Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




26 d’agost 2016

Independència “de facto”

L'escriptor Albert Sanchez Piñol va rebutjar  fa unes setmanes, en contra de la proposta que va llançar la portaveu del Govern de la Generalitat Neus Munté, el voler formar part d'una eventual "mobilització contundent" contra la inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. En un text penjat al seu compte de Facebook, l'autor de Victus reclama: "El que ha de fer Junts pel Sí és mantenir-la en el seu càrrec. Que es mobilitzin els nostres diputats, que per això els vam votar". L’escriptor afegia: "Si l'endemà de la "inhabilitació" per part d'un tribunal injust, i aliè, ella continua al seu càrrec, ja serem República, ara sí", argumenta Sánchez Piñol. Avui hem trobat un article del periodista Carlos R. Capdevila, responsable del Casal dels Països Catalans de La Plata (Argentina), que podeu llegir en el nostre Blog, on esmenta aquestes declaracions d’en Sánchez Piñol i arriba a la conclusió que si el Parlament, malgrat la inhabilitació del Tribunal Constitucional, manté en el seu càrrec la Carme Forcadell la nostra Nació haurà arribat “de facto” a la independència. Des de terres llunyanes potser es veuen les coses amb més claredat del que les veiem aquí.

Independència “de facto”

Catalunya està molt a prop del que tècnicament es coneix com "independència de facto". Aquesta circumstància es produirà si el Tribunal Constitucional inhabilita Carme Forcadell i el Parlament no fa cas de la sentència i li permet continuar presidint el Parlament

L'escriptor Albert Sánchez Piñol va respondre amb contundència les declaracions de diversos polítics de Junts pel Sí, que reclamaven mobilitzacions populars contundents en el cas que el Tribunal Constitucional espanyol inhabilités la presidenta del Parlament de Catalunya. Piñol diu que si això passa qui té la responsabilitat de respondre ja no és la ciutadania, sinó els diputats que van ser elegits el 27-S. I que no cal fer mobilitzacions, sinó quelcom molt més senzill i important: complir les resolucions del Parlament que retiren la legitimitat al TC espanyol i mantenir a Carme Forcadell a la presidència de la Cambra catalana.

Estic completament d'acord amb Sánchez Piñol. Si el Constitucional espanyol inhabilita Carme Forcadell, en aquest mateix moment entrarem en el punt de no retorn del procés d'independència. I, per tant, la posició que adopti el Parlament serà decisiva: marcarà la diferència entre anar per la creació de la república o renunciar.

Si el TC inhabilita Carme Forcadell i el Parlament no fa cas de la sentència i li permet continuar presidint les sessions, estarem ja en el que tècnicament es coneix per "independència de facto". I el més important és que no hi ha cap justificació per arribar a aquesta instància suprema perquè les declaracions aprovades pel Parlament de Catalunya són ben clares. Només cal voluntat política. Decisió.

És evident que les conseqüències d'una resolució com aquesta seran transcendentals, definitives. L'Estat espanyol entrarà en una espiral d'enfrontament que no pot servir per a una altra cosa que no sigui per accelerar els terminis del procés d'independència. És possible fins i tot que el PP i Ciutadans abandonin el Parlament català, perquè el considerarien a partir de llavors un Parlament il·legal. Això va passar gairebé en tots els processos d'independència i no ha de fer por. A Espanya així són les coses, només li quedarà l'opció de conformar-se i acceptar la realitat o la del cop d'Estat per dissoldre l'autonomia de Catalunya, i això és ben obvi que portaria a la proclamació immediata de la independència.

Ningú dubta que en aquestes circumstàncies la mobilització dels ciutadans seria extraordinària, en defensa de les institucions. I no és aquesta, per tant, ni la qüestió ni la pregunta. La pregunta és si els nostres diputats estaran disposats a assumir la seva responsabilitat històrica o no.

Carlos R. Capdevila
Periodista i dirigent de la comunitat catalana a l’Argentina

Publicat al digital agenciaincat.la el dijous 25 d’agost del 2016   

(Traduït del castellà per la Secretaria de la Unió Catalanista de Sabadell)