El partit “Ciudadanos”, de l’Albert Rivera, va ser fundat a Catalunya, farà ja dotze anys, amb el nom de ‘Ciutadans’, amb la imatge d’un jove despullat que es volia fer el simpàtic des dels seus cartells de propaganda electoral. Els que vivim a Catalunya sabem doncs prou bé que “Ciudadanos” no és pas un partit nou. Patim la seva demagògia des del 2006, quan es va crear el partit liderat pel jove Albert Rivera que negava taxativament haver militat mai a cap altre partit, fet totalment fals doncs ”Albertito” havia estat militant a les joventuts del PP durant quatre anys, fins a tres mesos abans d'agafar la presidència del partit taronja. Aquesta fou una de les seves primeres mentides i suposem que no serà l’última. El partit de C’s es presentava com a impulsor i defensor del ’seny’ a Catalunya, quan la seva veritable i única finalitat era la destrucció de la llengua catalana. Ara s’ha pogut comprovar quina és la seva percepció del ‘seny’, amb tres exemples ben recents: el primer, a Tarragona, on Eva Sagardoy, candidata a senadora per C’s a les eleccions de desembre del 2015, va ser enregistrada en vídeo arrencant cartells dels CDR’s, acompanyada d'un neonazi. El segon, al cap de pocs dies a Girona, quan rere les caputxes negres dels incontrolats que van destrossar, cúter en mà, un monument en homenatge als presos polítics, també hi havia una excandidata al Senat, la ‘ciutadana’ Esmeralda Úbeda, que va ser una de les persones identificades per la Policia local carregant-se els «tòtems de la Dignitat» instal·lats per l'ANC. El tercer, i més greu, ha estat quan l’Albert Rivera, va córrer a vomitar odi contra nou professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca, acusant-los d'assenyalar fills d'agents de la Guàrdia Civil després de les càrregues de l'1 d'octubre, no dubtant de mostrar les seves cares en el seu fastigós tuït. Com explica, molt assenyadament, el periodista Josep Barbeta en el seu article “Amb Rivera tot saltarà pels aires”, que podeu llegir més avall, agafem-nos fort perquè Ciutadans és només això, populisme identitari amb un embolcall de disseny i marketing que, a base de consignes curtes, fàcilment digeribles i repetides de forma incansable, amb la inestimable ajuda dels grans mitjans de comunicació i també dels components de l’Ibex35, ha aconseguit en poc temps ficar-se a les llars de tots els espanyols i que, si badem, pot arribar a governar aquesta Espanya, que s’està enfonsant sense adonar-se’n amb la seva pròpia misèria.
Amb Rivera tot saltarà pels aires
Mariano Rajoy ha estat un mena d’antilíder que quan plegui probablement serà reconegut com el pitjor president espanyol des de la mort de Franco. Sota el seu mandat, Espanya ha esdevingut un país irrellevant en l’escenari internacional, desprestigiat per la corrupció i per la deriva autoritària, i políticament molt inestable. Tanmateix, segons la llei de Murphy, qualsevol situació és susceptible d’empitjorar i, de moment, tot apunta que el proper guanyador d’unes eleccions espanyoles serà Albert Rivera.
Rivera no sembla que estigui en condicions de millorar en res el desastre de país que heretarà de Rajoy, però sí que se’l veu capaç d’empitjorar diverses situacions, perquè si el líder de Ciutadans ha arribat on ha arribat és precisament per la seva capacitat d’atiar conflictes i, per tant, de fer que els problemes esdevinguin més irresolubles, una habilitat que atribuïda al candidat favorit a la presidència del govern espanyol fa pensar que el pitjor encara no ha arribat.
Rivera es va posar al capdavant de Ciutadans disposat a provocar el conflicte lingüístic a Catalunya per treure’n profit polític. D’entrada no va tenir gaire èxit, però va trobar suports fora de Catalunya, en bona part procedents de l’òrbita del Partit Popular, i, després, ha estat la pròpia decadència del PP el que l’ha convertit en alternativa al govern d’Espanya. No només per la corrupció. Hi va haver un moment que semblava que la monarquia espanyola s’enfonsava, que Podem podia liderar una opció de canvi de règim i que Catalunya se’n podia anar. Va ser quan Josep Oliu va declarar que calia “una espècie de Podemos de dretes” i l’Ibex 35 i el deep state espanyol van trobar que Rivera donava el perfil: inequívocament conservador, inequívocament monàrquic, inequívocament anticatalanista i fins i tot simpatitzant del franquisme.
Havia de ser una opció centrista, que fes de frontissa, substituint el paper que havia jugat Convergència i Unió completant majories del PSOE o del PP i mantenint l’statu quo del bipartidisme imperfecte. Tanmateix, l’ambició de Rivera és inversament proporcional al seu talent i ja no es conforma a liderar un partit frontissa, sinó que ho vol tot i, malgrat les ajudes rebudes del PP, està decidit a enderrocar-lo. A l’hora de la veritat, a Rivera li està sortint la bèstia que porta a dins i disputa l’hegemonia conservadora atacant el PP no pas des del centre, sinó per la dreta, i, seguint la tàctica de sempre, atia el foc dels conflictes per aprofitar-se’n.
Observi’s com Rivera s’apunta a les causes conservadores més radicals. S’ha erigit en el gran solidari amb els guàrdies civils d’Altsasu abonant l’acusació de terrorisme contra uns nois per una baralla de bar. Amb l’escàndol de la Manada, pendent de l’opinió pública, Ciutadans ha reaccionat tard i malament, però amb molta comprensió cap als jutges i amb tot l’acarnissament partidista contra el ministre de Justícia.
Quant a la qüestió catalana, Rivera ja no ataca directament els sobiranistes, sinó que el blanc de les seves crítiques és el govern de Rajoy, ja sigui el mateix president o qualsevol dels seus ministres - Hisenda, Interior, Educació...- per no aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola contra la Generalitat i els seus funcionaris amb tota la brutalitat imaginable. Acusa el govern del PP de ser massa tou amb els catalans com insinuant que existeix alguna complicitat. És, si fa no fa, la mateixa tàctica que va fer servir José Maria Aznar per relacionar el PSOE amb ETA. Sense anar més lluny, Rivera va aprofitar el recent debat de pressupostos per atraure els focus sobre la seva persona en acusar el ministre Montoro de connivència amb Puigdemont per no avalar els rudimentaris informes que ha subministrat la Guàrdia Civil al jutge Llarena sobre la malversació.
Tanmateix, la iniciativa política més miserable d’Albert Rivera ha estat avalar l’infame informe publicat a El Mundo sobre els professors de Sant Andreu de la Barca. El líder de Ciutadans ha assenyalat amb noms i cognoms els docents i retreu al govern espanyol que no hagi obert encara un expedient disciplinari contra ells. I això, malgrat que el consell escolar, amb la participació de la regidora d’Educació, que és de Ciutadans, ha negat les acusacions.
L’esperit de Rivera i del seu partit és la confrontació. Sense conflicte no són res. La seva evolució fa cada dia més comprensibles les simpaties que desperta en grups feixistes i d’extrema dreta. Van començar aliats amb Libertas, el grup xenòfob europeu, i després han donat aixopluc a militants de pràcticament tots els partits d’extrema dreta que eren extraparlamentaris, des de Plataforma per Catalunya a Vox, que ara ha vist en Ciutadans la cordada que els pot portar al poder. És obvi que l’establishment espanyol va apostar equivocadament. Volia un partit que estabilitzés la situació política espanyola i n’ha inventat un que ho farà saltar tot pels aires.
Jordi Barbeta
Periodista
Article publicat al digital elNacional.cat el dimarts 1 de maig del 2018
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada