Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




09 de juliol 2020

Irresponsabilitat i Covid-19


Aquesta setmana s’ha dictat per part del govern català un decret obligant a tothom a portar la mascareta posada a tot arreu, en locals tancats i a cel obert, pel carrer i a les terrasses, en fi que només podrem anar sense tapaboques quan estem a casa. Sembla que la mesura ha estat provocada pels múltiples rebrots de la maleïda Covid-19, apareguts darrerament a Catalunya i també a altres comunitats espanyoles. La mesura ha aixecat molta polèmica, ja que mentre alguns epidemiòlegs consideren que el virus pot transmetre’s per l’aire amb molta facilitat altres, com el cap de Malalties Infeccioses de l’hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, ha constatat que l’obligatorietat de la màscara a l’aire lliure ‘no té una evidència científica clara’ i ha declarat endemés que ‘Si aquesta mesura és molt important, per què no s’aplica a tot el territori espanyol o a tot el món? Què passa amb un ciutadà que passa la frontera i té dues normatives diferents?’. Com podem veure opinions per tots els gustos.

Al començament de la pandèmia se’ns deia que la mascareta no servia per a res, que només l’havien de dur els sanitaris i que a nosaltres només ens donava una falsa sensació de seguretat. La solució no era la mascareta, era quedar-nos tancats a casa. I ho vàrem fer i la pandèmia va remetre i la famosa corba es va aplanar. Després ha vingut el desconfinament i tothom ha pogut sortir al carrer. Les places i els parcs s’han omplert de canalla, de gent gran i menys gran i sobretot de jovent. Fantàstic.

Però, ai las! El desconfinament ha portat aparellat un fenomen que, no per desconegut en la nostra societat, és molt greu. Es tracta de la irresponsabilitat. No de tothom però si d’alguns o potser de massa gent. Hem vist terrasses plenes de gom a gom amb gent fent-se petons i abraçades, gent que parlava sense mascareta i al davant d’una altra sense mantenir la distància social, locals d’oci a vessar de joves fent copes. Fins que han arribat els rebrots i ara tothom a córrer i a posar normes que potser no caldrien. És cert que hi ha gent molt responsable i civilitzada, però també d’altra que passa de tot. Fins i tot avui hi ha hagut una protesta de gent que no creu en la pandèmia ni menys encara en les mascaretes dient que fer posar mascareta és anar contra les llibertats de les persones i que això és una dictadura. En aquest món fa falta més educació i més empatia.

Això no va de llibertat individual. Això va de solidaritat, de respecte als altres i al bé comú. I també va de responsabilitat. Per tot plegat cal llegir l’article que ha publicat en Manel Camp, una persona que no és polític, ni opinador professional, simplement és un músic que declara que no vol viure en una societat on una majoria mira només per ella mateixa a títol individual i també fa una defensa de la lògica, del seny, i de la responsabilitat amb un mateix, però sobretot amb els altres, explicant com la irresponsabilitat d’alguns afecta greument la cultura que és el camp on ell es mou. Llegiu l’article tot seguit, val la pena.

És hora de dir prou! No vull viure en una societat on el grup no compta

Sóc Manel Camp, pianista. Sóc persona de poques paraules perquè el meu instrument de comunicació i amb el que em sento més còmode és la música, però les circumstàncies obliguen.

Acabo de rebre un missatge del meu management on se'm comunica que s'ha suspès l'actuació que tenia amb Gemma Abrié al Festival Vi Jazz de Vilafranca el 25 de juliol de 2020. El motiu explicat per l'ajuntament és que el rebrot de Lleida fa impossible mantenir el Festival d'aquesta edició, ja que l'acord per a mantenir-lo, quan molts altres festivals havien decidit suspendre, era la seguretat de les persones.

Quan se suspèn un festival no només se'n veu afectat el músic de sobre l'escenari, sinó que parlem de managements, de tècnics de so, llum, empreses de gestió d'esdeveniments, empreses d'infraestructures (escenaris, cadires...), petites o grans gestories que porten la contractació, empreses de comunicació, sector de la restauració, bars i en aquest cas, el sector del vi i cava de tota una comarca. No perquè hi estiguem acostumats, deixa de ser molt injust i amb conseqüències dramàtiques per a moltes persones. El més funest de tot, i que em provoca una indignació difícil de contenir, és que en aquesta ocasió ho hauríem pogut evitar; també abans, però ara amb més motiu. Són molts els sectors afectats de forma greu per la pandèmia, però la cultura arrossega un greuge molt difícil de superar.

M'indigna veure les ciutats i els pobles plens de gent que no respecta les mesures mínimes que adoptaria qualsevol ment sense distorsió, sobretot davant els fets que hem patit aquests darrers mesos. Estem parlant de lògica, de seny, de responsabilitat amb un mateix, però sobretot amb els altres, i no de normes que una gran majoria rep com a pautes ridícules, que no van amb ells, i només serveixen d'al·licient per cercar maneres de saltar-se-les.

La Covid-19 ha impactat de forma greu a la nostra societat, però encara és més destructiva la inconsciència de la gent que no mostra el més mínim sentit de la responsabilitat, ni tan sols amb ells mateixos. A part de la mort, sempre colpidora, i de tot el patiment personal i familiar que ha comportat, qualsevol malalt implica augmentar recursos humans i econòmics. D'on surten aquests recursos i a quin cost? Cada brot desencadena una sèrie de conseqüències que afecten directament persones, famílies i col·lectius, petites i grans empreses, autònoms, etc. i aprofundeix la precarietat de persones i grups.

No sempre trobem l'Administració o les empreses privades al nostre costat, però en aquesta ocasió s'havia fet una aposta valuosa per tirar endavant i és principalment el comportament de molta gent el que ha generat aquesta situació inacceptable, una més de moltes. Voldria que no s'entengués aquest clam com una defensa individual del concert concret, es tracta d'una reivindicació per a tot el sector de la cultura, i encara més: de tots els individus que conformem aquest món.

És hora de dir prou! No vull viure en una societat on el grup no compta, on els recursos de tots no compten, on el bé comú no és la referència, on no som sensibles amb el medi en el qual vivim, on en definitiva, una majoria mira només per ella mateixa a títol individual. La Covid-19 ha estat i és arrasadora, però a vegades l'estupidesa humana és letal.

Manel Camp
Compositor i pianista

Article publicat al diari Regió7 el dimecres 08 de juliol del 2020