Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




24 de febrer 2012

Cicle d'informació i debat 2011-12, “Passat, present i futur de Sabadell, en la formació de Catalunya”

L’Economia a Sabadell

En les quatre primeres conferències del Cicle informació i debat 2011-12, “Passat, present i futur de Sabadell, en la formació de Catalunya” s’ha posat de manifest la feblesa de la societat civil sabadellenca i el desori cultural dels diferents Ajuntaments que aquests últims 75 anys la ciutat ha hagut de suportar. Durant els 40 anys de guerra i dictadura, la destrucció del patrimoni cultural va ser esfereïdor. Tan gran va ser, que encara no s’ha pogut recuperar el nivell intel·lectual que s’havia assolit. Van ser anys d’obscurantisme, por i repressió, que han marcat i condicionat la democràcia actual. Arrosseguem lleis, esquemes mentals i hàbits d’un passat que hem oblidat, però que encara estan operatives les seves conseqüències. 

La indústria sabadellenca, amb el tèxtil com a paradigma, tampoc es va salvar de l’ensulsiada. A la paràlisi de la guerra, va seguir l’aïllament internacional i un proteccionisme esterilitzador, que van sentenciar a mort les fàbriques que no van saber evolucionar d’acord amb els nous temps i que la Unió Europea imposava. Les diverses crisis que tant Sabadell com la resta del país han patit, ha foragitat de la ciutat empreses punteres en el ram tèxtil llaner, en el metal•lúrgic, en el químic, etc. i ha deixat el teixit industrial desfet i gairebé inexistent.

Però el factor més negatiu, és l’espoli financer que Espanya imposa a Catalunya i que impedeix el finançament adequat d’empreses i serveis, i que ha mig destruït el sistema financer català representat per les caixes d’estalvis. Hem patit un tracte discriminatori amb infraestructures deficitàries i obsoletes (ferrocarrils, carreteres i aeroports), que afavoreix descaradament l’economia espanyola a expenses de l’economia catalana.

Els ajuntaments democràtics de que ha gaudit Sabadell, populistes i força desorientats, no han afavorit ni la indústria ni la cultura. S’han malbaratat diners prestats en projectes, propaganda i obres de dubtosa utilitat, que l’esclat de la bombolla immobiliària ha evidenciat, deixant palesos els errors i la falta de seny. Si no propiciem un canvi radical, la ciutat es dirigeix amb pas ferm, decidit i confiat, directe a l’abisme de la irrellevància i la mediocritat. De ciutat industrial, esdevindrem un suburbi de Barcelona, que oferirà els seus serveis com a ciutat dormitori. 

Modificar aquesta dinàmica, està a les nostres mans. Enfortint la Societat Civil, col•laborant en les entitats i moviments ciutadans que es preocupen de la cultura, de la ciutat i de l’esdevenidor. En aquest camí, us proposem la 5ª conferència del Cicle, que tindrà lloc al Casal Pere Quart, el dijous 1 de març de 2012, a 2/4 de 8 del vespre amb el títol :

“L’Economia a Sabadell”

“De ciutat industrial a ciutat de serveis o dormitori. La decadència industrial de Sabadell. L’espoli fiscal. Les empreses, infraestructures, xarxa viària i ferrocarrils, el futur de l’aeroport. El mercat europeu i les caixes d’estalvi.”

A càrrec d’En   Josep Milà i Masoliver

Economista i sociòleg. Coordinador de la secció d’Economia i Ciències socials de la Fundació Bosch i Cardellach.