluns, perquè inhabiliti o sancioni “tutti quanti” si no fan bondat. Avisa que la Carme Forcadell "podria haver delinquit ja". La Soraya és el retrat de l’Espanya que no dialoga per por, la imatge del partit que tan sols respecta els vots de les majories si li són favorables. Quan aquest divendres ha parlat en la roda de premsa, amb les dents serrades, els narius dilatats, els ulls esbatanats, gairebé es podia veure l'adrenalina entresuant -li les temples. Aquesta gent no han entès res. Quan s'adonin que els conflictes polítics es solucionen parlant i votant amb mecanismes polítics,  ja hauran fet tard. Però són incapaços de "rebaixar-se" a negociar res, només saben imposar. Així van perdre les colònies i així perdran els altres pobles que han sotmès, com nosaltres. Aquest matí el director del PuntAvui en Xevi Xirgu quan encara no sabia, però ho imaginava, què faria en Rajoy arran de la votació de dimecres passat al Parlament sobre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, ha escrit un editorial, que podeu llegir en el nostre Blog, on descriu l’estat d’ànim dels “peperos” en aquesta qüestió. El periodista creu que l’Estat espanyol es troba atrapat i no sap cap on tirar. Si pressiona massa, més independentistes. Si ho fa poc, els seus no li perdonaran. Els catalans seguirem endavant sense por amb pas ferm.

No saben què fer

El govern espanyol, no ens enganyem, ha tingut inicialment una reacció entre tèbia i molt tèbia a la decisió del Parlament d'iniciar el procés constituent. Veurem avui què fa el Consell de Ministres, però fa la sensació que no pot fer gaire res més que aprovar allò que se'n diu un incident d'execució i demanar al TC que actuï. I diuen (diuen, diuen, diuen) que el que farà el TC és reunir-se dijous de la setmana vinent per, presumiblement, suspendre l'acord del Parlament. Si és així, res de nou sota la capa del cel.

El TC ja va suspendre la declaració del 9-N i ara pot arribar a suspendre l'acord del ple de dimecres. Molt bé. I saben quins efectes pràctics tindria tot això? Cap ni un. Perquè l'acord del ple de dimecres no és res més (com ho era la declaració del 9-N) que una declaració d'intencions polítiques. I això, senyors meus, ja em diran com se suspèn. Si resulta que m'equivoco del tot i el que aprova demà el Consell de Ministres va més enllà, i si el que fa el TC és caure en allò de les multes, sancions i inhabilitacions, a Madrid saben perfectament quin serà l'efecte de tot plegat. Més independentistes i una Diada encara més espectacular. Estan atrapats. Estan atrapats i no saben què fer.

Per això sobreactuen, per això la supervicepresidenta Soraya surt i reacciona a l'instant, i per això tota la classe política espanyola (un paperàs, Pedro Sánchez) ha de sortir en defensa de la unitat d'Espanya. Saben per què? Perquè els periodistes, els diaris, les ràdios i les televisions espanyoles els demanen sang. Mirin els titulars d'ahir i llegeixin els editorials. Hi ha d'haver conseqüències, i no menors, per una cosa tan greu com una declaració política fruit de les conclusions d'una comissió del Parlament. Res. Estan atrapats i no saben què fer. I la reacció ràpida i immediata de la classe política espanyola és inversament proporcional a la seva lentitud i incapacitat a l'hora de formar govern a Espanya.

Aquí també estan atrapats. El “problema catalán” volen que els el resolgui el TC. Però el seu són incapaços de resoldre'l ells. Avui a Espanya fa 222 dies (com aquella marca de galetes) que estan sense govern. I van sumant. Atrapats. Estan atrapats i ens volen donar lliçons.

Xevi Xirgo
Periodista i Director del PuntAvui

Editorial publicat al diari elPuntAvui el divendres 29 de juliol del 2016