Corrandes d'exili

En ma terra del Vallès // tres turons fan una serra, // quatre pins un bosc
espès, // cinc quarteres massa terra. // "Com el Vallès no hi ha res".

Una esperança desfeta, // una recança infinita. // I una pàtria tan petita // que
la somio completa.
Pere Quart (Corrandes d’exili)




12 de febrer 2015

Ambaixades catalanes on ens doni la gana

'Ambaixada' catalana a Londres
La vicepresidenta de Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat que l'advocacia de l'Estat està estudiant l'obertura de les delegacions de la Generalitat a Roma i Viena, així com també està analitzant la Llei d'Acció Exterior del Govern per si topa amb la Constitució. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat la "mentalitat antiga, petita i esquifida" del Govern espanyol pel que fa a aquest possible recurs. Diuen ells que les ambaixades espanyoles ja vetllen pels interessos dels catalans i és just tot al contrari doncs, com va manifestar fa temps en Roger Albinyana, secretari d'exteriors i de la Unió Europea, “Les ambaixades espanyoles truquen i pressionen per evitar que rebin als catalans”. Denuncien també des del “Gobierno” de Madrid, les despeses que originen aquestes delegacions catalanes a l’estranger i que aquests diners es podrien destinar a programes socials, això és totalment demagògic doncs com va publicar recentment VilaWeb “netejar el Ministeri d'Afers Estrangers espanyol costa més diners que totes les 'ambaixades' catalanes”. En un documentat article l’advocat i editor Quim Torra, afirma que “les ambaixades catalanes són una estructura d'estat que cal defensar amb ungles i dents.”. Podeu llegir aquest article en el nostre Blog.

Ambaixades catalanes on ens doni la gana

L'inefable ministre d'Exteriors del Regne d'Espanya ha decidit impedir que els catalans decidim presentar-nos al món, directament, a través de les nostres ambaixades. I apel·larà a les lleis espanyoles. I els tribunals, per descomptat, li donaran la raó.

Diuen que va haver-hi un temps, en aquest país, que la seva bandera amb les quatres barres era hissada a Jerusalem, Trípoli, Síria, Marroc, Sardenya, Montpeller, Alexandria, Tir, Tunis, Acre, Sicília, Armènia, Múrcia, Constantinoble, Antioquia, Pèrsia, Palerm, Calàbria, Malta, Nàpols, Gerba, Xipre, Sardenya, Còrsega, Tràcia, Gal·lípoli, Cassàndria, Mont Athos, Macedònia, Tessàlia, Pisa, Ducat d'Atenes, Neopàtria, Catània, Càller, Damasc, Rodes, Albània, Trebisonda, Etiòpia, Eslavònia, l'Alguer, l'Epir i a tots els territoris catalans, de Salses a Guardamar, de Fraga fins a Maó.

Mais, où sont les neiges d'antan? Ens consumim vius en aquesta autonomia que ens asfíxia, tenalla i ens impedeix progressar. Que ens anul·la. Com diu en Carles Boix, "Viure en una gàbia i a sobre haver de sentir que la gàbia no existeix és una cosa absolutament bèstia i indigerible".

Diuen que en aquest país, l'any 1262 Jaume I envià prop del sultà de Babilònia una ambaixada, confiada a Ramon de Conques, de Montpeller, per demanar autorització per crear consolat a Alexandria i que dos anys després, Guillem de Montcada, de Barcelona, ja era cònsol a Alexandria; diuen que el consolat de Palerm, amb jurisdicció a tota Sicília, fou creat el 1286; diuen que Bernat Manresa, cònsol a Beirut i a Damasc entre 1385 i 1393, donà un magnífic retaule del pintor Marc de Vilanova al monestir de Santa Caterina del Sinaí, on encara es conserva i sorprèn a tot el que, en mig del desert, es troba al davant una taula gòtica de l'art català.

Mais, où sont les neiges d'antan? On són els empresaris d'aquest país, alçats contra un Estat que els impedeix progressar, que els resta competitivitat, que impedeix que el port creixi, que empetiteix l'aeroport, que estrangula les infraestructures, que destrossa el comerç català. On són els emprenedors d'aquest país, que haurien de llançar-se a conquerir el món i tornar a aconseguir que cap peix de la Mediterrània pugui nedar si no porta les quatre barres al llom.

Amb bombes, ribots, constitucions o sentències, depenent del moment, Espanya defensa la seva sobirania amb ungles i dents, tal com, d'altra banda, solen fer els estats. I la resposta, massa sovint, ha estat la d'acceptar l'statu quo provincial. S'ha acabat. Les ambaixades catalanes són una estructura d'estat que cal defensar amb ungles i dents.

I per tant, la resposta, argumentada, enraonada, elegant i diplomàtica al Sr. Margallo és dir-li que estem encantats que l'interessin les nostres ambaixades i que no es preocupi perquè les obrirem allà on ens doni la gana.

Quim Torra
Advocat i editor

Article publicat al diari digital elSingular.cat el dijous 12 de febrer del 2015