Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




05 de novembre 2016

Mentides

Un conegut bloguer dels Estats Units, expert en continguts virals, va dir fa temps: “El més important avui en dia no és que una notícia o un titular sigui real, sinó que la gent hi cliqui”. Si el segle XXI sembla haver perfeccionat l’art de la mentida, no és només perquè els altaveus són més potents que mai, també és perquè el sentiment d’indefensió davant la política i la desconfiança en les institucions l’alimenten. Goebbels ja ho va teoritzar fa anys dient que una afirmació −per ben falsa que sigui− repetida fins a l’esgotament comença a percebre’s com una veritat

Per això el discurs polític ha canviat i les regles i llenguatges són diferents. El que compta, per a aquesta política, són els sentiments, no els fets.  Apel·lar a les passions, la ràbia, la por o la desconfiança. Des que la informació és un producte de consum i, per tant, d’entreteniment i no d’informació, les notícies són mercaderies que esperen ser consumides. Per cridar l’atenció del client o del votant el que calgui. I així hem arribat a la mentida i a la invenció descarada. Mentides, com quan s’afirma sense cap rubor que el castellà està discriminat a Catalunya o be que els andalusos o els extremenys financen econòmicament els catalans.

Quan la mentida fa riure i la realitat plorar, ho podem trobar ens les següents declaracions, fetes per dirigents espanyols de partits polítics:

Albert Rivera: “Les multinacionals fugen de les zones políticament inestables. Catalunya comença a ser mal vista”.
Realitat El monstre americà “Amazon” escull El Prat del Llobregat per obrir el més gran centre de logística del sud d’Europa. La inversió estrangera ha crescut a Catalunya el 2015 gairebé el 58% mentre, a la comunitat de Madrid descendia l'1,2%.

José Manuel Soria: ”El crecimiento de la actividad empresarial en Catalunya está en serio peligro por la deriva independentista”.
Realitat A Catalunya s’han creat el 2.015, 18.667 noves empreses i creix un 19’3% respecte l’any anterior. Madrid, en canvi, pateix un descens del 3’2%. En el període que va de gener del 2011 a juny del 2016, Catalunya ha captat el 31% de capital d’inversió estragera, el 34% de llocs de treball i el 37% dels projectes.

Inés Arrimadas: “El procés posa en perill el paper impulsor i tecnològic que Catalunya ha tingut en el passat”
Realitat El grup japonès NTT Com. de solucions TIC, aposta per Barcelona per instal·lar-se i donar servei des de la capital catalana a tota Europa.

Soraya Saénz de Santamaría: “ Los turistas quieren tranquilidad. Los cansinos debates sobre identidad local solo ocasionan rechazo”.
Realitat Catalunya amb més 17 milions de turistes, es situa al capdavant del turisme estatal, seguit de Balears, Canàries, Andalusia i Madrid, per aquest ordre.

La realitat també la trobem en l’indecent Tribunal Constitucional espanyol que ha aprovat, encara que amb menys unanimitat de la prevista, la possibilitat d’inhabilitar “a dit” a ciutadans escollits pel poble, sense judici, jutge o jurat...

Entre tanta mentida i tant de llot, només hi ha una esperança, un bocí de vida: Ser nosaltres mateixos i no voler viure atemorits i callar amb el cap cot...
 
Unió Catalanista de Sabadell - Secretariat