Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




20 de gener 2023

El preu dels indults

Cada dia que passa, cada acció que fan, dóna més llum al preu que Junqueras ha pagat pel seu indult, pel retorn dels fidels de la seva corda, i pel cap de Puigdemont, Comin, Ponsatí i Puig. La Fiscalia General, ―que depèn del“gobierno”―  està seguint les seves ordres i evidencien que la justícia espanyola no és igual per a tothom. Segurament als seguidors d’Esquerra ja els va bé així, que els deixen el camí electoral lliure per a les pròximes eleccions. Total, una colla de fanàtics  que no es mereixen el respecte de ningú. Aquesta gent són els que dirigeixen el país i si no els fem fora o des de Brussel·les no se’ls acut alguna idea lluminosa, amb el suport del “gobierno de Madrid”, en tindrem per molt de temps. No és només que el resultat de la negociació amb Espanya sigui demolidor, és que ara es veu ben clar que la ignorància i la prepotència dels grimpaires d’ERC és còsmica. Potser això serà bo, al final, ja que han quedat nuets a dalt de l’escenari i tindran molt difícil convèncer a ningú de res. Cap d’ells viurà prou per rehabilitar-se; ni en cent anys.

Potser sí que a ERC hi ha un cert problema d’ineptitud, i a la Generalitat actual, excepte una honrosa excepció a nivell de secretari, no hi ha altra cosa que arribistes que no han fet altra cosa que grimpar en el partit. Ara bé, no només va d’ineptitud; seríem una mica passerells si creguéssim això. Els dirigents d’ERC, des del primer moment, només han buscat el poder en minúscules (autonòmic) i no han tingut cap escrúpol en impedir la unitat independentista, ni en mentir-nos a tots sobre les seves veritables intencions, ni en trair-nos a tots per salvar al Règim monàrquic del ’78. Sabent com sabem que Roma no paga traïdors, serà Roma qui els llenci als peus del cavall. I potser ja no queda gaire perquè això passi. Preveiem eleccions al Parlament al mes de maig, forçades pel PSOE a Catalunya, amb la voluntat de dissoldre’ns una mica més dins la Espanya autonòmica de les comunitats no històriques.

Les ‘negociacions’ que diuen han mantingut els líders d’ERC amb el govern espanyol, només han servit perquè el jutge instructor del cas del Procés, Pablo Llarena, hagi decidit finalment aplicar la derogació de la sedició i hagi eliminat aquest delicte del processament contra el president Carles Puigdemont i la resta d’exiliats. Ara bé, manté el processament pels delictes de malversació i desobediència. En la seva interlocutòria, el magistrat raona que la derogació de la sedició planteja un “context proper a la despenalització” dels fets investigats perquè no encaixen en la figura dels desordres públics agreujats, però ordena un ordre nacional de cerca i captura de Puigdemont, d’Antoni Comín i Lluís Puig per malversació i desobediència. Amb aquestes modificacions, Llarena adapta la seva estratègia per empaitar l’exili a la reforma del Codi Penal pactada magistralment per ERC i el govern espanyol del PSOE i Podem. Llarena segueix fil per randa les tesis del PP. Al PP li convé vendre el relat que la reforma penal “posa una catifa vermella a Puigdemont” per la seva extradició. Llarena actua legalment il·lustrant la tesi pepera.

El magistrat Llarena ja tenia preparada la resolució i els resums que n’havia d’enviar a Bèlgica i Itàlia ―els dos estats on s’han debatut les euroordres Puigdemont, Comín i Ponsatí, a més d’Alemanya― ja des d’abans de l’entrada en vigor de la reforma del Codi Penal pactada pel govern espanyol del PSOE-Podemos amb ERC. I la fiscalia del PSOE , com no para de pregonar Pedro Sánchez, vol exemplificar el càstig i extradir Puigdemont abans de les eleccions, exactament pel mateix motiu de fons del PP i pel mateix electorat (ambdós a més de mantenir el respectiu vot espanyolista volen repescar el que va anar els darrers anys a C’s). S’hi juguen el govern de l’estat. D'altra banda, ERC es veu obligada en mantenir el relat que la negociació ha sigut positiva, quan tot ha sigut un desastre evident (amnistia, referèndum, infraestructures territorials, reversió del dèficit fiscal, normalització lingüística, etc…) Es veuen obligats a deixar bé el PSOE mentre ERC queda desacreditada pels pactes i els seus efectes. El PSOE està desacreditant tant com pot a ERC, i ERC al seu torn es veuen obligats a donar crèdit al PSOE per no reconèixer el seu fracàs. No pot ser més lamentable i ridícula la situació d’ERC, tal com escr iu el periodista Vicent Partal en el seu article titulat “Els fets s'imposen al relat: ERC no sap negociar”, on escriu que "Els republicans van vendre als ciutadans que ells eren capaços d’avançar per la via de la negociació amb els socialistes i cada dia poden amagar menys que el balanç els és molt desfavorable." Podeu llegir l'article d'en Partal tot seguit.

Els fets s'imposen al relat: ERC no sap negociar

Els republicans van vendre als ciutadans que ells eren capaços d’avançar per la via de la negociació amb els socialistes i cada dia poden amagar menys que el balanç els és molt desfavorable. No en saben.

Negociar és una disciplina artística. Has de saber-ne les bases i entendre-les ―difícilment ningú farà un bon concert sense saber solfa, per exemple. Però també cal que el dia que et poses davant el públic la teva actuació sigui excel·lent. Perquè et jutjaran per les  actuacions i el resultat d’aquestes actuacions. Al final, la gent mira l’escenari, i sobre un escenari, amb els focus a la teva cara, si no ets bo, pots dissimular al començament, però es fa molt difícil enganyar-la gaire temps. Un gall és un gall. Quan desafines, desafines. Una mala posada en escena és inoblidable. I quan plouen tomàquets, no hi valen teories ni serveix de res haver comprat els crítics dels diaris.

Ahir vam saber que els fiscals del Tribunal Suprem no en tenen prou amb el manteniment de la malversació agreujada contra els condemnats pel Primer d’Octubre i en el processament contra els exiliats, sinó que volen que la sedició, derogada en la darrera reforma del codi penal, sigui substituïda lletra per lletra pels nous desordres públics agreujats. Amb això, els fiscals del Suprem van més enllà que el mateix jutge instructor, Pablo Llarena, en una decisió que és avalada pel fiscal general de l’estat, Álvaro García, un càrrec designat directament pel govern de Pedro Sánchez.

Sembla lògic pensar que, en el procés de revisió de sentència que ha començat Manuel Marchena arran de la reforma del codi penal, els fiscals del Suprem també demanaran que tots els condemnats per sedició siguin condemnats ara per desordres públics agreujats, que impliquen ―a més de la pena de presó, ja indultada― unes penes d’inhabilitació de cinc anys. I que en el cas dels de malversació se’ls mantingui la condemna pel tipus més agreujat, cosa que pot voler dir inhabilitacions fins a vint anys.

Aquest és el brillant resultat de la negociació feta per Esquerra Republicana amb el govern espanyol per a reformar el codi penal ―i avui és el dia en què cal recordar que Junts i la CUP, i també bona part de la societat civil, es van mostrar obertament en contra d’aquesta reforma i van advertir de les seves conseqüències.

Dit de manera ràpida, i pendents encara de què digui Marchena, ara mateix la negociació entre Esquerra i el PSOE ha aconseguit les següents coses. Primera: que la perspectiva d’una rehabilitació política d’Oriol Junqueras perquè es pugui presentar a les eleccions desaparegui del tot. Segona: que els exiliats ―amb l’única excepció, i molt cridanera, de Marta Rovira― vegin com se’ls complica la situació perquè la reforma dota l’estat d’un arsenal suplementari per a atacar-los ―ahir el govern espanyol va anunciar orbi et orbe que ara sí que aconseguiria l’extradició del president Puigdemont, cosa que no és certa però que diu molt de Pedro Sánchez i els socialistes. Tercera: que el ‘sottogoverno’, que és pendent de judicis importants que es faran aviat als jutjats 12,18 i al TSJC, no tan sols no troba la solució per a no entrar a la presó, sinó que l’amenaça es fa encara més real i evident per a ells. I quarta: que el nou tipus de desordres públics agreujats fa que objectivament avui sigui més perillós protestar que no pas ho era el 2017 i el 2019, perquè pots entrar a la presó molt més fàcilment. I encara podríem afegir-hi una cinquena: una volta aprovada la reforma del codi penal, el govern espanyol diu que ja no té sentit la taula de diàleg i que s’ha acabat.

Els republicans van vendre als ciutadans que ells eren capaços d’avançar per la via de la negociació amb els socialistes i cada dia poden amagar menys que el balanç els és molt desfavorable. No en saben.

El balanç és demolidor per a Esquerra Republicana i el principi de realitat ―capgira ara la infame teoria de Jordi Muñoz― sembla que comença a imposar-se, tot i els milions esmerçats en els mitjans i l’agressivitat de les hienes digitals. Els republicans van vendre als ciutadans que ells eren capaços d’avançar per la via de la negociació amb els socialistes. I que aconseguirien triomfs. I no pas petits, precisament. Ara és l’hora de passar comptes.

Recordeu, per exemple, aquest piulet triomfalista de Gabriel Rufián?

1) Reconocimiento mutuo. Desjudicialización

2) Sin vetos. Se habla y debate de todo

3) Calendarizado. Inicio en 15 días

4) Con garantías. Acuerdo final refrendado por el pueblo de Catalunya

 Nos comprometimos y ganamos dos elecciones generales con esto y esto es lo que haremos. pic.twitter.com/ScsONnfPv3

— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) January 2, 2020

És del 2 de gener de 2020. Han passat tres anys i ja no es pot enganyar ningú. Espanya no ha reconegut Catalunya com a subjecte polític. La desjudicialització, ja ho veieu, res. El calendari no va existir mai. No hi ha cap garantia de res ni cap acord final que el poble de Catalunya referendarà. Però el diputat diu que van guanyar dues eleccions gràcies a aquest programa, i vol dir que en aquell moment prou gent els va creure capaços de fer-ho. Avui ja no és una qüestió de fe, les evidències són sobre la taula.

En el seu moment, concretament el novembre del 2020, vaig explicar en uns altres editorials que l’independentisme havia entrat en una bifurcació que portaria de manera inevitable a la separació radical dels projectes, entre un de rupturista i un de reformista. I que cada dia seria més difícil, per als qui intentaven la via reformista, sobretot ERC però també el PDECat, aixecar la camisa a la gent, perquè la seva opció no donaria cap resultat. Primer, perquè Espanya no faria, ni farà mai, un sol pas per a reconèixer el conflicte que té amb el nostre país, i encara menys per a endreçar-lo. I en segon lloc, perquè per jugar al peix al cove amb un mínim d’èxit has d’estar molt preparat, n’has de saber molt i has de tenir una llarga experiència. I això és molt difícil quan el teu equip només s’ha entrenat a grimpar dins el partit.

Han passat tres anys i no som encara al punt en què el castell de cartes caurà tot sol de manera estrepitosa, però cal estar molt cec, o ser molt fanàtic, per no veure que els símptomes que hi som més a prop que mai es multipliquen i s’acceleren cada dia més. És el preludi d’un gran canvi.

Vicent Partal

Periodista

Article publicat al digital  VilaWeb  el dimarts 17 de gener del 2023