Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




05 d’abril 2018

La darrera portada (2)

Després de l’entrada publicada al nostre Blog dissabte passat, sobre la desaparició momentània del ‘Diari de Sabadell’, ens ha semblat adient fer-hi uns afegits aclaridors, tot mantenint els dos missatges bàsics:

1. La nostra Associació, com entitat que vetlla per la preservació del patrimoni cultural de la ciutat vol aprofitar per recordar, en un breu resum, la història del diari que ha estat sens dubte durant més de 75 anys un referent del periodisme local.

2. Que no desaparegui la capçalera del nostre diari local és una gran notícia. Confiem que la nova direcció tingui en compte totes aquestes circumstàncies històriques i emprengui la publicació d’un progressista nou ‘DIARI DE SABADELL’, obert a una ciutat que necessita disposar de mitjans amb esperit crític i constructiu des de la llibertat i el respecte.

Segur que, per les presses de publicar l’article, en parlar dels periodistes que han escrit al diari, no vam fer prou justícia a figures i noms de col·laboradors que involuntàriament ens vàrem deixar al tinter. És els cas dels periodistes de l’actual plantilla i també de Josep Ache, Antonio Santamaria i Víctor Colomer, que van ser acomiadats fa pocs anys, al començament de la reestructuració del diari. Igualment un record pels col·laboradors periòdics en temes culturals com Pere Roca i Garriga i  Joan Ripoll. També pels columnistes com Joan Brunet i Joan Saumoy o aportadors eventuals com Jordi Serrano, Manel Larrosa, Manel Cunill i molts d’altres periodistes i escriptors, que segur que encara ens deixem i que farien aquesta llista molt llarga, cadascun d’ells amb les seves pròpies idees i línies de pensament i que, donada la llarga trajectòria del diari, per força s’han tingut d’adaptar als diferents moments històrics, polítics i socials que ha viscut la ciutat.

I pel nostre comentari en relació a la línia editorial mantinguda pel diari durant molts anys, valgui com a justificació el darrer article de Ramon Rodríguez Zorrilla, director des del 1977 fins el 2013, qui va tenir càrrecs de responsabilitat al “Frente de Juventudes” als anys 60, i que amb el títol ‘Tots som catalanshttp://www.diaridesabadell.com/tots-som-catalans/, fou publicat en forma de carta el 10 de novembre de l’any passat i on semblava beneir, de fet, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució tot just aprovat. Després de la seva lectura que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

Les nostres són de molta tristesa i ràbia per tota la repressió que va endegar el “Senado Español”, envers un procés pacífic i democràtic, legitimat per els resultats de les eleccions del 2013 i del 2015, amb mandats democràtics ben clars per el procés d’ independència de Catalunya,  com a resposta i en defensa de la nostra dignitat, després de la ignominiosa sentència del Tribunal Constitucional, veritable ‘cop d’estat’ contra la Constitució i l’Estatut, aprovat en referèndum, però sobretot legitimat, en la nostra opinió, pels resultats de les darreres eleccions del 21-D, ja amb presos i exiliats polítics, a qui el mateix M punto Rajoy va desafiar a que s’hi presentessin com a candidats, i perseguir-los després judicialment, al no obtenir el defensors del 155 la victòria que ell mateix havia previst.

Per acabar i com a homenatge a tothom que va fer possible una capçalera que ens enorgulleix  com la del ‘Diari de Sabadell’ , recomanem la lectura del darrer article de Josep Mercadé Mateu, director des del 2013 fins el seu tancament el 31 de març d’enguany. http://www.diaridesabadell.com/la-redaccio-sha-quedat-buida/

Volem finalment reiterar el nostre agraïment i millors desitjos al grup ‘NOVAPRESS EDICIONS’ i als nous propietaris, Marc Basté i Leo Torrecilla, per aconseguir que els sabadellencs puguem tornar a veure el proper 10 d'abril, amb un nou equip, el nou rotatiu a tots els quioscs de la nostra ciutat.

Associació Sabadell Memorial
Unió Catalanista de Sabadell