Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




09 d’octubre 2015

15 d’octubre: La data dels «afusellaments» de la imposició

El President de la Generalitat Artur Mas haurà de declarar el dijous vinent davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel delicte d’haver posat les urnes el 9N. Casualitat o no és el mateix dia que fa 75 anys va ser afusellat el President Companys. Diferents partits i entitats han organitzat manifestacions de suport al President Mas que segurament seran multitudinàries. També s’assegura la presència del grup parlamentari de JxcS). S’ha decidit que els 62 diputats es trobin abans al Parlament per, des d’allà, anar plegats a la seu del TSJC, al passeig de Lluís Companys, molt a prop de la càmera catalana. D’altra banda aquesta mateixa setmana les parets del Liceu van sentir els aplaudiments per un fet ben diferent. L’entrada del president de la Generalitat, Artur Mas, va ser rebuda amb el crit de ‘Visca el president !!’ que fou seguit d’un fort aplaudiment que es va prolongar durant més d’un minut. Aquesta serà la resposta a totes les imputacions, demandes i querelles que ens vinguin des de Madrid. Si voleu llegir un article titulat “15 d’octubre: La data dels «afusellaments» de la imposició”, arran d’aquests fets podeu fer-ho al nostre Blog.

15 d’octubre: La data dels «afusellaments» de la imposició

El proper 15 d’Octubre farà 75 anys que va ser afusellat el President Companys al castell de Montjuic, mort a mans del feixisme de les tropes franquistes i davant d'aquells que havien estat condemnats a mort pel Govern de la Generalitat i a qui el mateix Companys va condonar la pena. La seva falta: Lluitar per la llibertat.

La casualitat, o bé l'insult, fan que sigui la mateixa data que ha de comparèixer el President Mas davant del més que sospitós sistema judicial espanyol i més que sospitosa legalitat espanyola.

Per analitzar el delicte del President Mas, he d'anar temps enrere per trobar un altre insult als catalans com va ser la sentencia del TC (28 de juny de 2012) retallant a la mínima expressió l'Estatut d’Autonomia de 2006, i llegir què diu la sentència. Entre moltes altres coses, indica que l’art. 122 de l’Estatut no és anticonstitucional sempre i quan segueix el fonament jurídic 69 que, a la seva conclusió, diu el següent: "Caben, pues, consultas populares no referendarias mediante las cuales «se recaba la opinión de cualquier colectivo sobre cualesquiera asuntos de interés público a través de cualesquiera procedimientos»"

Bé, sembla que pocs problemes tenia el President per fer consultes. Anem a veure què diu l’art. 122 de l’Estatut: [Artículo 122. Consultas populares. Corresponde a la Generalitat la competencia exclusiva para el establecimiento del régimen jurídico, las modalidades, el procedimiento, la realización y la convocatoria por la propia Generalitat o por los entes locales, en el ámbito de sus competencias, de encuestas, audiencias públicas, foros de participación y cualquier otro instrumento de Art. 122 85 TÍTULO IV. DE LAS COMPETENCIAS consulta popular, con excepción de lo previsto en el artículo 149.1.32 de la Constitución.]3

És a dir, que seguim podent fer consultes excepte el que diu l’Art 149.1.32 de la famosa "Constitución" que utilitzen i maneguen com volen i, curiosament, sempre en contra dels interessos de Catalunya, i diu el següent: "32.ª Autorización para la convocatoria de consultas populares por vía de referéndum".

En resum, si no es fa un referèndum, si no hi ha vinculació, el TC va autoritzar, a la seva sentència retalladora de 2010, que la Generalitat pugui fer qualsevol consulta als catalans sempre i quan no sigui vinculant. La intervenció del poder polític sobre el judicial (recordo que això és propi de règims dictatorials i no pas dels democràtics) va fer que el TC admetés a tràmit el recurs pel 9-N per part del govern espanyol...

Vergonyosa l'admissió a tràmit d'alguna cosa que ja havia estat aprovat pel mateix TC, però tenia un objectiu: paralitzar, de forma automàtica el 9-N i cansar als catalans.
Evidentment el President Mas i el Govern van tirar endavant el 9-N deixant més que clar que no és desobeir el compliment de la legislació vigent encara que hi hagi manipulacions totalment mancades de fons democràtic al darrera.

Aquestes imputacions, són nous insults al poble de Catalunya ja que l’exercici de la democràcia mai no pot estar penalitzat per ningú, i molt menys si la pròpia llei ho empara. Però, per tal de mantenir l'insult, han volgut afusellar de nou a un President un 15 d’octubre amb eines del segle XXI però amb la mateixa mentalitat que al 1940. Per sort les coses han canviat i el món ens mira, i fins i tot ens està admirant per la paciència demostrada amb l’Estat espanyol, i veuran aquest nou afusellament com una nova mostra de la intolerància a la democràcia de l'Estat espanyol.

Aquest afusellament serà un pas més a superar pel President Mas i pel poble català, però serà un afusellament sense morts, on la democràcia i el sentiment de llibertat de la nostra nació canviaran les bales de la imposició per bales de fogueig que ens enfortiran en un camí cap a la independència total de Catalunya.

Els inquisidors han volgut crear el dia dels afusellaments de la llibertat, un dia en què el President Mas en persona, i el President Companys en ànima, ens marcaran que queda molt poc per poder gaudir definitivament d'un país lliure i democràtic.

Jordi Mas i Font
Economista i escriptor


Article publicat al digital BaixMontseny.info el divendres 09 d’octubre del 2015