Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




05 de setembre 2017

L’esquerra ‘progre’

La portaveu al Congrés dels Diputats del PSOE, Margarita Robles, ha assegurat que en el cas que el Govern català avanci amb la celebració del referèndum de l'1-O i existís delicte "caldria retirar les urnes". El líder d'ICV, Joan Coscubiela, ha afirmat a Twitter: "A primer de Dret expliquen que les normes obliguen perquè tenen un Estat darrere i que els Estats les imposen perquè disposen de l'ús de la força". Inquietant insinuació de Coscubiela que obre la porta a aplicar l'article 155 a Catalunya. També l'expresident del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha manifestat el suport "ferm" del PSOE "en la defensa de la Constitució i la llei" enfront del "desafiament" que suposa l'independentisme català. El socialista ha assegurat que el govern de Rajoy tindrà "com sempre" el suport del PSOE en la "defensa ferma de la Constitució i la llei". Com molt be ha piulat el Lluís Llach; “A alguna gent d’esquerres els condiciona més el seu nacionalisme espanyol que la seva ideologia de progrés. Legítim peró poc d’esquerres”. Per tot això, a les portes del ‘xoc de trens’, ens ha semblat adient recuperar un article de l’escriptor navarrès Jose Mari Esparza, on analitza el ‘progressisme’ de les esquerres i on afirma que “aquesta esquerra erràtica, no té de vermella més que la samarreta de la seva estimada selecció de futbol”. Llegiu-lo tot seguit.

Catalunya, lentejas y progres españoles”

Sens dubte: 'Catalunya lliure i independent' és l'esperança de tot català, gallec, basc o espanyol que cobegi una societat més justa. Per això dubto tant del sentit democràtic dels qui s'oposen al seu dret a decidir i dubto més dels ‘progres’, esquerrans i rojos que qüestionen la seva separació. Sàpiguen que en aquest tema crucial, la seva actitud i la de Falange és en el fons la mateixa: millor junts que separats; Espanya, una, etc ... Les persones poden divorciar-se, els pobles no.

Abans de tirar pedres al veí, un apunt sobre el nostre solar patri: Euskal Herria no està donant la talla solidària que el moment exigeix. L'esquerra abertzale ho té clar en el discurs, però segueix amb el pas canviat i sense desenvolupar el potencial que podria. I l’actuació del PNB ratlla en vergonya nacional. Recórrer ara, com ho han fet amb ETA durant 30 anys, a fer de basc "bo" per recollir les prebendes de l'arbre que sacsegen els catalans, és una cosa roïna, que no oblidarà aquest poble germà. La metàfora porcina d'Ortuzar, fent balanç del pacte amb el PP com un plat de llenties, "amb tots els sagraments", retrata bé el que són. Almenys hauria de tenir la delicadesa de reconèixer que fins a l'últim tros de cansalada magre que ha portat de Madrid li deu a la lluita del poble català. Sense ETA abans, i sense el Procés ara, el PNB actual faria a Madrid l'únic que sap fer: ‘mendruguear’.

Però tornem als ‘progres’ espanyols. Saben de sobres que Espanya és un projecte─gàbia, imperialista des de la seva gènesi, reaccionari i militarista, forjat amb la creu i l'espasa, del qual durant cinc segles s'han anat escapant pobles, tots de molt males maneres. Sempre hi hagué ‘progres’ espanyols que, en nom de la ’indissoluble’ unitat constitucional, van acabar aplaudint l'Exèrcit, el Borbó de torn o la Guàrdia Civil, per evitar l'adéu de Cuba, Filipines, Guam i Puerto Rico en 1898; les Palaos, Mariannes i Carolines el 1899; el Rif el 1956; Guinea Equatorial el 1968; Ifni el 1969, o Sàhara el 1975, per citar només els últims ‘espanyols’ (amb el mateix carnet d'identitat i la mateixa catequesi que nosaltres) que van deixar de ser-ho.

Com sempre, la dreta espanyola s'esforça a posar barrots perquè no s'escapin més, mentre aquesta esquerra espanyolista promet fer la gàbia més confortable: la pinta de colors ─vermell groc i morat─ promet més autonomia als ocells, ofereix 'gabietes' federals i apel·la a la unitat de classe per fer junts, dins de la gàbia, el paradís socialista. Però els traeix l'ADN i al final aplaudiran l'aplicació de la llei. Ergo, la intervenció militar. Al temps.

Encegats de ‘españofilia’, els ‘progres’ no veuen la magnitud del Procés. Que per primera vegada en la història un poble accedeixi a la seva independència per vies democràtiques hauria de ser suficient per aplaudir i donar-li suport. Res a veure amb la idea d'Espanya, assentada en la conquesta militar primer i en la doma posterior de les seves nacions després. Els serveix de consol que passa el mateix a tot Europa. Les guerres, comares dels Estats, no són sinó gegantins repartiments de territoris. Catalunya, a la fi, intenta un altre camí. Alabada sigui.

Els ‘progres’ espanyols, tan republicans ells, s'oposen al fet que set milions de ciutadans es constitueixin en una República. Un nou estat que, a més de treure la lepra borbònica, anuncia una societat més laica; avançada en el terreny social; sense exèrcits; integradora de cultures; amb una esquerra vigorosa, en vigílies de governar; amb formidable suport popular ... Com oposar-s'hi? "Ara no toca ─responen els progres─. Ara cal parlar de l'atur, de la seguretat, del que interessa a la gent. Cal no causar divisió en la societat ". El mateix que diu Rajoy.

A més a més, ningú dubti que la independència de Catalunya seria la clau de canvis profunds a Espanya. "Quan abans siguin vostès lliures, abans ho serem nosaltres", resumia un preclar dirigent del socialisme andalús. En quatre dècades de democràcia, els ‘progres' espanyols no han reduït ni en un metre dels latifundis que humilien autonomies senceres, condemnades a viure de subsidis, a ser vivers de guàrdies civils i rebost de vots amanits, amb els quals garantir ‘democràticament’ la unitat de l'Estat. La veritable esquerra espanyola, que hi és, sap molt bé que el pròxim dia u d'octubre, des de Catalunya es pot albirar la Tercera República espanyola.

Calvo Sotelo, prohom del feixisme, va retratar aquestes esquerres, quan va llançar el de "antes roja que rota". No li importava tant una Espanya roja, perquè això era reversible, com es demostraria al cap de poc temps. L'important era la unitat nacional: "Vosaltres voleu una Espanya republicana, jo vull una Espanya monàrquica; vosaltres voleu una Espanya atea, jo la vull cristiana (...) però vosaltres voleu a Espanya i nosaltres també ". I aquesta és la clau per entendre aquesta esquerra erràtica, que no té de vermella més que la samarreta de la seva estimada selecció de futbol.

El dia 1 d'octubre Catalunya ens estarà donant a tots la possibilitat d'obrir la gàbia espanyola i volar junts a un nou cicle històric. Tots hauríem d'estar feliços de viure aquesta ocasió. Però em temo que molts es quedaran dins, uns menjant llenties amb cansalada i altres cantant la Internacional.

Jose Mari Esparza Zabalegi
Escriptor i editor

Article publicat al ‘Diario de Noticias de Navarra’ el divendres 1 de setembre del 2017

(Traduït de l’original castellà per la secretaria de l’UCS)