Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




25 de gener 2016

L’Estat Català és viable

Cal eixamplar la massa crítica dels independentistes i per això, com vàrem dir fa uns dies, anem publicant en el nostre Blog els articles que surten a la xarxa i que poden fer créixer aquesta massa crítica. El Col·lectiu Wilson va emetre fa un temps un nou informe en el qual destaca diverses opinions recollides en el món sobre la realitat i perspectives que assisteixen a Catalunya en el seu camí cap a l’Estat propi. La selecció ─realment optimista─ va ser sintetitzada per la seva perfecta i immediata comprensió. Especialistes i economistes de tot el món anticipen la viabilitat d'una Catalunya independent al costat d’experts internacionals que sostenen i fonamenten el procés català cap el sobiranisme. Podeu trobar en el nostre Blog el resum d’aquestes opinions i els enllaços que us portaran als articles sencers. Cal tenir-les molt en compte per rebatre els catastrofistes que branden el discurs de la por quan pronostiques milions de calamitats en una Catalunya sobirana.

L’Estat Català és viable

*** Kenneth Rogoff, ex economista directiu del Fons Monetari Internacional afirma que Catalunya, aïllada, seria un dels països més rics del món i que hi ha una "alta probabilitat" que Espanya acabi demanant ajuda financera a Europa.


*** El Premi Nobel d'Economia 2004, Finn Erling Kydland, assegura que si Catalunya fos independent despertaria més confiança que Espanya en els mercats i assegura que l'Estat propi crearia “el mateix clima que va permetre a Irlanda créixer espectacularment durant 20 anys”.


*** El Premi Nobel d'Economia 1992, Gary Stanley Becker, sosté que la independència de Catalunya és viable econòmicament doncs la globalització i l'obertura del comerç lliure ha beneficiat els països petits en la competitivitat econòmica.


*** El mitjà digital d'informació financera Market Watch estima que una Catalunya independent tindria un producte intern brut de 314 mil milions de dòlars, el que faria que fos l'economia 34 més gran del món i el seu PIB per càpita seria de 35.000 dòlars, el que la faria més rica que Corea del Sud, Israel o Itàlia.


*** Segons The Wall Street Journal, el diari de referència de l'elit financera internacional, "els catalans són víctimes d'espoli fiscal i discriminació per part de Madrid. Cada any des de 1986 una mitjana del 9% del PIB català en termes nets se'n ha anat de la regió per redistribuir o passar-se a Madrid. En cap altre lloc d'Europa o Amèrica del Nord hi ha transferències de tal magnitud ".


*** Segons Eurostat, Catalunya seria el 10è Estat més ric d'Europa, després de Luxemburg, els Països Baixos, Irlanda, Àustria, Suècia, Dinamarca, Alemanya, Bèlgica i Finlàndia.

*** Un informe del Banc Credit Suisse diu que Catalunya milloraria amb la independència la situa en el 20è lloc internacional.

*** El prestigiós Financial Times confirma l'espoli català i qualifica Espanya com "una unió de transferències".

*** Quatre informes diferents del Bundestag alemany afirmen que, si Catalunya s'independitza, no hi haurà cap problema en què es quedi dins de la UE (el 60% de les multinacionals radicades a Catalunya són alemanyes) .

Carlos R. Capdevila
Periodista

Article publicat al digital http://www.agenciaincat.la/ el dimecres 13 de gener del 2016