Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




23 de març 2017

Ocupacions il•legals

El ple del congrés dels diputats va aprovar el passat 14 de març prendre en consideració la proposició de llei del PDeCAT per la qual es permeti que les ocupacions il·legals es tramitin per la via civil amb major celeritat i amb totes les garanties. Amb aquesta iniciativa es pretén una protecció efectiva als petits propietaris, alhora que es fa prevaldre la protecció d’aquelles persones amb dret a un habitatge social. De seguida han sorgit les crítiques dels que s’auto-anomenen “protectors dels dèbils”, que rebutgen  aquesta iniciativa parlamentària, com la del membre de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS) Oriol Sorolla, que diu que la proposta de llei “no contempla cap mesura contra els responsables de la situació d’exclusió residencial que viu el país. Forts amb els dèbils i dèbils amb els forts.” i ha arribat a qualificar de “necis” als diputats del PDeCAT, dient que només volen criminalitzar els okupes. La defensora d'aquesta proposta de llei, la diputada sabadellenca del PDeCAT Lourdes Ciuró, ha volgut sortir al pas d’aquestes manifestacions en un article titulat “Ocupacions il·legals? Ni demagògia ni enganys”, on la portaveu de Justícia del Partit Demòcrata al Congrés, contradiu de forma contundent les els retrets que s’han fet a la tramitació d’aquesta llei, declarant que l’objectiu del Partit Demòcrata és combatre que les màfies organitzin okupacions  il·legals d’habitatges, aprofitant-se del buit legal actual, per extorsionar al petit propietari que vol recuperar el seu pis i, per tant, protegir els que menys tenen ajudant-los  a millorar les seves condicions i fent caure tot el pes de la llei sobre aquells que usen les escletxes legals per aprofitar-se dels més vulnerables.

Ocupacions il·legals? Ni demagògia ni enganys

Aquests dies hem vist com a Mataró o la Llagosta hi ha màfies que localitzen pisos buits, en canvien el pany i els cedeixen a canvi de 600 a 1.000 euros a persones amb pocs recursos aprofitant la seva vulnerabilitat i la seva necessitat d'habitatge. Sovint són persones que desconeixen que per la seva situació poden accedir a habitatges socials abans de recórrer a aquestes màfies. Aquesta realitat ha arribat al Congrés dels Diputats perquè es posi fi a aquestes il·legalitats.

Des del Partit Demòcrata hem impulsat l'aprovació d'una proposició de llei que té un objectiu clar: protegir el petit propietari i les entitats que ajuden els més necessitats, però també protegir totes les persones que tenen adjudicat un habitatge de lloguer social i no s'hi poden instal·lar, perquè ha estat ocupat de forma il·legal. Per això la proposta que hem fet dona plenes garanties a les persones amb necessitat per tenir un habitatge encara que hagin entrat a pisos a través de les màfies, ja que la proposta preveu un mecanisme perquè l'administració avaluï si la persona compleix les condicions per tal que se li assigni un habitatge social. Des del Partit Demòcrata som sempre al costat de fer polítiques efectives que garanteixin un habitatge digne a les persones en risc d'exclusió residencial. Una mostra en són els 109 milions d'euros previstos als pressupostos de la Generalitat que permetran ajudar 88.000 famílies.

Per poder ajudar qui ho necessita, cal afrontar honestament els efectes col·laterals que la picaresca ha promocionat i en què s'aprofita la vulnerabilitat aliena per lucrar-se, facilitant ocupacions il·legals, siguin de qui siguin els pisos. Això deteriora la convivència, qüestiona el legítim dret a la propietat privada i condemna a la ineficàcia les polítiques públiques en matèria d'habitatge, ja que impossibilita que qui realment ha acreditat la seva vulnerabilitat hi pugui accedir perquè ja està ocupat, condemnant-lo a caure en mans de les màfies.

Per tant, sí, seguirem treballant per més i millors polítiques d'habitatge social, millor regulació del mercat de lloguer afavorint un índex de referència en els preus que les allunyi del mercat de l'especulació, per més cessió d'habitatge en favor de les administracions públiques, però també treballarem per cobrir els buits legals que impedeixen garantir dos drets avui no ben protegits: el dret a la propietat privada i el dret a un habitatge digne. Cal un mecanisme àgil en la via civil com a antídot contra els abusos de les màfies que compten amb l'extrema dilatació en el temps dels processos actuals per, a canvi de diners, col·locar persones amb necessitat en un habitatge, garantint-los que, en un termini mínim d'un parell d'anys, ningú els molestarà.

El nostre objectiu no és la protecció dels grans tenidors d'habitatges com les entitats financeres, els fons d'inversió o les societats patrimonials; tampoc aquells que no paguen les quotes d'hipoteca o de lloguer. El que pretenem és que qui tingui un habitatge el pugui gaudir i qui en necessiti un per haver acreditat trobar-se en situació de vulnerabilitat, hi pugui accedir.

Per algú de veritat compromès amb la justícia i l'equitat social i amb buscar solucions al problema residencial, rebentar pisos, cobrar de sotamà per instal·lar-hi persones en economia submergida fent ineficaç el parc públic hauria de ser rebutjat sense embuts. La denúncia per aquests fets encara és més clara. La mesura que proposem s'adopta articulant una garantia de reallotjament si l'ocupant il·legal reuneix les condicions fixades per accedir a un habitatge social.

L'objectiu del Partit Demòcrata és, doncs, protegir els que menys tenen i ajudar-los per millorar les seves condicions i fer caure tot el pes de la llei sobre aquells que usen les escletxes legals per aprofitar-se dels més vulnerables. Qui s'aprofita dels que menys tenen ho ha de pagar.

Lourdes Ciuró
Diputada al Congrés pel PDeCAT

Article publicat al diari EL PUNT AVUI+ el dimecres 22 de març del 2017