Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




06 de març 2012

Passat, present i futur de Sabadell

Cicle d’INFORMACIÓ I DEBAT 2011-2012

El dijous 1 de març, es va celebrar a la Sala d’Actes del Casal Pere Quart de Sabadell, la cinquena conferència del cicle “PASSAT, PRESENT I FUTUR DE SABADELL, en la formació de Catalunya” que organitza l’Associació Sabadell Memorial amb la col·laboració de la Unió Catalanista de Sabadell, sota el títol:

"L’economia a Sabadell "

(De ciutat industrial a ciutat de serveis o dormitori. La decadència industrial de Sabadell. L’espoli fiscal. Les empreses, infraestructures, xarxa viària i ferrocarrils, el futur de l’aeroport. El mercat europeu i les caixes d’estalvi)

La conferencia fou desenvolupada per en Josep Milà i Masoliver, Economista i sociòleg. Coordinador de la secció d’Economia i Ciències Socials de la Fundació Bosch i Cardellach, ex Regidor de l’Ajuntament de Sabadell i que actualment dirigeix una Consultoria d’Estudis Socio-econòmics.

Tot seguit podeu llegir un resum de la seva documentada i brillant exposició, que fou molt aplaudida pel gairebé un centenar d’assistents a la conferència:

L’especialització tèxtil, va permetre la projecció internacional de Sabadell. A mesura que aquesta indústria anava perdent pes, l’estructura empresarial, es va anar diversificant: metal·lúrgia, química, construcció, informàtica, alimentació, etc. La nova tendència de l’economia, ens porta a la terciarització industrial. Cal considerar que una part important dels serveis forma part d l’entramat industrial.

A Sabadell hi ha instal·lades el 43,2% d’empreses i el 31,9% del total dels treballadors de la demarcació i cal tenir en compte que la demarcació industrial de Sabadell, és una de les concentracions industrials més potents de Catalunya ja que aquesta ocupa el 15é lloc en el rànking provincial de l’Estat (demarcació COCIS), amb una gran tradició i potencial exportador i d’internacionalització. Cal constatar però la deficient xarxa de comunicacions (els enllaços viaris estan col·lapsats) i les traves burocràtiques (intervencionisme polític), dificulten o impedeixen el desenvolupament d’aquesta potencialitat, que encara conserva Sabadell. La mobilitat és un factor determinant per poder desenvolupar la indústria i poder-la conservar, factor directe en la creació de llocs de treball.

Tot i que l’espectre de ciutat dormitori amenaça el futur de Sabadell, encara disposem de motors empresarials importants, que poden frenar la decadència econòmica de la zona: Universitat Autònoma, Sincrotró, Banc de Sabadell, Escola de Disseny, Viena, Cassa, Fluidra, el Camp d’Aviació i un teixit industrial format per moltes petites i mitjanes empreses. En canvi, algunes de les iniciatives comercials, són de dubtosa utilitat.

Reflexió final: No podem esperar cap iniciativa del sector públic, les institucions polítiques no serveixen i la legislació no acompanya. Només les entitats sorgides de la iniciativa privada, poden ajudar a sortir de l’estancament empresarial, a reactivar la economia i tornar a Sabadell la importància industrial i econòmica d’antany.