Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




27 de desembre 2010

La immersió lingüística

Les sentències espanyoles

Les decisions que van prenent els tribunals espanyols – el Constitucional i el Suprem - , en aquest cas referits a la llengua catalana, demostren, d’una banda, una ignorància supina sobre el tema que tracten i, de l’altra, que no es poden sostreure de la influència totalitària que ha governat Espanya durant dècades per no dir segles. Si s’haguessin molestat a consultar algun informe del “Consell Superior d’avaluació del sistema educatiu” o el més recent de PISA, sabrien que els nois i noies de Catalunya, pel que fa a la llengua castellana, tant en comprensió i expressió oral com escrita, tenen un nivell igual o superior als de la resta de l’Estat i això després de vint anys d’aplicació dels programes d’immersió lingüística en llengua catalana, que és un mètode per assegurar el bilingüisme, és a dir, que puguin tenir competència en les dues llengües en acabar el període d’escolarització obligatòria. Si hi ha una llengua encara amb dificultat per normalitzar el seu coneixement i el seu us és la llengua catalana. D’altra banda, la immersió lingüística a Catalunya ha estat valorada molt positivament pel Consell d’Europa.

Què els passa, doncs? Volen trencar la cohesió social a Catalunya a través d’instaurar dos sistemes educatius? Tenen nostàlgia de l’Espanya de fa cinquanta anys? Els fa nosa la llengua catalana?

Si ja sabíem que el dret no és una ciència exacta, allò que estan aconseguint és el desprestigi total de les instàncies judicials i que l’aplicació d’això que es diu l’Estat de Dret a Espanya sigui una autèntica riota i una manera d’ofegar les aspiracions democràtiques del poble de Catalunya.

Jordi Porta
President del Centre UNESCO de Catalunya
Ex-president d’Òmnium Cultural

Article publicat a tribuna.cat el dijous 23 de desembre del 2010