Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




13 de març 2013

Dret a decidir

Cada dia que passa sembla que l'estratègia de l'Estat contra el procés sobiranista s’embarranca més i més. Després de quatre mesos de mà dura i mobilització dels aparells de l'Estat, el bloc del dret a decidir no para d'enfortir-se. Avui mateix es votarà la Parlament una resolució pel dret a decidir, que serà aprovada per 104 diputats dels 135, es a dir un 77 per cent de tot el Parlament. Només els de Cs’, el PP i... atenció!! les CUP no votaran a favor del dret a decidir. Aquests fets demostren que l’estratègia del Govern de Madrid ha fet fallida i això és el que explica el periodista en l’article publiquem tot seguit.

Embarranca l'estratègia de l'Estat contra el procés sobiranista

L'estratègia de mà dura que va dissenyar el govern de Mariano Rajoy contra el procés sobiranista, amb especial participació de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria, està embarrancant. Després de quatre mesos amb càrregues de tota mena, inclosa la mobilització dels aparells de l'Estat, el bloc favorable al dret a decidir no ha parat d'enfortir-se. Aquest migdia es veurà al Parlament, quan hi donin suport els partits sobiranistes i també el PSC. L'estratègia dissenyada per la Moncloa està fracassant. Ni han aconseguit tombar el president Artur Mas, ni han pogut trencar l'acord parlamentari CiU-ERC, ni han afeblit la base política del dret a decidir.

El primer atac contra el procés va ser en plena campanya electoral quan el diari 'El Mundo' va publicar l'esborrany acusant el president Artur Mas de tenir diners a Suïssa. L'ofensiva mediàtica, a la qual van donar crèdit des de Sáenz de Santamaría, al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, passant per la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va erosionar electoralment Mas, però ahir es va constatar la seva falsedat. El banc suís Lombard Odier, on hi hauria d'haver els comptes del president, va respondre oficialment que aquests no existeixen. I el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va confirmar que el suposat informe de la UDEF tampoc no es real, i que no sap dir d'on surt l'esborrany ni qui n'és l'autor. La maniobra política ha quedat clara.

L'atac que ha protagonitzat aquesta setmana la presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho, contra els Mossos d'esquadra, al rebutjar la seva escorta, tampoc no ha acabat de sortir bé a la líder popular. Camacho s'ha quedat sola en aquesta actitud, i ni tan sols li ha donat suport Ciutadans. I la base de la seva acusació contra el director general dels Mossos, Manel Prat, sustentada en un informe de la Policia Nacional, ha estat desmentida no només per Prat sinó també per la periodista del Periódico Mayka Navarro. Per ara la líder del PP no se n'ha sortit en la seva estratègia i ha mostrat un inusual nerviosisme. El popular Jaime Mayor Oreja ja va llançar en el seu dia una ofensiva similar contra l'Ertzaintza, precisament per atacar el pla Ibarretxe.

El resultat d'aquesta fallida estratègia serà la votació aquest migdia al Parlament de la resolució del PSC sobre el dret a decidir, que recull la de CiU que es va votar recentment al Congrés i que va provocar la ruptura de vot dels socialistes catalans amb el PSOE. La prova que el dret a decidir s'està enfortint és també aquesta evolució que ha fet PSC, així com també el fet que Foment del Treball fracassés en el seu intent de convocar un acte unionista al palau d'Esports. Avui al Parlament es veurà la majoria més àmplia mai vista a favor del dret a decidir.

Lluís Bou
Periodista

Article publicat a elSingulardigital.cat el dimecres 13 de març del 2013.