Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




15 d’agost 2023

Junts té la clau

Puigdemont és aquests dies el gran protagonista en tots els mitjans i ha esdevingut el que a Europa s’anomena ‘Kingmaker’ (el ‘fabricant de reis’, una expressió que en anglès s’adjudica a qui pot fer president algú), ja que el seu partit, Junts per Catalunya, té el poder de decidir qui serà president d’Espanya. Com el mateix Carles Puigdemont ha manifestat recentment: “Junts, a diferència d’altres partits, no deu res al PSOE, cosa que l’allibera de subordinacions i pactes inconfessos i li deixa les mans lliures per decidir amb sentit d’Estat, d’Estat català”. Per tant, cal dir-li a Pedro Sánchez que, o fa com David Cameron amb Escòcia i afirma que, tot i no volent com no vol, la independència de Catalunya, abans que nacionalista espanyol és demòcrata i que, per tant, ha d’acceptar que els catalans decideixin el seu destí o, en cas contrari, la investidura ja se la pot pintar a l’oli.

El president Sánchez està atrapat en aquest atzucac,  ja que és obvi que l’alternativa és la repetició d’eleccions amb l’esperança espanyola que Junts no faci escac de nou a l’Estat. Però, i si el resultat és si fa no fa el mateix?, o potser molt pitjor per a Espanya, i si l’independentisme que es va quedar a casa el 23-J, decideix ara, veient la situació, votar Junts per Catalunya per donar-li encara més força? I si guanya PP-Vox? La resposta a totes aquestes qüestions la va donar la portaveu de Junts, Míriam Nogueras: “Junts no va néixer per donar estabilitat a Espanya, va néixer per alliberar Catalunya”.

Està clar que la independència de Catalunya mai no serà possible sense el bloqueig d’Espanya. Mentre l’independentisme no abandoni el procés involutiu que suposa el retorn a la política pujolista del ‘peix al cove’, que ara propugna ERC, Catalunya està condemnada a ser una vulgar comunitat autònoma espanyola més. L’única via és la desestabilització i el bloqueig amb totes les conseqüències. No vam fer 1-O pel traspàs de Rodalies o la repetició del referèndum. Junts amb només 7 escons té la clau de la governabilitat d’Espanya; Junts té Pedro Sánchez agafat per les orelles. Pedro Sánchez, que fa quatre dies insultava el president Puigdemont, li deia que era aigua passada i el titllava d’anècdota, es troba ara a les seves mans i és Puigdemont qui, si vol, pot convertir Pedro Sánchez en aigua passada i en pura anècdota. Quines ironies que té la vida: ara com ara, tota Espanya és presonera del demòcrata Puigdemont que volien empresonar.

El PSOE també ha d’entendre que ERC no el salvarà aquesta vegada i que Puigdemont no és Junqueras, i no negocia amb un partit, sinó amb un Estat, cosa que també obre la porta al PP. Qui estigui disposat a negociar de veritat, tindrà la clau de la investidura. Haurien de començar a fer els deures, perquè van tard. Tal com escriu el director d’ EL NACIONAL.CAT, José Antich, en el seu editorial titulat ‘Quan falten 48 hores’ que ‘el PSOE ha de tenir en compte que a la seu de Ferraz havien arribat a donar per bo l'anàlisi de la Moncloa que amb Puigdemont i Junts un no s'havia de preocupar gaire, ja que no tenia cap altre moviment possible que donar suport al PSOE’, anàlisi que ha resultat totalment equivocat. Podeu llegir l’article complet d’en Josep Antich, tot seguit.

Quan falten 48 hores

La decisió de Junts per Catalunya d'esgotar fins al mateix dijous per decidir el vot a la Mesa del Congrés dels Diputats i a la presidència de la cambra, té tres claus: el calendari de les converses el marca el president Carles Puigdemont i no els socialistes; en segon lloc, fer evident que la negociació no és ni exclusivament ni prioritàriament amb el PSOE, ja que en les converses també han de sortir les seves condicions; i, finalment, deixar clar que poden aguantar un envit fins al final i que si no hi ha un acord amb Pedro Sánchez, serà responsabilitat seva. Al frontispici de la negociació, un record recent: en l'últim minut Xavier Trias va perdre l'alcaldia de Barcelona.

En aquesta estratègia de Puigdemont, el president a l'exili es reserva una carta per si hi ha repetició electoral, ja que la seva confiança en Pedro Sánchez no és precisament alta: els acords que obtingui, sigui ara per a la presidència del Congrés o en una negociació futura per a la investidura d'un candidat a president del govern espanyol, han de partir de la base que no se'n refia, que serà car i que l'elector independentista ho ha d'entendre fàcilment i d'una manera molt àmplia. Això no és una posició maximalista, ja que tant al PSOE com al PP els ha traslladat que està disposat que siguin graduals i que en l'amnistia hi ha determinades urgències: els del jutjat 13 de Barcelona i les del judici del mes de novembre vinent del Tribunal de Comptes a 27 ex alts càrrecs de la Generalitat, inclosos els presidents Puigdemont i Artur Mas i el vicepresident Oriol Junqueras.

En aquesta teranyina de contactes, converses, personatges interposats i mediadors, la insistència des de Waterloo que no es deu res a Pedro Sánchez, sinó, en tot cas, és al contrari, està provocant un gran desconcert a la seu de Ferraz, on havien arribat a donar per bo l'anàlisi de la Moncloa que amb Puigdemont i Junts un no s'havia de preocupar gaire, ja que no tenia cap altre moviment possible que donar suport al PSOE. Molt han tardat els socialistes a despertar-se d'aquest miratge i ara comença a arrelar la idea a Madrid que, realment, el país de les meravelles que els havia dibuixat el president en funcions abans d'anar-se'n de vacances a les Canàries i el Marroc no era així.

A aquest diari li consta que Alberto Núñez Feijóo ha enviat emissaris a conèixer el terreny i a explicar als seus interlocutors que l'expresident gallec no és com Mariano Rajoy i que està disposat a parlar de tot. En aquests moments, és més del que ha fet Sánchez. I el temps s'està acabant. Els socialistes, en un intent de presentar un pols a Puigdemont, estan mirant d'apartar una possible candidatura del PNB a la presidència del Congrés —a Bildu també li va bé que el seu rival directe no tingui un càrrec així— pensant que en la recta final el president a l'exili no s'alinearà en una votació amb Vox. Em temo que no coneixen bé Puigdemont, ja que la seva prioritat serà el que hipotèticament obté a canvi d'un resultat així, no a qui tenen al costat els del PP.

I, a més, si Coalició Canària es manté al costat del PP, amb l'abstenció de Junts n'hi ha prou perquè el somni de la presidència del Congrés per al PSOE desaparegui. Qui juga amb foc té moltes possibilitats de cremar-se.

José Antich

Periodista

Article publicat al digital EL NACIONAL.CAT el dilluns14 d'agost de 2023.