Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




03 de juny 2010

La consulta sobiranista a Sabadell

La participació a la Consulta puja fins el 13,87%

Fins aquest dimarts a la nit els voluntaris de la Plataforma per a l'Autodeterminació de Sabadell (PAS) han estat comptant els vots que s'han emès en la consulta per a la independència que diumenge passat va tenir lloc a la ciutat. D'aquesta manera, la participació absoluta és del 13,87%, és a dir, 24.061 persones es van apropar des de que es va endegar la votació anticipada a les urnes dels 173.426 que podien participar en aquest exercici democràtic.

Amb tot, el municipi s'ha convertit en la ciutat on han votat més persones a nivell absolut fins ara per a la independència del país. I es que els resultats amb el 100% escrutat demostren que ha guanyat àmpliament el 'sí' en el suport a crear una Nació Catalana, amb el 92,87% dels vots. La opció del 'no' ha obtingut 1.275 vots, un 5.30%, hi ha hagut 427 persones que han votat en (1.77%) i s'han comptabilitzat 36 vots nuls (0.15%).

Notícia publicada al diari digital ASABADELL.cat el dimecres 2 de juny de 2010

Quan de debò participar és el més important

Ens hi podríem referir tal com es fa en el cas d’una contesa electoral com qualsevol altra. Podríem parlar de qui ha guanyat, de qui ha perdut, i de les conseqüències dels resultats. Però no ho farem. Avui hem de parlar de participació, i de la voluntat de milers de sabadellencs i sabadellenques de fer sentir la seva veu, independentment de què hagin decidit de votar.

I és que, potser uns quants creuen que un 13,67 per cent de participació en la consulta popular que s’ha celebrat diumenge, no deixa de ser un percentatge baix, tenint en compte que hi tenien dret a votar els ciutadans i ciutadanes majors de 16 anys empadronats al municipi. Ben cert és que no és una xifra per fer volar coloms, i que els promotors d’aquesta iniciativa haurien volgut que fos més elevada. Tot i així, no oblidem que la consulta s’ha realitzat en el marc d’una població de més de dos cents mil habitants i, per tant, amb sensibilitats molt diferents.

Cal recordar, d’altra banda, que aquest percentatge ja és més alt que el que va registrar la consulta endegada fa molt poques setmanes per l’Ajuntament de Barcelona per tal de conèixer com volien els seus habitants que fos la Diagonal. En aquesta ocasió, la inversió en la campanya va ser milionària i un equip important de personal municipal s’encarregà que tot es desenvolupés correctament.

Altres iniciatives, amb l’etiqueta de processos participatius, empreses per consistoris de diferents municipis de la comarca i del conjunt del territori català, han tingut percentatges que no arribaven al cinc per cent, i també en aquests casos, que no s’ha dubtat a qualificar de reeixits, el suport a nivell logístic i econòmic ha estat molt superior al que han tingut els de la Consulta per Sabadell.

En definitiva, si d’alguna cosa ens hem d’enorgullir és del fet que 24 mil persones han decidit, malgrat saber que aquesta contesa no era vinculant, traslladar la seva opinió sobre un tema, el procés del qual ha tirat endavant un grup de voluntaris. Perquè tots, uns i altres, han considerat que aquesta era una qüestió important per a Sabadell . I això sí que és bona prova de salut democràtica.

Marta Miró

Directora ASabadell i asabadell.cat
Article publicat al diari digital  ASABADELL.cat el dilluns 31 de maig de 2010