Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




25 de gener 2016

L’Estat Català és viable

Cal eixamplar la massa crítica dels independentistes i per això, com vàrem dir fa uns dies, anem publicant en el nostre Blog els articles que surten a la xarxa i que poden fer créixer aquesta massa crítica. El Col·lectiu Wilson va emetre fa un temps un nou informe en el qual destaca diverses opinions recollides en el món sobre la realitat i perspectives que assisteixen a Catalunya en el seu camí cap a l’Estat propi. La selecció ─realment optimista─ va ser sintetitzada per la seva perfecta i immediata comprensió. Especialistes i economistes de tot el món anticipen la viabilitat d'una Catalunya independent al costat d’experts internacionals que sostenen i fonamenten el procés català cap el sobiranisme. Podeu trobar en el nostre Blog el resum d’aquestes opinions i els enllaços que us portaran als articles sencers. Cal tenir-les molt en compte per rebatre els catastrofistes que branden el discurs de la por quan pronostiques milions de calamitats en una Catalunya sobirana.

L’Estat Català és viable

*** Kenneth Rogoff, ex economista directiu del Fons Monetari Internacional afirma que Catalunya, aïllada, seria un dels països més rics del món i que hi ha una "alta probabilitat" que Espanya acabi demanant ajuda financera a Europa.


*** El Premi Nobel d'Economia 2004, Finn Erling Kydland, assegura que si Catalunya fos independent despertaria més confiança que Espanya en els mercats i assegura que l'Estat propi crearia “el mateix clima que va permetre a Irlanda créixer espectacularment durant 20 anys”.


*** El Premi Nobel d'Economia 1992, Gary Stanley Becker, sosté que la independència de Catalunya és viable econòmicament doncs la globalització i l'obertura del comerç lliure ha beneficiat els països petits en la competitivitat econòmica.


*** El mitjà digital d'informació financera Market Watch estima que una Catalunya independent tindria un producte intern brut de 314 mil milions de dòlars, el que faria que fos l'economia 34 més gran del món i el seu PIB per càpita seria de 35.000 dòlars, el que la faria més rica que Corea del Sud, Israel o Itàlia.


*** Segons The Wall Street Journal, el diari de referència de l'elit financera internacional, "els catalans són víctimes d'espoli fiscal i discriminació per part de Madrid. Cada any des de 1986 una mitjana del 9% del PIB català en termes nets se'n ha anat de la regió per redistribuir o passar-se a Madrid. En cap altre lloc d'Europa o Amèrica del Nord hi ha transferències de tal magnitud ".


*** Segons Eurostat, Catalunya seria el 10è Estat més ric d'Europa, després de Luxemburg, els Països Baixos, Irlanda, Àustria, Suècia, Dinamarca, Alemanya, Bèlgica i Finlàndia.

*** Un informe del Banc Credit Suisse diu que Catalunya milloraria amb la independència la situa en el 20è lloc internacional.

*** El prestigiós Financial Times confirma l'espoli català i qualifica Espanya com "una unió de transferències".

*** Quatre informes diferents del Bundestag alemany afirmen que, si Catalunya s'independitza, no hi haurà cap problema en què es quedi dins de la UE (el 60% de les multinacionals radicades a Catalunya són alemanyes) .

Carlos R. Capdevila
Periodista

Article publicat al digital http://www.agenciaincat.la/ el dimecres 13 de gener del 2016

17 de gener 2016

Mas no ens abandona

Avui fa només una setmana de l’esclat a Catalunya d’una bomba política de dimensió còsmica: la dimissió el dissabte del President Mas i la investidura el diumenge del President Puigdemont. Sembla que hagin passat mesos per la intensitat i velocitat dels esdeveniments. Quina lliçó política de gran volada ha donat Artur Mas a tothom!. Espanya ja voldria tenir algú d'aquesta categoria, algú capaç de dissenyar una sortida d'aquest calibre a l'embolic català, canalitzar i posar de nou la màquina en moviment amb l'elegància que ho fet en Mas. Algú capaç d'explicar la seva sortida del Govern en català, castellà, anglès i francès, a diferència del pobre home de La Moncloa, que no sap ni expressar-se en la seva llengua. Algú capaç de recuperar el moviment, a tota velocitat i amb garanties d'estabilitat per dur a terme el seu programa perquè, a més a més, ha anihilat la CUP. Passats vuit dies d’aquest succés, el nostre Blog ha cregut oportú recuperar un parell d’articles que posen blanc sobre negre el que ha representat aquest gest de l’Artur Mas. El primer és un article que en Ramon Cotarelo va publicar el mateix diumenge amb el títol “Se’n va, però es queda” i on fa una al·legoria del perfil polític del President Artur Mas. El segon, amb el títol “La independència comença per un mateix”, l’escriu el prestigiós sociòleg i periodista l’Alfonso Durán Pich, llicenciat en per la Universitat de Deusto, llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona i Graduat en Periodisme por la Escola Oficial de Periodisme de Madrid. Cal llegir-los.

Se’n va, però es queda

Un pas al costat és un pas endavant. Un president en funcions és un president permanent. Un expresident és un president que es fa a ell mateix. D'ell es dirà que va posar el procés en marxa, ho va sostenir contra els atacs, va ser processat per aquest procés i el va salvar quan ho necessitava sabent que fent renúncia a allò formal salvaguardava allò material i essencial. Es dirà que, arribat el moment de fer realitat el que es diu, hi ha qui ho fa i qui no. Que la prioritat retòrica es converteixi en realitat. Es dirà que va ser ell qui va saber posar el país per davant del seu partit i de la seva persona, entenent pel país, la gent que l'habita. Tota la gent.

I sobretot es dirà que va saber convertir una retirada i una derrota fàctica a curt termini en una victòria política i moral a llarg termini, una victòria que no està a l'abast de qualsevol, sinó només dels grans. Amb la seva decisió, Artur Mas ha deixat de ser el president en funcions de l'Autonomia catalana per passar a ser el president "in pectore" de la propera República catalana, el seu fundador. Això pel que fa als aspectes morals de la decisió. Però aquesta dimensió moral està encaixada en un marc pragmàtic que assegura que tanta intel·ligència i tant sacrifici, tanta tenacitat i tanta paciència no es perdin després en les contingències capritxoses de la política pràctica.

Aquest marc pragmàtic consta dels següents elements: El president, Carles Puigdemont, proposat pel mateix Mas, gaudeix de la seva confiança abans de sol•licitar la del Parlament. Dos diputad@s de la CUP passen a integrar-se al grup parlamentari de Junts pel Sí i, actuant a la manera dels antics ostatges en les guerres del passat, garanteixen l'estabilitat del govern de la Generalitat per als propers 18 mesos. En assumpció dels seus errors, dos diputad@s de la CUP causaran baixa i seran substituïts per altres dos com a garantia suplementària d'aquesta estabilitat de govern.

El grup parlamentari de la CUP es compromet a donar suport sempre al govern de JxS i a no votar mai en cap cas amb els grups contraris al dret a decidir. Els tres mesos de negociacions fins ara han mostrat com de disfuncionals poden ser les sorpreses i alts i baixos en la realització d'un projecte col·lectiu de tot el país, que no pot estar a mercè d'allò que decideixin grups moguts per lleialtats parcials. El govern portarà endavant el full de ruta en els 18 mesos fins a preparar el nou escenari que, a través d'unes eleccions, pugui il·luminar el camí a la República catalana.

Òbviament, aquesta decisió -d'una complexitat, subtilesa i intel·ligència notables- allunya el perill d'eleccions noves que, com va dir Mas, només podrien portar caos a Catalunya. Igualment tranquil·litza la població, especialment els votants independentistes, que veuen compensades les seves tribulacions últimes amb un acord que, sobre la seva altura moral, afegeix una seguretat pragmàtica que garanteix el compliment del programa previst. En cap moment s'ha esmentat que aquest acord es fa en un context d'especial debilitat de l'Estat que no té govern; el que té en funcions està absolutament desprestigiat a l'interior i l'exterior i no sembla que hagi de resoldre aquest desconcert a curt termini, per l'evident incompetència dels polítics espanyols que, sumats tots ells, no donen un Mas.

Perquè en tot conflicte -i el de Catalunya/Espanya ho és- no n'hi ha prou amb que les pròpies forces estiguin preparades i tinguin un comandament aclarit. Si, a més, l'adversari no té preparació ni comandament, la tasca es facilita. Tot l'anterior es refereix al passat i sobretot al present. Però la compareixença de Mas ha afegit a la seva dimensió de polític la d'estadista que indubtablement té i perfilarà també en el futur. Ha parlat dels costos i els beneficis de la decisió, tant personals com institucionals que, per descomptat, estan barrejats. I aquest parlament ha estat més important encara que el mateix acord que glossava, perquè va acabar sent la veritable garantia del procés, la qual tothom va entendre encara que no es formula: ell se'n va, però es queda.

Mas no abandona la política, queda com a expresident i, per si algú dubta de l'abast de les seves paraules, ha aclarit que les competències de l'expresident les decidiria ell mateix. El model del dualisme Putin-Medveded quedava esbossat. L'expresident tutelarà el rumb a la República amb totes les conseqüències, incloses, clar és, les amenaces judicials espanyoles. A més dedicarà els 18 mesos en qüestió a refundar CDC, molt probablement al llarg de la línia d'un moviment amb cert ressò gaullista i, al final, deixa oberta la porta a la possibilitat de presentar-se a les properes eleccions com a legítim aspirant a ser el primer president de la República catalana, de la qual ja ho és "in pectore" des d'avui.

Ramón Cotarelo
Catedràtic emèrit de Ciència Política

Article publicat al digital elmon.cat el diumenge 10 de gener del 2016


La independència comença per un mateix

Alguna vegada ja ho he esmentat, però convé repetir-ho. Upton Sinclair, el gran escriptor nord-americà que les seves idees progressistes van tenir un impacte real sobre la societat del seu temps, va dir en una ocasió: "És difícil que un home comprengui alguna cosa, quan el seu salari depèn que no ho comprengui".

Al marge del periodisme canalla que ha fet del "groguisme" el seu camp d'actuació, es fa difícil trobar veus independents en els mitjans d'informació, tant públics com privats: han de pagar la hipoteca, i no volen assumir el mínim risc.

Humanament comprensible, però no per això menys censurable. Aquesta manca de veu pròpia, aquesta mancança d'anàlisi crítica, aquest fals neutralisme informatiu, fa que el públic es nodreixi d'un discurs confús que produeix un imaginari col·lectiu en què dominen la volatilitat, l'ambigüitat i el desconcert.

És per això que des d'aquesta modesta plataforma em satisfà declarar la meva radical independència. Agradin o no agradin, les meves opinions són només meves.

I ara que s'ha resolt la situació de bloqueig viscuda al Parlament de Catalunya per a l'elecció de President de la Generalitat, fem unes reflexions sobre el que ha esdevingut en els darrers mesos:

• En el referèndum no autoritzat del 9N (novembre del 2014) van participar 2,3 milions de persones i el 80% van votar a favor de la independència.

• En les eleccions oficials del 27 de setembre del 2015 (autonòmiques amb caràcter plebiscitari) els partits independentistes van obtenir 72 escons dels 135 del Parlament. És a dir, majoria absoluta.

• Aquesta majoria absoluta es va repartir entre la coalició Junts pel Sí (amb el 39,6% dels vots i 62 escons) i la CUP (amb el 8,2% i 10 escons).

• Malgrat ser propers en les seves proclames socials, els programes polítics i econòmics d'aquestes dues agrupacions diferien substancialment. El nexe d'unió teòric era la seva "voluntat independentista".

• El primer pas després de les eleccions va ser que el Parlament constituït fes una declaració explícita d'aquesta voluntat independentista, declaració que quedava en l’actitud de les intencions però que no tenia més efectes pràctics.

Junts pel Sí s'havia preparat per dur a terme el període de transició fins la independència (cal només llegir els rigorosos i detallats informes del Consell Assessor per la Transició Nacional). Per aquest període necessitava una majoria absoluta que no va tenir. I aquí van començar els problemes.

• La CUP (un moviment assembleari molt dispers, amb moltes ànimes, interessos diversos, estructura multiforme) es va trobar en una situació privilegiada, que li permetia bloquejar o no bloquejar el procés independentista, davant la sorpresa dels seus militants i simpatitzants. Com que no estaven preparats per viure aquesta eventualitat, van necessitar temps per definir el seu discurs polític. En el seu cas el temps és una variable complexa que afecta al seu procés de presa de decisions.

• L'element més visible de la seva campanya electoral era el seu "No" a Artur Mas com a President de la Generalitat, que alguns dels seus portaveus havien esgrimit com a argument. La justificació d'aquest "no" era poc convincent: Per a ells Mas representava un partit (Convergència Democràtica) que era de "dretes", que havia ocupat el poder durant molt de temps, que havia pactat en el seu moment amb el PP, i que havia aplicat "retallades" en les polítiques socials.

• Si haguessin fet una anàlisi més rigorosa, haurien d'haver reconegut que amb Mas, Convergència havia fet un gir copernicà passant de l'autonomisme a l'independentisme radical; que en aquesta conjuntura la posició més progressista (més d'"esquerres" en el llenguatge convencional) era la lluita per la independència; que el President havia assumit la responsabilitat i el compromís de tirar endavant el projecte (amb les implicacions penals que la justícia espanyola havia ordit) i que les famoses "retallades" no eren més que la conseqüència d'un sistema de finançament pervers del govern central, que castigava al Govern de la Generalitat i al seu pressupost.

• Però reconèixer això era trencar amb els seus estereotips de "bons i dolents", de "conservadors i progressistes", de "burgesos i proletaris", amb els quals la majoria se sent més còmoda, en no obligar-los a pensar.

• D'altra banda sabien també que el seu veto no tenia sentit, ja que la coalició guanyadora havia presentat a Artur Mas com el seu candidat a President. Era un veto a mig camí entre la frivolitat i la rebequeria.

• Per donar cos al seu projecte, la CUP va elaborar més tard un document en el que expressaven les seves bases programàtiques. Posaven èmfasi en que el més important era el "Què, el Com i el Quan". El "Qui" per a ells era irrellevant. Aquest raonament és d'una pobresa intel·lectual notable, ja que no cal anar molt lluny per saber que els canvis històrics de certa transcendència (per molt "què, com i quan") no es duen a terme si no s'encerta en el "Qui" . Aquests nois i noies de la CUP haurien de llegir menys Bakunin. Sense Lenin el programa de "Iskra" no s'hagués dut a terme i la "Revolució d'octubre" hauria fracassat. El lideratge no s'aprèn en un seminari acadèmic. Es té o no es té.

• En aquestes circumstàncies van començar les converses inútils, en què Junts pel Sí (errònia i ingènuament) va començar a cedir a les pretensions de la CUP amb un gir social extra per part d'un govern no constituït, gir social que els més avisats sabien d’antuvi que no es podia finançar.

• I es va arribar a l'extrem rocambolesc d'unes votacions espectacle en què unes tres mil persones del col·lectiu CUP havien de decidir si acceptaven o no el suport al candidat Mas, mentre la nació estava expectant. En aquest ambient i després d'un empat que en la teoria de probabilitats està proper al valor zero, es va tancar el tema amb una altra votació limitada a un petit col·lectiu que, segons sembla, representava la totalitat de l'espectre.

• Les organitzacions cíviques (Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, AMI, etc.) que sorprenentment havien romàs callades durant aquest període, van començar a oferir "solucions" ad hoc que posaven per sobre de tot l'acord, encara que això suposés més concessions per part de la coalició guanyadora.

• El nou bloc català autonomista que presumeix d'esquerres (Catalunya Sí que és Pot i associats) va aprofitar la conjuntura per recuperar la vella salmòdia del federalisme solidari i el dret a decidir, com si res hagués passat. L’"esquerra caviar", des de les seves poltrones culturals concedides a dit durant la Transició, aplaudia el desconcert i advocava per la "reconciliació".

Podemos, en un moviment estratègic que té tant d'hàbil com de il·lús, va oferir la possibilitat de "autoritzar" (les paraules els delaten) un referèndum sobre la independència, coneixedor que la probabilitat que gaudeixin d'aquest privilegi (per majoria parlamentària a les Corts espanyoles) és menor que zero.

I finalment Artur Mas, en un moviment estratègic que ha sorprès a tothom, ha pres les regnes i ha trencat el bloqueig. No es presentarà com a candidat a la Presidència (la condició exigida per la CUP) però sí que ha escollit personalment Puigdemont, militant destacat de Convergència, per ocupar aquest lloc, assegurant-li la majoria parlamentària suficient per ser investit. Ell quedarà com a ex-President i s'ha posat a disposició del nou govern i del Parlament. Sap que és reconegut internacionalment com el millor ambaixador del procés. La CUP, per la seva banda, s'ha compromès, per escrit, a mantenir l'estabilitat parlamentària que permeti governar durant els mesos necessaris del període constituent. Això en l'àmbit estratègic. En l'estructural, la CUP trasllada dos parlamentaris a la dinàmica grupal de Junts pel Sí (que queda a 64 escons enfront dels 63 unionistes i els "no sap no contesta" de Catalunya Sí que és Pot) i així evita ensopegades inútils en el Parlament. A més la CUP substitueix als seus representants més bel·ligerants. Tot ben lligat. Mazarino no ho hagués fet millor.

Una vegada més el President ha demostrat la seva talla de home d'Estat. La decisió és intel·ligent i hàbil. Torna a posar el procés en primer pla. Tria Puigdemont perquè forma part de la nova generació de militants que va néixer en política com a independentista i no com autonomista, i perquè no ha sofert el contagi de la falsa gent progressista barcelonina. Té experiència de gestió amb bons resultats com a alcalde de Girona i és president de l'AMI. I és precisament a l'Associació de Municipis per la Independència on es forja la reconversió de Convergència.

Artur Mas, el millor actiu de l'independentisme català, queda alliberat de funcions executives, però es podrà comptar amb ell. A més, disposarà de temps per fer la reestructuració necessària del seu partit, que ningú com ell pot portar a terme i que pot continuar sent el "pal de paller" de la societat catalana. I al cap de 18 mesos (que és la vida que es dóna com a màxim a aquest període legislatiu), si vol, pot tornar-se a presentar.

Els efectes col·laterals de la solució catalana poden ser devastadors. Els espanyols que viuen a Catalunya i que se senten representats pel bloc unionista han quedat en "offside". Els residus de l'esquerra oficial (la delegació de vendes del PSOE a Catalunya) s'han quedat sense arguments. Als becaris de Catalunya Sí que és Pot i de Barcelona en comú (com la senyora Colau i el senyor Domènech) se'ls ha escapat una oportunitat per continuar enredant el personal.

L'Estat Espanyol i la casta que el manipula ha entrat en estat catatònic. L'argument principal que esgrimien (que el procés era un tema personal d'Artur Mas) ha caigut per terra. Els enxampa al mateix temps amb un govern en funcions i amb una distribució parlamentària que impedeix majories de dretes o d'esquerres (per acceptar el repartiment tradicional, encara que a Espanya l'esquerra s'assembla cada dia més a la dreta). El més estrany és que pràcticament tot l'arc parlamentari espanyolista no ha exposat els seus programes de govern i només s'ha dedicat només a pronunciar discursos sobre "la unidad de España".

És a dir, Catalunya sembla ser l'únic problema que preocupa als espanyols. L'atur, la desigualtat, la pobresa, la corrupció, la manca de garanties jurídiques, el caciquisme, el deute públic, els abusos de la banca, l'exclusió social, la caiguda de la població activa, el frau fiscal crònic, l'incompliment sostingut del dèficit públic, la fallida de la Seguretat Social, la dilapidació en obra pública i un llarg etcètera de problemes no resolts no tenen cap importància.

Els espanyols potser haurien d'anar al psicoanalista.

Alfons Durán Pich
Sociòleg i periodista

Article publicat al Blog de l’autor http://www.alfdurancorner.com/ el dimecres 13 de gener del 2016
(Traduït del castellà per la secretaria de l’UCS)

14 de gener 2016

Cal explicar bé la independència.

"Us demano que expliqueu bé allò que fem, no renuncieu a res i sigueu fidels a la idea de fer les coses el màxim de bé". Aquestes paraules del flamant President de la Generalitat als consellers del seu govern, ofereixen pistes de per on aniran els esforços de l’executiu en l’etapa constituent que ara s’enceta. Cal eixamplar la massa crítica dels independentistes i per això és important anar casa per casa, barri per barri i poble per poble explicant les bondats de tenir un Estat propi. Comencem doncs i aprofitem totes les aportacions que segur es faran des de tots els àmbits (xarxes, mitjans, govern, etc.) explicant aquests avantatges. En el nostre Blog publiquem avui l’escrit d’un economista on exposa de forma molt planera i entenedora d’on venim i cap on volem començar a caminar. Continuarem publicant tots els articles que trobem a la xarxa i que puguin fer rumiar als indecisos per anar-los decantant cap a posicions independentistes.

Cal explicar bé la independència.

Al debatre sobre l’Estat Català, em segueixo trobant amb el desconeixement de quina és la nostra situació actual i cap a on anem si continuem dins d’Espanya .. I veureu que la independència és un acte de supervivència i no d'atac als espanyols, en tot cas, tot el contrari.

Primer explicarem la situació actual, perquè aquells que encara ens diuen insolidaris, siguin mes conscients que no diuen la veritat si afirmen tal cosa.

Dels tributs de Catalunya l'estat espanyol en fa 3 "bosses": Una de més de 16.000 milions que mai retorna a Catalunya. Una altra per a les competències no cedides i part proporcional de despeses de l'estat, i que mai ha complert (de fet, en infraestructures, que són llocs de treball directes, tan sols ha complert el 30% en els últims 15 anys, quan la següent CCAA en incompliment és Cantàbria amb un 102%). I una tercera bossa per la Generalitat, és a dir, per a les competències cedides d'Educació, Benestar, Sanitat i part de seguretat ... Aquesta bossa ha estat retallada per l'estat en 8.900 milions (no per part de la Generalitat, ja que aquesta només pot gestionar els diners rebuts) De fet aquesta tercera bossa sempre s'ha denunciat que és insuficient.

Ara veurem que ha anat fent al llarg dels darrers anys l'Estat espanyol:

L'estat espanyol va crear l'anomenat tram autonòmic. Llavors en lloc de "no emportar-se" tants diners va dir que els catalans podíem tributar un 2.5% més i que aquest import compensaria el que faltava .... Resultat: un català tributa un 2.5% més que, per exemple, un madrileny.

2006: nou Estatut amb nova fórmula de finançament. El PP el va denunciar al Constitucional i el PSOE també ho va fer utilitzant al Defensor del Pueblo. Resultat: L'estatut retallat en dues terceres parts i sense finançament.

Es va fer la proposta de Pacte fiscal i ja ni entraren a negociar-la. Un NO rotund. Hem de tenir en compte que TOTS els partits del Parlament van denunciar que es necessitava un nou sistema de finançament .. A cap d’ells van fer-li cas.

A tot això li hem de sumar que el combustible entra majoritàriament pel port de Tarragona i que els catalans paguem el 38% de la seva distribució a Espanya (fent que s'encareixi tot el que consumim i pagant el combustible més car que ningú). Que hem de pagar peatges on el 42.5% va destinat a infraestructures d'altres llocs on desconeixen que és un peatge. Que som els que més cares paguem les taxes universitàries i els que rebem menys beques (per cada andalús es reben 16.34 euros de beques, cada català només 0.35 cts).

Vist tot plegat, no és que siguem solidaris, és que ens tenen espoliats. Li explicaran ells a un aturat o a un pensionista català que ha de tributar més que ningú, pagar-ho tot mes car i rebre menys que ningú?

Arribat a aquest punt cap unionista ni cap seguidor de Podemos pot dir res més que la típica frase de: "s'ha de solucionar, és cert aquest maltractament" Doncs cap a la solució anem ... Ja veiem que els partits estatals no tenen cap voluntat de solucionar res (cap vaig veure que parlés d'això ... ni esmentar-ho) ... Però és que tampoc poden ...

Espanya té un deute del 100% del PIB, no pot endeutar-se més (de fet, si a USA pugen els tipus d'interès un 1% no podrà pagar el deute i haurà de ser rescatada) ... I té 61.000 milions de dèficit públic cada any, és a dir, gasta de més aquesta quantitat. Si traslladem aquesta situació a l'economia familiar .. Resulta que no ens donen mes préstecs, cobrem 2000 i gastem 3000, és evident que hem de retallar les nostres despeses en 1000...

Amb el que s'ha explicat abans, algú em pot dir si l'Estat espanyol té alguna possibilitat de resoldre aquesta situació? La resposta és: no, ja que si ha de retallar 61.000 milions, implica perdre la sanitat i l'educació publica gratuïtes, etc .... Algú em pot dir, si fins ara hem pagat més que ningú i ens han retallat més que a ningú, damunt de qui caurà la major part de les retallades d'aquests 61.000 milions? .. Doncs a sobre del catalans ..

Per això la independència és la fugida de tot aquest maltractament i una qüestió de supervivència.

Jordi Mas Font
Biòleg i economista

Comentari publicat a Facebook el dijous 14 de gener del 2016

04 de gener 2016

El procés s’ha acabat; a veure què carai comença

Avui ha acabat el procés i ara toca veure que carai comença. Aquesta és la afirmació que fa en Vicenç Villatoro al diari ARA. Diu ell: “Amb la votació d'aquest diumenge de la CUP, el procés que ha marcat la vida política catalana dels últims tres anys s’ha acabat. No en queda ni la seva última versió possible, fragilíssima. Però en política, quan una cosa s’acaba en comença una altra. I alguna cosa començarà al març. El més probable és que vençut i desarmat l’independentisme comenci una nova etapa d’autonomisme grisós en què la política catalana tornarà a estar marcada per veure qui mig governa una autonomia precària (...) O la independència és l’objectiu prioritari d’una majoria de catalans, que voten en conseqüència i en unitat, o ja s’ha vist que no hi ha res a fer. Si passés això, al març començaria un nou procés”. Al nostre Blog podeu trobar un comentari fet a aquest article per una subscriptora del diari ARA, on fa una anàlisi molt coherent dels conceptes vesats per en Villatoro.


El procés s’ha acabat; a veure què carai comença

En Villatoro té raó per més que faci de molt mal pair això que diu.

El procés tal com el coneixíem ha mort. I ha mort perquè som incapaços encara d'entendre que tots els processos cap a la independència que s'han fet sense guerres o sense violència, només han estat un èxit si s'ha prescindit totalment de l'eix esquerra dreta, de lluita d'esquerres contra dretes, i han anat tots junts procurant, sobre tot, arrossegar la part de la societat que més arrisca perquè hi té molt més a perdre, que normalment és la part més conservadora, els motors econòmics del país i que són també els que poden decidir la balança per aconseguir que el nou país sigui viable i no una simple declaració abrandada feta des d'un balcó.

Catalunya encara no està preparada per fer el pas. Hi ha massa gent per a qual és més prioritari que governin les esquerres, tan fa si són espanyolistes o independentistes. Es prefereix un govern d'esquerres a la llibertat nacional. Mentre això sigui així, cap projecte conduent a la independència serà factible. Perquè si el que va davant és el model de país, economia, polítiques concretes, mai no es posarem d'acord. Només ens podem posar d'acord si no definim el model de país d'antuvi, més enllà del fet que ha de ser un Estat de Dret, democràtic i social, com la majoria de democràcies europees occidentals.

Espanya sabia que el flanc més feble del sobiranisme era l'esquerra. El més fàcil de reconduir cap a l'eterna lluita de classes i fer-la passar per sobre de la unitat transversal que significava el moviment sobiranista. Se n'ha sortit. Potser cal deixar que les esquerres es cremin ben cremades intentant gestionar el dia a dia d'una autonomia precària que no recapta els seus recursos i que només es pot endeutar via FLA per a que la majoria, aquesta vegada sí, dels catalans obrin els ulls definitivament i no tornin a deixar-se enredar per les lluites ideològiques abans d'anar plegats cap a l'alliberament nacional.

No pots estar tres anys sumant esforços amb l'unionisme per carregar-te el partit que podia arrossegar els motors econòmics del país, gran part de les seves classes mitjanes, i després esperar que aquest partit pugui sumar prou vots com per arribar al nombre d'escons que tu desitges. El preu d'haver afeblit Mas i CDC tan a consciència és aquest. Ens hem barrat el pas cap a la independència. L'hem impossibilitat. No hem entès de cap de les maneres que si volíem la independència no podíem permetre que cap dels partits que la reclamaven es veiessin afeblits. Perquè si això passava, un sector social o un altre es quedava sense representació i fora del terreny de joc. I si a sobre passa que el sector que es veu fora del terreny de joc és aquell que més pot garantir que el nou Estat sigui quelcom més que una declaració abrandada des del balcó, sigui un Estat viable des del minut zero... com diuen els castellans...”apaga y vámonos”.

El màxim que pot sortir de les eleccions del març és un tripartit d'esquerres autonòmics. Han estat molts els que han treballat de valent per a aquest objectiu. També des de les pròpies files del sobiranisme, mitjans de línia editorial sobiranista inclosos, però especialment els mitjans de comunicació espanyols.

Val més que ens preparem mentalment per a aquest escenari. No hi tornarà a haver procés cap a la independència fins el dia que no entenguem que això de la independència no és un joc de models polítics predefinits d'antuvi, sinó una empresa majúscula que no es pot realitzar si no és arrossegant, també, una bona part dels motors econòmics del país i de les classes benestants i mitjanes que acostumen a ser les que més han d'arriscar perquè també són les que més hi poden perdre si les coses van maldades.

Isabel C.

Comentari a un article d’en Vicenç Villatoro publicat al diari ara el dilluns 4 de desembre del 2016

02 de gener 2016

La CUP no sap què són les dretes

Demà diumenge 68 cupaires decidiran el futur de la independència de Catalunya. És així de senzill. Si investeixen Mas el procés continua, amb totes les incerteses que s’hi vulguin posar, però pot tirar endavant. Si no volen investir Mas anem a noves eleccions i el procés s’ha acabat. Clar i català. Passarà al menys una generació sense tenir una altra oportunitat com aquesta. Tot plegat per què una part de la Cup odia en Mas perquè diuen que és de dretes. Voleu saber que son les veritables dretes? Llegiu l’article que publiquem en el nostre Blog, escrit per un polític mallorquí, ex-senador del PSM en Pere Sampol que va viure con diu: “sota la bota d'uns governs veritablement de dretes, com els que hem hagut de patir a les Illes Balears”. La dreta catalana no és l’enemic a batre, qui tindria que ser-ho és la dreta espanyola. La Cup ha errat el tret i vol posar una gran part del país dins el seu sac, quan ni tan sols ens ha ficat dins la seva urna.

La CUP no sap què són les dretes

Després de tres mesos d'enredar la troca, la CUP encara no ha pogut decidir si facilitarà la investidura de Mas i l'inici de la legislatura que ha de portar Catalunya a les portes de la independència. Per molts de plans de rescat i de programes socials que s'han negociat amb Junts pel Sí, al final, s'ha fet evident l'únic obstacle, insalvable, per a la CUP: Mas és de dretes.

Amics de la CUP –i dic amics encara que ja no us veig amb tantes simpaties com fa uns mesos–, perdonau-me que us digui què són les dretes, perquè crec que mai no heu viscut sota la bota d'un govern veritablement de dretes, com els que hem hagut de patir a les Illes Balears. No és que us ho desitgi, però una temporada sota les ordres de Gabriel Cañellas o de Jaume Matas, i no parlem de José Ramón Bauzá, us canviarien la percepció de la realitat. Això són dretes de veritat i no els succedanis que heu tengut pel Principat.

Per començar, la dreta, la dreta de veritat, sobretot, és anticatalanista. Anticatalanista i anticatalana. Aquest és el gen predominant en l'ADN de la dreta espanyola, ja sigui castellana, andalusa, mallorquina o, fins i tot, catalana. Un bon dretà és, per damunt de tot, anticatalà. Rebutja la llengua catalana i fa seus tots els tòpics que circulen sobre els catalans. Comprendreu, per tant, que el que més odien és un independentista català, no el suporten. I l'encarnació d'aquesta perversió política, el súmmum (qualcú diria "el colmo") és Artur Mas. Mirau per on, aquell en qui heu concentrat totes les vostres fòbies és el mateix dimoni a qui menyspreen els dretans de bon de veres. Basta escoltar els tertulians de la caverna. Pobre Mas!, en qui personifiquen tots els mals que amenacen la grandesa d’Espanya.

Em direu que Mas és el culpable de les retallades. Ja ho sé, us ho he sentit a dir mil vegades. Perdonau-me una altra vegada, però em recordau alguns col·lectius que, a casa nostra, a les Illes, com dieu, protesten contra el nou govern reclamant més recursos per a l'educació, la sanitat, els serveis socials, la universitat, el medi ambient... I voleu dir que el flamant nou govern progressista no té sensibilitat social o mediambiental? O, per ventura, no deu ser que no hi ha ni un punyeter euro (amb perdó) per gastar perquè estam sota el jou d'un Estat que ens espolia els nostres recursos fiscals? O no us sona una cosa semblant a casa vostra? Ja està bé que reclamem als governants, del signe que siguin, més recursos per a les necessitats bàsiques i el manteniment d'uns bons serveis públics; però, en el cas dels Països Catalans, no atribuir les retallades a qui ens tracta com una colònia és enganar la gent i desviar l'atenció d'allò que, per a tots nosaltres, és l'essencial: aconseguir ser els amos dels recursos econòmics que generam.

Així que, una altra vegada, amics meus, per què no pensau en allò que és fonamental? A molts de nosaltres, des de les Illes o del País Valencià, ens havia fet tanta il•lusió el vostre procés. Pensàvem que tot d'una ens hi podríem afegir, no sé ben bé com; però estàvem segurs que els nostres conciutadans, en veure com edificàveu un estat modern, capdavanter en llibertats individuals i col·lectives, dinàmic empresarialment, culte i respectuós amb la resta de cultures, ens farien més cas als qui predicam en el desert des de fa molts d'anys. Ingenus, molts de nosaltres crèiem que seríeu el mirall del que podria ser el nostre Poble, a fi de fugir de l'hegemonia d'una dreta barroera i inculta. Però estau a punt de trencar el mirall. Tot per un nom, per una persona.

Em direu que per què no es retira Mas, per què sou vosaltres els qui heu de cedir? Quanta inconsciència. O no veieu que Mas representa els centenars de milers de persones que han obert els ulls i s'han adonat que Espanya no té remei. O és que, als governants de la nostra futura nació independent, els hem d'exigir el pedigrí d'haver estat independentistes des del bressol? Ningú com Mas, després del franquisme, no ha arriscat tant: s'ha jugat el prestigi i, fins i tot, la seva seguretat personal, per la independència de Catalunya. Direu que per perpetuar-se en el poder. Per divuit mesos? Divuit mesos és el que us ha demanat.

Quina paradoxa! Sou una organització revolucionària i estau a punt de fer avortar el procés més revolucionari encetat a Europa des de fa moltes dècades. Quant de temps haurà de passar perquè tanta de gent recobri la il·lusió si es frustren tantes esperances. Pensau-hi, i pensau també en els qui esperam ansiosos la vostra decisió més enllà de la mar. Que tengueu un bon i clarivident començament d'any.

Pere Sampol
Polític i ex-senador del PSM

Article publicat al diari ara el dimecres 30 de desembre del 2015.