Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)
07 de desembre 2013

Quan siguem federals

Finalment la fotografia amb la Delegada del govern de Madrid senyora Llanos de Luna ha aconseguit aclarir quins partits estan a la banda unionista, es a dir els partits catalans que opten perquè Catalunya continuï dins d’Espanya: PP, C’s i PSC. El Pere Navarro (PSC) ha brindat amb LLanos de Luna la vigília del 6 de desembre dia de la Constitució. Avui el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha fet una clau de volta més en la seva deriva antisobiranista, doncs ha assegurat que el procés sobiranista català no té cap suport internacional. La conclusió del líder del PSC és que si finalment CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP arriben a un pacte, "l'acord serà paper mullat" perquè no s'ha tingut en compte l'Estat en la negociació i s'ha optat per una via unilateral. Ell està promocionant a tort i dret la via “federalista”. Doncs bé, Jofre Llombart periodista i sotsdirector d’El Món a Rac-1, ha fet una mena de Decàleg que el PSC-PSOE i també per descomptat el PP, haurien de signar quan fóssim federals. Si voleu llegir-lo ho podeu fer tot seguit més avall. És interessant i francament divertit comprovar quins capítols mínims tindria si fos arribat el cas (Déu no ho vulgui) el Decàleg del Federalisme.

Quan siguem federals

I. Quan siguem federals, Catalunya serà reconeguda a la Constitució com una nació amb dret a decidir.

II. Quan siguem federals, la nova Constitució Espanyola abolirà l’article que atribueix a l’Exèrcit la garantia de la unitat territorial perquè dues nacions federades lliurement no tenen perquè tenir les armes com a amenaça.

III. Quan siguem federals, Catalunya tindrà un concert econòmic com el basc. Recaptarà tots els impostos i després en donarà una part, pactada amb l’Estat, pels serveis que l’Estat presta a Catalunya. La clau de la caixa la tindrà la Generalitat.

IV. Quan siguem federals, s’abolirà la Llei Soraya d’administracions autonòmiques (la que ahir publicava La Vanguardia) i Catalunya tindrà garantit el Síndic de Greuges, el Centre d’Estudis d’Opinió, el Servei de Meteorologia de Catalunya i les oficines a l’exterior.

V. Quan siguem federals, es derogarà la llei Wert i Catalunya tindrà blindades les competències en ensenyament i cultura. Tenir blindades les competències en ensenyament vol dir que és la Generalitat la que decideix quines assignatures es cursen, quantes hores i de quina manera s’avaluen.

VI. Quan siguem federals, el català serà llengua oficial a Catalunya i d’especial protecció a la resta de l’Estat. Totes les administracions a Catalunya, inclosa la de justícia, hauran de fer-lo servir com a llengua vehicular. I el Ministeri d’Afers Estrangers elevarà al Parlament Europeu una petició perquè el català sigui reconegut com a idioma oficial a les institucions europees.

VII. Quan siguem federals, les polítiques socials es decidiran des de Catalunya: això inclou la gestió de la immigració, les beques, la llei de la dependència, les ajudes al tercer sector, la gent gran, la joventut o la violència de gènere.

VIII. Quan siguem federals, la última paraula en les infraestructures i la gestió territorial la tindrà la Generalitat.

IX. Quan siguem federals, el Servei Català de Trànsit podrà decidir unilateralment quines sancions aplica als conductors infractors.

X. Quan siguem federals, l’Estat espanyol reconeixerà les seleccions esportives nacionals. És més, les promourà davant les federacions internacionals (FIFA) i del Comitè Internacional Olímpic com he fet el Regne Unit amb Escòcia, Gal·les, Anglaterra i Irlanda del Nord.

Es desconeix si la reforma federal del PSC i del PSOE inclou tots aquests punts. Per sota d’això no és federalisme sinó autonomisme 2.0. Però en el supòsit que el PSOE defensés aquest decàleg, llavors convindria que el PP també l’assumís com a propi perquè tot això exigeix una reforma de la Constitució i per tant el concurs dels dos grans partits de l’Estat. I intueixo que el PP ho deu veure amb bons ulls. He arribat a aquesta conclusió perquè el PSC va marxar del Dret a Decidir en considerar que la consulta no es pot sol·licitar si no té l’autorització prèvia del Govern Espanyol. Per tant, és de suposar que si el PSC s’ha atrevit a proposar un model federal és perquè Mariano Rajoy ho ha autoritzat. És així, oi?

Jofre Llombart
Periodista

Article publicat al diari elSingulardigital.cat el dimecres 4 de desembre del 2013