Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




07 de setembre 2016

El RUI de Colau

Sembla ser que ERC ja està pensant en la configuració d’un futur tripartit d’esquerres,  quan participa el divendres vinent en un acte conjunt amb Podemos i la CUP per commemorar el 40é aniversari de la Diada de Sant Boi. Cal recordar que el candidat de Podemos a les eleccions del 27-S, Albano-Dante Fachin, parlava d'impulsar un procés constituent a Catalunya, però que ell és del parer que no ha de tenir per objectiu la independència. Cal recordar també que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, és molt explícita sobre què pensa del RUI. Hi està en contra, ras i curt. Perquè doncs hem de creure que ERC que defensa el RUI vol anar de bracet amb aquesta gent? L’explicació ens la dona amb  molta nitidesa el periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro, en el seu article titulat “El RUI de la Colau” i que podeu llegir en el nostre Blog, que s’acaba amb una frase  demolidora que defineix l’estratègia dels anomenats “comuns”, es a dir Ada Colau i adlàters: “Van prometre una República d’esquerres i tindrem un tripartit autonòmic”, més clar, l’aigua! És per això que els “comuns” el 9-S acudiran a Sant Boi per celebrar la Diada del 1976. Perquè acudir a Sant Boi és anar a commemorar l’autonomisme i res més.

El RUI de Colau

Tot i tothom treballa –de manera conscient o inconscient– perquè Colau i els comuns creixin en els propers mesos. I això passa alhora que augmenta la pressió perquè l’anomenat referèndum unilateral d’independència (RUI) acabi sent assumit pel Govern de Junts pel Sí com la manera de resoldre –és un dir– el compromís adquirit el 27 de setembre de l’any passat. Alguns donen per fet que Puigdemont agafarà aquesta bandera tot aprofitant la moció de confiança i d’altres consideren que el president optarà per no descartar-la, que no és ben bé el mateix. Té raó Enric Juliana quan diu que “aquest home no és cap comediant” i que té per objectiu la independència des de jovenet. Aquesta dada es presenta com un gran mèrit, ja no recordem que la força del procés era ser un moviment de conversos. Dit això, el problema és doble: a) més enllà de la voluntat presidencial, no han desaparegut els obstacles enormes que van impedir que el 9-N servís com a referèndum a ulls de la comunitat internacional; b) malgrat els canvis a la cúpula de la CUP i certs gestos, és difícil que els anticapitalistes aprovin els pressupostos.

Què vindrà quan s’esgoti la retòrica sobre el RUI i calgui fer unes eleccions que potser es diran constituents però seran simplement autonòmiques? Hi ha pistes que assenyalen el camí: el dia 9, a Sant Boi, se celebrarà un acte commemoratiu de la Diada del 1976 convocat per ERC, la CUP i Podem. Aquest joc de memòria és trampós, per poc que se sàpiga història o es recordi el que va ser aquell primer Onze de Setembre tolerat; diguem només –com a exemple aclaridor– que fa quaranta anys, entre els oradors, al costat de líders de les esquerres hi havia Miquel Roca en nom de CDC i, fins i tot, un venerable representant –Octavi Saltor– del que volia ser una reedició de la Lliga. Ja es veu que la transversalitat de llavors no és exactament la d’ara, tot i que avui aquest concepte és omnipresent.

Aquesta festa de Sant Boi –on comuns, republicans i cupaires van de bracet sense perdre ni un segon amb el RUI– és la política real i la que acabarà quallant. Encara que dir-ho faci mal a tants independentistes de bona fe, incloent-hi Puigdemont. Van prometre una República d’esquerres i tindrem un tripartit autonòmic, Pisarello ho ha explicat amb tots els ets i uts. Per això vaig riure tant aquest agost amb l’absurda polèmica –sobretot a les xarxes– entre independentistes i comuns a propòsit de la col·locació davant del Born d’una estàtua de Franco en el marc d’una exposició aquesta tardor. Des del minut zero es va veure que l’ham dels comuns funciona perfectament. Calia una baralla anecdòtica per fer més bo l’aterratge de Colau a la manifestació de la Diada i tapar els moviments de fons. El gran desconcert dins del PDC i la negativa de Puigdemont a ser candidat fan que el RUI dels de Colau sigui inexorable.

Van prometre una República d’esquerres i tindrem un tripartit autonòmic.

Francesc-Marc Álvaro
Escriptor i periodista 

Article publicat a LA VANGUARDIA el dilluns 5 de setembre del 2016