Els presidents del govern espanyol i català, Mariano Rajoy i Artur Mas, ja s'han trobat. La trobada, que no s'ha conegut fins fa poc, va servir per analitzar la situació de les finances catalanes i espanyoles, i per saber com l'un i l'altre podran acabar acomplint l'objectiu de dèficit fixat per Europa. Com diu la Mònica Sabata en el seu article, que podeu llegir més avall, aquesta trobada entre els dos presidents té una certa rellevància, per bé que no soluciona ni de bon tros els problemes que tenim. Molts opinadors i també alguns polítics, sobretot de l’oposició, malfien d’aquesta trobada i temen que las possibles concessions que el PP pugui fer a Catalunya, tinguin una contrapartida de CDC sobre el procés sobiranista. Cal retrobar la necessària unitat entre tots els partits que donen suport al dret a decidir si com escriu l’articulista l’objectiu és salvar el país.
Entre l'economia i la consulta

En aquest sentit, la trobada del dia 21 d’aquest mes entre els presidents Artur Mas i Mariano Rajoy té una certa rellevància, per bé que no soluciona ni de bon tros els problemes que tenim. Els he de confessar que fa unes setmanes servidora no es creia que el govern espanyol seria capaç de modificar els objectius de dèficit de les comunitats autònomes. Tanmateix, m’equivocava. Les prediccions actuals indiquen que el principal resultat de la reunió Mas/Rajoy podria ser precisament aquest. Així doncs, sembla que el govern d’Espanya està disposat a rebaixar l’objectiu de dèficit a Catalunya quan la Unió Europea els rebaixi el seu. Si aquest fet es produís, les finances catalanes millorarien una mica i, probablement, permetria estalviar a l’executiu de Mas de fer algunes retallades importants. Hi ha experts que ja han anunciat que si Catalunya pot augmentar el sostre de dèficit també podrà estalviar-se de fer ajustos per valor de més de dos mil milions d’euros. Tanmateix, aquesta no és la solució als problemes de Catalunya. La perpetuació d’aquesta dependència econòmica només ens duu al fracàs com a país. Per dir-ho ras i curt: aquesta és una solució conjuntural que no resol la mar de fons, el maltractament econòmic continuat de Catalunya a mans d’Espanya.
Fer política significa gestionar el dia a dia però també implica buscar el bé comú. I crec que cal fer-ho sense renunciar als anhels que tenim com a país. És per això que des d’ara mateix també cal buscar una solució “política” per a la celebració de la consulta. I fer-ho de manera segura i responsable. Aquest és l’altre gran objectiu de la legislatura, atès que els resultats del 25N així ho indiquen i perquè avui ja hi ha 104 diputats al Parlament que estan a favor de l’exercici del dret de decidir. Llavors, jo em pregunto: ¿per què aquests diputats no són capaços de fer costat al president Artur Mas de manera decidida i inequívoca? ¿Per què és tan difícil concretar un govern d’unitat nacional que es posi al servei de l’únic líder que té el país per dur a terme la transició nacional? ¿Per què els partits encara es dediquen a la politiqueria —que és còpia de la que es fa a Madrid— sense donar resposta al futur del nostre país? ¿Per què els partits sobiranistes es desentenen del Govern davant la necessària gestió d’una economia en crisi? Per a mi, la solució és senzilla: tots els partits que estan a favor del dret de decidir haurien de ser capaços d’unir-se al voltant de Mas i acceptar la seva oferta de pacte de govern. Si acceptessin aquesta proposta seria més fàcil resistir els atacs de l’aparell de l’estat, es bastiria un sòlid front comú català, es reforçaria el lideratge presidencial i s’avançaria en el procés cap a la plena sobirania. Francament, no em sembla que sigui tan difícil aconseguir-ho, sobretot si l’objectiu és salvar el país. No hi perd ningú i, en canvi, hi guanyem tots els ciutadans.
Mònica Sabata
Psicòloga i presidenta de FOCIR
Article publicat a elSingulardigital.cat el divendres 29 de març del 2013-03-29