Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




22 d’octubre 2013

SI a la independència de Catalunya

Cicle d’INFORMACIÓ I DEBAT 2013-2014

El dijous 17 d’octubre proppassat i a la Sala d’Actes de l’Acadèmia Catòlica de Sabadell, es va celebrar la primera conferència del Cicle “SI A LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA”, que organitza l’Associació Sabadell Memorial amb la col·laboració de la Unió Catalanista de Sabadell. Aquest any el cicle ha estat dividit en dues parts, la primera sobre “Perquè volem la independència” inclourà quatre conferències. La segona part serà “Què hem de fer per aconseguir la independència” i també estarà composta per altres quatre conferències. La primera del cicle fou la que es va desenvolupar aquest dijous sota el títol:

“El genocidi cultural i lingüístic”

La conferència va anar a càrreg d’en Miquel Crusafont i Sabater, Dr. en Història i Enginyeria i President de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics de l’Institut d’Estudis Catalans. i també autor d’una vintena de llibres sobre història i numismàtica.

Tot seguit oferim un breu resum de la seva documentada i brillant exposició, que fou molt aplaudida pels nombrosos assistents a la conferència:

En primer lloc el Dr. Crusafont va fer l’esment que aquesta era la tercera vegada que intervenia com a ponent en els cicles organitzats per l’ASM i que per tant no voldria repetir conceptes ni continguts que ja havia exposat en les seves anteriors col·laboracions.

Per tant va enfocar la seva dissertació fent notar les divergències des dels vessants històric, cultural i lingüístic entre els catalans i els espanyols o castellans. Catalunya és un poble que ha forjat la seva prosperitat en el comerç, l’agricultura i el treball artesanal o industrial, en canvi Espanya ha basat la seva riquesa en la conquesta, l’espoli i els impostos a les colònies que ha dominat. Pels catalans el treball és un honor. A Espanya el treball estava mal considerat i els vassalls només obeïen i callaven, recaient el poder i els màxims honors i privilegis en la noblesa aristocràtica, dominadora del poble.

A Catalunya les lleis les aprovava primer el poble i després les ratificava el rei, es a dir anaven de baix a dalt. Les Constitucions de Catalunya eren les lleis catalanes proposades pel Comte de Barcelona i aprovades per les Corts Catalanes. En canvi totes les normes i lleis castellanes anaven de dalt a baix doncs les dictava el rei sota el seu raonament o capritx i als súbdits no els quedava altra opció que obeir-les. Això vol dir que el sistema polític català es basava en el poder compartit, en el diàleg i en la negociació, com ho constata el fet d’haver creat el primer Parlament d’Europa. El mot “enraonar”, una paraula que no té traducció al castellà, ve de la “raó”, es a dir els catalans quan parlem “raonem”.

Quant a la llengua el català fou parlat pels pobles que composen els nomenats “Països Catalans”, en diverses extensions i formes doncs al país valencià, per exemple, el català es parla a la zona costanera que fou la que poblaren els primers catalans i en canvi a l’interior es parla mol més el castellà. Ara es vol fer creure que la llengua de la Franja és el Lapao, aberració que han perpetrat els centralistes espanyols per fer creure que és una llengua diferent del català.

El Dr. Crusafont va concloure la seva exposició, manifestant la seva confiança en que, els darrers esdeveniments que han tingut lloc en el nostre país aquest any, especialment des de la gran manifestació de l’onze de setembre de l’any passat, fins a l’explosió de l’anhel independentista de la Via Catalana, faran veure als dirigents polítics de casa nostra que el camí fins aconseguir l’Estat popi no té aturador.

L’acte va finalitzar amb un animat col·loqui entre els assistents i el conferenciant que van intercanviar un seguit d’impressions molt enriquidores sobre el tema de la conferència.

El Sr. Manel Pagès, president de l’Associació Sabadell Memorial va cloure l’acte convidant tots a la propera conferència d’aquesta primera part del Cicle, que tindrà lloc el proper dijous 21 de novembre sota el títol: “L’espoli econòmic” i que desenvoluparà el Sr. Jordi Millà del Cercle Català de Negocis.